Doğu Akdeniz Zeytin Zirvesi

1. Doğu Akdeniz Zeytin ve Zeytinyağı Zirvesi'nde Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki zeytinciliğin sorunları tartışılacak ve çözüm önerileri belirlenecek.

ADANA -Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki gelişmekte olan zeytinciliğin sorunlarının tartışılacağı ve çözüm önerilerinin belirleneceği "1. Doğu Akdeniz Zeytin ve Zeytinyağı Zirvesi" başladı. Zirvenin kapanış oturumuna Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de katılacak.




Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Zeytin Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen "1. Doğu Akdeniz Zeytin ve Zeytinyağı Zirvesi" Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'ndeki açılışında konuşan Vali İlhan Atış, kendisini zeytin ağacı yerine kattı.

 

Zeytin ağacının Akdeniz ikliminde yetişen ve 2 bin yıl kadar yaşayan en uzun ömürlü bitki olduğuna dikkat çeken Atış, bu zirvede alınacak kararların takipçisi olacağını, sivil toplum örgütlerinin de takip etmesini ve uygulanması için çalışma yapmalarını istedi.

 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ta zeytinciliğin gelişmesinin faydalı olacağına dönük konuşma yaptı.

 



Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak zeytinin tüm dünyada stratejik bir ürün olarak değerlendirildiğini söyledi.

 

Bu nedenle de üretimde, talepte ve ticarette önemli gelişmeler yaşandığını belirten Burak, "Türkiye coğrafi ve iklim olarak zeytin üretiminde alternatif bir ülke olması gerekirken bugün çok daha geride kaldı. Özellikle zeytin üretiminde dünya sıralamasında 2. olmamıza rağmen, zeytin yağı üretim ve pazarlamasında 200 bin tonla İtalya birinci, 100 bin tonla İspanya 2. ve biz 70 bin tonla üçüncü sırada yer alıyoruz. Son yıllarda Tunus ve Suriye'de önemli atak yaptı. Türk zeytinciliği Üniversite, Kamu ve Özel sektör işbirliği ile gelişecek. Biz Akdeniz Bölgesine özgü 2 ayrı zeytin çeşidi üzerindeki çalışmamızı tamamlamak ve sertifika almak üzereyiz." diye konuştu.

 

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin ise özel idare destekli 2 milyon zeytin fidanı dağıttıklarını, bu yıl hedefin 750 bin, önümüzdeki dönemde ise 7 milyon zeytin fidanı dağıtmak olduğunu kaydetti.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri bölümünde yapılan zeytincilik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

Çukurova yöresine özgü çeşitleri burada geliştirmek için faaliyette bulunduklarını belirten Akınoğlu, Marmara Bölgesi'nde ağaç başına 70-90 kilogram zeytin ürünü alınırken Çukurova Bölgesi'nde 25-40 kg ürün alındığına dikkat çekerek, fakülte olarak verimi ve kaliteyi arttırmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

 

Akınoğlu, ÇÜ teknopark çerçevesinde özel sektöre zeytin çeşidi üretme ve araştırma çalışması için yer tahsis edebileceklerini kaydetti.

 

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden'de zeytin ve zeytin yağının önemini anlattı.

 

2 gün sürecek ve kapanışını Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yapacağı Zeytin Zirvesi'ne Ege ve Marmara yöresinden kurum ve kuruluşlar ile Zeytinyağ Konseyi Temsilcisi, üniversitelerden bilim adamları, başta Tarım Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ), Orman Bakanlığı, Çukobirlik gibi kamu kurumlarının temsilcileri katılıyor.

Manşetler

Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!
Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!