Doğa severler: Toprağı işleyen salyangozları koruyalım

WWF gönüllüsü turizmci Mehmet Çelikten, otçul kara salyongozunun toprağı işleme ve bereketli hale getirmede bir solucan kadar çok faydası olan bir canlı olduğunu söyledi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ ANTALYA -
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Manavgat Şubesi gönüllüsü turizmci Mehmet Çelikten, otçul kara salyongozunun toprağı işleme ve bereketli hale getirmede bir solucan kadar çok faydası olan bir canlı olduğunu söyledi.
Mehmet Çelikten, Anadolu'nun değişik illerinden Nisan yağmurları sonrası toplanan salyangozlar Bilecek'te ve Balıkesir'de bulunan fabrikalarda işlendikten sonra Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya'ya ihraç edildiğini,kabuklarının ise turistik yörelerde satılan hediyelik kol, bileklik ve boyunlarına takı ve aksesuar olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.


Doğa severler Fransız ve İtalyan mutfağı nda damak tadı lezzeti için doğadaki toprağı işlemede çok büyük fonksiyonu olan salyangozların Nisan yağmurları sonrası ülke genelinde farklı illerde bahçe ve ormanlık alanlarında çikan yumuşakçalar (Mollusca) familyasından olan Orthogastropoda sınıfından kabuklu kara hayvanı halk arasında sümüklü böcek olarak bilinen kara salyangozu köylüler ve köylerdeki çocuklar tarafından toplanarak kilosu 35 ile 55 liradan satarak okul harçlıklarını kazanıyor.


Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Manavgat Şubesi gönüllüsü turizmci Mehmet Çelikten, otçul kara salyongozunun toprağı işleme ve bereketli hale getirmede bir solucan kadar çok faydası olan bir canlı olduğunu söyledi. Turizmci Mehmet Çelikten,"Nisan yağmurları sonrası doğada toprağa toprağı işlemede soluncan sonra en yararlı canlıdır. salyangozlar hareket ederken bıraktıkları izli sıvı aynı bitki tohumları taşıdığı tohumlar nedeni ile bitkilerin topraktan çıkarak yeşillenmesini sağlar. Toprak için çok önemli olan salyangoz Fransız ve İtalyanların dolma salyongozunu menüsü olmasın. dedi.


 

Manşetler

Endonezya, Cumhuriyet Bayramı'nın 79’cu yılını kutladı
Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor