Dubai-İstanbul hattında, İGA'da altın vurgunu

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, bu olayın çok rahat araştırılabileceğini belirterek, "Devlet birimleri bu işin peşine düşerse büyük bir skandal ve önemli isimler ortaya çıkar" dedi.

İSTANBUL - Bakanlığın altın ithalatına aylık 12 ton kota koymasıyla altın kaçakçılığında büyük artış yaşandı. Kilosu Dubai’de 80, Türkiye’de ise 88 bin dolar olunca bir vurgun hattı oluştu. İstanbul Havalimanı VIP salonunun bu vurgun için kullanıldığı öğrenildi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, bu olayın çok rahat araştırılabileceğini belirterek, "Devlet birimleri bu işin peşine düşerse büyük bir skandal ve önemli isimler ortaya çıkar" dedi.

Geçen sene Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına aylık 12 ton kota şart koşmasıyla Dubai’den altın kaçakçılığı başladı. Dubai’de altının kilosu 80 bin iken, Türkiye’de 85-88 bin dolar olması da bu vurgunu tetikledi. İstanbul Havalimanı VIP salonunda bile eylül ayında tek seferde en az 300 bin dolar rant getiren 60 kilo altın ele geçirildi.

'DEVLET PEŞİNE DÜŞERSE BÜYÜK SKANDAL ORTAYA ÇIKAR'

Sözcü'den Emin Özgönül'e konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, olayla ilgili araştırmalarını paylaştı:

"VIP salonunu kullanma hakkına sahip kişilerden kimler kaç kez geçen yıl ağustos ayından bu yana Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ve Dubai’ye gitmiş, giderken çanta ve valizleri kaç kiloymuş dönüşte kaç kilo olmuş. Bu bilgiler, uçak şirketleri ve havaalanı kayıtlarından bulunur. Devlet birimleri bu işin peşine düşerse büyük bir skandal ve önemli isimler ortaya çıkar."

VIP SALON ÖZELLİKLE BUNUN İÇİN Mİ KULLANILIYOR?

İstanbul Havalimanı VIP salonundaki 60 kiloluk altın olayının perde arkasından da önemli bağlantılar çıktı. VIP salonunun, altına kota konulması kararının ardından BAE’den yapılan altın kaçakçılığı için kullanıldığı öne sürülüyor. Bu konudaki bir olay 20 Eylül’de yaşandı. Eski Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve bir eski AKP milletvekilinin yanında VIP salonuna gelen eski özel kalem müdürünün valizlerinde 176 milyon lira değerinde 60 kilo altın bulundu.

Kapıkule’de bakan götüren kaçakçılık

Kapıkule Gümrük Kapısı’nda da 1984 yılında benzer bir altın kaçakçılığı olayı yaşanmış, bir otobüste 85 kilo altın ele geçirilmiş ve bu olayı rüşvet karşılığı organize eden 46 gümrükçü-polis tutuklanmıştı.

Kaçakçılığın boyutları büyümüş, dönemin Başbakanı Turgut Özal, Maliye Bakanı Vural Arıkan’ı azletmiş, İçişleri Bakanı Ali Tanrıyar da istifa etmişti.

O dönem KOM Daire Başkanlığı’nda görev yapan ve Kapıkule soruşturmasını yürüten Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe, “Dubai ara istasyon ve birileri de kirli çamaşırları yıkıyor olabilir. Yurda getirilen altın için yol önlemi de alınmış görünüyor, 60 kilo altını taşıyan kişi de kuryedir asıl patronu ortaya çıkarmak lazım” dedi.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği