Doğuş Otomotiv'de 20 milyon kar

Doğuş Otomotiv, 2009'un ilk yarısında temel finansman stratejisi ile 20 milyon lira net kar elde ettiğini açıkladı.

İSTANBUL - Doğuş Otomotiv, 2009'un ilk yarısında 20 milyon lira net kar elde ettiğini açıkladı. 2008'in aynı döneminde kur farkı nedeni ile 33 milyon lira zarar yazan Doğuş Otomotiv'in, bu yılın ilk yarasında yakaladığı 20 milyon liralık net karında likiditeyi korumak, borçluluğu azaltmak, gider yönetimi, bilançoyu küçültmek, bir takım yatırımları ertelemek ve öz kaynakları güçlendirmek şeklinde sıralanan temel finansman stratejisinin etkili olduğu belirtildi.
Doğuş Otomotiv'in 2009 yılı finansal sonuçlarını, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv CEO"su Ali Bilaloğlu ve Doğuş Otomotiv CFO"su Dr. Berk Çağdaş, düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantıda konuşan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, iyi bir dönem geçirdiklerini ve Doğuş Otomotiv olarak morallerinin biraz daha yerinde olduğunu söyledi.

-1980'DEKİ KRİZ GİBİ ÜRETİMİ DESTEKLEYEN ÖNLEMLER ALINABİLİR-

Konuşmasında dünyadaki ekonomik krize değinen ve dünyada 1980 yılında da bir kriz yaşandığını hatırlatan Acar, "1980 yılında da böyle bir problem yaşanmıştı. O dönemde Amerika ve İngiltere'de Regan ve Teacher, Türkiye'de ise Özal, üretimi destekleyen politika uygulamaları için işin içinden çıkılmıştı. Şimdi de, belki böyle birşey yapılması lazım. Henüz, krizin verdiği hasarı temizlemekle meşguller. Kriz aşıldı mı, aşılmadı mı sorusunun cevabı henüz net değil. Normale dönmesi için 5 - 6 yıllık bir dönem alacaktır" dedi. Türkiye'nin de dünyanın önemli ekonomilerinden biri olması nedeni ile ister istemez krizden etkilendiğine dikkat çeken Acar, ancak bireylerin borçluluk oranının, ABD ve İngiltere'deki kişilere göre çok düşük olması nedeni ile bankacılık kesiminde olumsuzluk yaşanmadığını söyledi. Kriz nedeni ile reel sektör tarafından daralmalar olduğunu ancak, çok büyük iflaslar olmadığını dile getiren Acar, ancak işsizlikte ciddi artış olduğuna dikkat çekerek, "İşsizlik oranındaki artış da durdu. Tekrar yatırım sürecine girileceğini bekliyorum" dedi.

-TEDBİRİ ELDEN BIRAKIYORUZ, BÜYÜME SİNYALLERİ 2011'DE BAŞLAR-

Bu dönemi iyimserlik içinde, ancak tedbiri elden bırakmadan geçirmek gerektiğine dikkat çeken Acar, "Bu dönemlerde maliyetlerinizi kontrol etmeniz gerekiyor. Bir fırtına ortamı olduğunu düşünürsek, biz de Doğuş Otomotiv olarak, hasarsız geçmeye çalışıyoruz" dedi. Türkiye'nin bu yıl büyüme hedefi hakkında da öngörüde bulunan Acar, "Büyüme hızı, önümüzdeki yıl için yüzde 2.5 gibi bir rakam görülüyor. Türkiye ekonomisi için yüzde 2.5'luk büyüme, tatmin eder bir büyüme hızı değildir. Ancak bu yıl yüzde 5.5 hatta yüzde 6 küçülmeler bekleniyor. O nedenle yüzde 2.5 da olumlu yöne gidiştir. Tedbiri elden bırakmadan faaliyetlerimize devam etmemiz gerekir diye düşünüyoruz" dedi.
Türkiye'nin dünya krizinden neden çabuk etkilendiği konusunda da değerlendirmede bulunan Acar, "Türkiye'de, Türk insanları ve kurumsal yapısı çabuk reaksiyon gösteriyor. Geçmişte çok ağzımız yandı. O kadar çok kriz gördük ki o nedenle bizde bireyler en ufak bir sorunda, krizde varmış gibi reaksiyon alıyor. Şirketler olsun, bireyler olsun krizin kokusunu aldığı anda küt diye frene basıyor. İyileşme sinyali aldığında ise aynı hızla reaksiyona geçiyor. Pozitif sinyalde, tekrar bizi büyüme trendine sokacağını düşünüyorum. 2010 yılı bunun için erken, ancak 2011'de bu sinyalleri görmeye başlayacağız" tahmininde bulundu.

-LÜKS SATIŞLARI 9 BİNDEN 12 BİNE ÇIKTI-

Doğuş Otomotiv CEO"su Ali Bilaloğlu ise krizin etkisi ile daralan dünya otomotiv ve Türkiye pazarı hakkında bilgi verdi. Hükümetlerin almış olduğu desteklere rağmen, küresel talep daralmasının otomotiv satışlarını, dünyada düşürdüğüne dikkat çeken Bilaloğlu, Avrupa'da ilk 6 aylık verilere bakıldığında, geçen yıl 9.7 milyon olarak gerçekleşen toplam pazarın, bu yılın ilk yarısında 8.3 milyon olarak gerçekleştiğini belirten Bilaloğlu, yüzde 15'lik daralmanın yaşandığını bildirdi. Dünyada da aynı düşüş trendinin devam ettiğini belirten Bilaloğlu, "Bu trend içerisinde VW Grubu'un, geçen yıl 3.2 milyon olan araç satışı, bu yıl 3.1 milyon adette gerçekleşirken, yüzde 5'lik daha az bir daralma yaşadı" dedi. Türkiye'de ise otomotiv sektörünün ise Ocak - Haziran döneminde toplam pazarın yüzde 3, ithal pazarı yüzde 3 daraldığına dikkat çeken Bilaloğlu, "Bu dönemde dikkat çeken, binek otomotiv pazarı büyüdü. Binek araç satışında yüzde 10 artış görüldü. Bu artışın teşvikler sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl ilk 6 ayda 185 bin binek araç satıldı. Geçen yıl bu rakam 168 bin araçtı" dedi. Lüks otomobil satışlarında da artış görüldüğüne işaret eden Bilaloğlu, "Lüks segmentte geçen yıl 9 bin adet olan satış, bu yılın ilk yarısında 12 bin adet olarak gerçekleşti" dedi.
Hafif ticari araç pazarında yüzde 20'lik bir daralma yaşandığını da belirten Bilaloğlu, ağır vasıta pazarının ise yüzde 55'lik oranda küçüldüğünü hatırlattı.
VW marka performansına bakıldığında ise 2009'un ilk yarısında VW Binek'in 12 bin 763 adet araç sattığını belirten Bilaloğlu, "Lüks segmentteki Porsche arcımız 121 adet, Audi 2 bin 722 adet, Bentley, 6, Lamborghini 6 adet araç sattı. Toplamda ilk altı ayda 25 bin araç satışı gerçekleşti. Bu rakamların yakalanmasında, maliyet üzerindeki kontrolümüz ve bu yıl özen gösterdiğimiz sabit giderleri,mümkün olduğunca değişken giderlere çevirmekti. Bunun sonucunda bu yılki faaliyet karımız 41 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam, 15 milyon liraydı. İki yılı kıyasladığımızda yüzde 173'lük bir artış görülüyor. Net karımız 20 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam -33 milyon olmuştu. Orada da ana unsur kur farkı giderleriydi. Bugünkü rakamlar, yüzde 161'lik bir iyileştirme gösteriyor" dedi.

-NET KAR 20 MİLYON LİRA OLDU-

Doğuş Otomotiv CFO"su Dr. Berk Çağdaş ise Doğuş Otomotiv'in bu yılın ilk yarısında 25 bin 69 adetlik araç satışı ile yüzde 9.1'lik pazar payına ulaştığını söyledi. Doğuş Otomotiv'in, geçen yılın ilk yarısında 1 milyar 444 milyon lira olan toplam aktiflerinin, 2009'un ilk yarısında 1 milyar 50 milyon liraya indiğini belirten Çağdaş, "Buradaki temel kaynak stoklardaki erimedir" dedi. Buradan hareketle Doğuş Otomotiv'in 2008'in ikinci yarısında, 2009 ilk yarı sonuna kadar temel finansman stratejisini açıklayan Çağdaş, "Likiditeyi korumak, borçluluğu azaltmak, gider yönetimi, işletme sermayesini stok bacağı yolu ile bilançoyu küçültmek, bir takım yatırımların ertelenmesi ve öz kaynakların güçlendirilmesi olarak özetlenebilir. Bu dönemde temel yönetim stratejimiz bu alanlara yoğunlaştı" dedi. Bunun sonucunda toplam öz sermayenin, geçen yıl ilk yarıda 350 milyon lira olurken, 2009'un ilk yarasında 448 milyon lira seviyesine geldiğini açıklayan Çağdaş, "Böylece öz kaynaklarda yaklaşık yüzde 30'lük bir büyüme görüyoruz" dedi.
Konsolide satış rakamının 2008'in ilk yarısında 1 milyar 162 milyon lira olan rakamın, bu yılın ilk yarısında 1 milyar 36 milyon lira olarak gerçekleştiğini açıklayan Çağdaş, "Geçen yıla göre yüzde 11'lik düşüş görülüyor. Ancak dağılım olarak bakıldığında son derece sağlıklı bir yapıdadır" dedi. Brüt karın ise 2008'in ilk 6 aylık döneminde 144 milyon liradan, 2009'un ilk 6 ayında 142 milyon liraya geldiğini belirten Çağdaş, faaliyet karının, 2008'in ilk yarısında 14.9 milyon liradan, 2009'un ilk yarısında 40.7 milyon liraya ulaştığını bildirdi. Çağdaş, "Finansman giderleri geçen yıl 45 milyon liradan, 24 milyon liraya geriledi. Net dönem karımız, geçen yılın aynı döneminde 33 milyon lira zarar verirken, şimdi 20 milyon lira net kara ulaştı. Bu da net kar marjı olarak yüzde 3'e tekabül ediyor. Finansman yükünü azaltarak, daha sağlıklı bir bilanço taşıma hedefindeydik. Stoklar tabi ki en büyük etken. Geçen yılın aynı döneminde stok tutarı 653 milyon lira olurken, bu yıl rakam 120 milyon lira oldu. Stok dönüş hızı ise 60-70 binlerden, 24-25 binlere düştü" dedi.

-OTOMOTİV PAZARI 450 BİNİ BULUR, DOĞUŞ'UN HEDEFİ 44 BİN ARAÇ SATIŞI-

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Acar, Türkiye ekonomisi için bu yıl yüzde 6.5'luk bir daralma beklediklerini dile getirdi. Hükümetin aldığı tedbir paketlerinin, otomotive 85-90bin adetlik satış desteği getirdiğini bildiren Acar, Ramazan döneminin ardından, yılın son dört ayında satışlarda bir canlılık beklediklerini söyledi. Acar, "Yılın son dört ayında ufak bir hareketlenme bekliyoruz. Bu yılın sonunda toplam pazarın 450 bin civarında olmasını bekliyoruz" dedi.
Ali Bilaloğlu ise "Devlet pansuman görevine devam ederse, toplam pazar büyüyebilir. Bu yıl sonunda satış hedefimizi revize ederek 40 binlik hedefi yukarı çıkardık. Bu yıl için 40-44 binlik satış hedefimiz var" dedi.

-MISIR'DAN HOŞNUT KALMADIK, YIL SONUNA KADAR SONLANDIRACAĞIZ-

Bu yıl için yurt dışı yatırım rakamlarının 21 milyon dolar olduğunu açıklayan Aclan Acar, yurt dışı yatırımlarda tasarrufa gitmediklerini belirtti. İsviçre'deki showroom7un açılmak üzere olduğunu belirten Acar, Mısır'dan ise çıkmak istediklerini belirtti. Acar, "Mısır'dan çok hoşnut kalmadık; pazarın yapısı itibariyle orada bir çıkış planı yaptık. Mısır'dan memnun kalmamamızın birkaç nedeni var. Birincisi Mısır'a ticari araçla girdik. Biz zamanla üretim çeşidini artırmayı planlıyorduk. Tek başına ticari araçla kalınca pazar dar bir pazar geldi. Kuzey Afrika'ya çıkış düşüncemiz gerçekleşmedi. Bir de Mısır'da bireyler de ithalat yapabiliyor. Kalifiye eleman sıkıntısı da var. Mısır'ın, aşırı iyimserlikten kaynaklandığını, uygulamaya başlayınca gördük. Dünya pazarları da daralmaya başlayınca, çıkılması yönünde bir karar aldık. Yıl sonuna kadar da sonlandıracağız. Buradaki faaliyetlerimizi dikey ve yatay olarak genişleteceğiz" dedi.

-KRONE'DE ÜRETİM 6 AY BEKLEYECEK, CİRO 1.6 MİLYAR TL'DEN, 1.85 MİLYAR TL'YE REVİZE EDİLDİ-

Bunun yanı sıra Doğuş Otomotiv'in Krone ile yaptığımız ortaklığın sürdüğünü belirten Ali Bilaloğlu ise kurulan üretim tesisinde, deneme üretimlerinin 2011'de başlayabileceğini belirtti. Krone için yapılan üretim tesisinin bitmek üzere olduğunun söyleyen Bilaloğlu, "Önümüzdeki hafta fabrikanın teslim alınacak" dedi. Üretimin, 2011'e ertelenme nedenlerini de açıklayan Bilaloğlu, "Avrupa'da sadece 100 bin treyler stokta duruyor. Bu stok düşünüldüğünde, üretim için bir 6 ay beklemek gerekebilir. Çünkü ürünler öncelikle olarak Avrupa'ya ihraç edilecek. Avrupa'daki stokların ise 2010'da eriyebileceğini tahmin ediyoruz. Meiller fabrikamızda ise üretime başladığımız için durdurmadık. Ücretli izin, geçici üretim azaltması sistemlerini kullanıyoruz. Fabrikayı kapatmadan, devam etmeye çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
Bu yılki ciro beklentilerinin ise 1.85 milyar lira olduğunu belirten Çağdaş ise "Bu yılın başında yaptığımız bütçe 1.6 milyar liralık bir rakam vardı. Şimdi bütçeyi revize ederek, 1.8 milyar liraya çıkardık. Bu yıl için yatırım rakamımız 21 milyon dolar (30-32 milyon lira) dedi.

Manşetler

Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi