ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
DİYARBAKIR- Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği, ATURJET, Türkiye Skal Kulüpleri işbirliğinde Diyarbakır Mitannia Hotel'de düzenlenen “Dünya uygarlığını şekillendirmiş kent: Diyarbakır” başlıklı panelde Diyarbakır’ın tarihi, kültürel değerleri ve turizmdeki geleceği konuşuldu. Türkiye’nin önemli tarihi şehirlerinden Diyarbakır’ın dünyaya tanıtmak için düzenlenen panelde, yapılan çalışmalar, şehrin Akdeniz çanağındaki yeri ve yapılması gerekenler ortaya konuldu.
“Dünya uygarlığını şekillendirmiş kent: Diyarbakır” başlıklı panelde konuşmacılar arasında bulunan UFTAA Dünya 2.Başkanı Çetin Gürcün, Dünya Seyahat Acenteleri Birliği'nin kongresinin Diyarbakır'da yapılması için girişimde b.ulunacağını belirtti.
Konuşmacılardan Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Aytaç Coşkun, Diyarbakır'ın Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmaları ve buluntular hakkında barkovizyonlu bir sunum yaptı.Zerzevan Kalesi’nin bölgedeki ilk Roma dönemi kazısı olduğunu belirten kazı başkanı Yd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, geniş bir alanda yürütülen çalışmaların bölgedeki Roma varlığına ilişkin pek çok soruyu yanıtlayacağını belirterek “Tepenin üzerinde surlar içerisinde yer alan Roma garnizonu Zerzevan veya araştırmalarımızdan ulaştığımız sonuca göre Samachi Kalesi, 57 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş. Bu alan Roma İmparatorluğu için çok önemli. Doğu sınırını koruyor ve yaklaşık bin askerin görev yaptığını tahmin ediyoruz. Önemli çünkü bu kale düşerse Diyarbakır ve Anadolu’nun düşmesi de gündeme gelecekti. Nitekim İslâm orduları tarafından alındığında, önce Diyarbakır sonra Anadolu fethedildi. Zerzevan kazılarının, özellikle M.S. 3 ile 7 yüzyıl arasında süren Roma – Sasani mücadelelerine sahne olan döneme ve erken Hıristiyanlık dönemine dair yeni bilgiler verebileceğini düşünüyoruz. Bu açıdan oldukça heyecan verici ve tarihe ışık tutacak özelliktedir" dedi.
GİZEMLİ TARİKAT MİTHRAS
Kazıda pek çok sikke ve süs eşyasının yanı sıra askeri malzemeler de bulundu. Ezoterik olarak nitelendirilen ve sırları ancak tarikata kabul edilenlere açıklanan Mithras’ın mistik bir Roma dini ve kültürü olduğunu söyleyen Yrd.Doç. Dr. Aytaç Coşkun, bu tarikata mensup Roma askerlerinin olduğunu ve Zerzevan’da yeni keşfedilen mabedin de onlara ait olduğunu düşündüklerini şöyle anlattı: “Mithras bir din veya tarikat, mistik bir Roma kültürü olarak nitelendirilebilir. Tarih boyunca gizemini korumuş ve sırlarını ancak mensupları ile paylaşmıştır. Romalı askerler arasında da yaygınlığı bilinmektedir. Zerzevan’da yeraltında kilise, sunak, gizli geçitler ve sarnıçların yanı sıra yeni keşfettiğimiz bir yapı daha var. Bu yapıyı henüz tam incelemedik. Sadece küçük bir bölümden içeriye girerek gözlemde bulunduk. Yapısı ve bir takım özellikleri nedeniyle çok yüksek ihtimalle bir Mithras tapınağı olduğunu düşünüyoruz. Kazı dönemimiz kış şartları nedeniyle bitti. Şubat ayında yeniden başlayacağız. O zaman bundan kesinlikle emin olabileceğiz. Bu bölgedeki ilk Mitras tapınağı özelliğini taşıyacaktır.”
AÇILIŞ KONUŞMALARI
Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar’ın hükümetin Diyarbakır’ın turizmdeki geleceği için önemli destekleri bulunduğunu belirterek “Diyarbakır’a 1 milyon turist getirmeyi hedefliyoruz” dedi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odsa Başkanı Mehmet Kaya ise konuklara “Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun gördüklerinizi anlatın” diyerek Diyarbakır’da keyfedilecek yerlerin çok olduğunu belirtti.
Panele katılan Dünya TurizmYazarları ve Gazetecileri Federasyonu, FİjET Başkanı ve Tuis Turizm eski Bakanı Tijanı Haddad ise Diyarbakır’ın tarihi geçmişiyle çok önemli bir turizm şehri olduğunu belirterek “Türkiye Akdeniz bölgesinde önemli bir turizm ülkesidir. Ülkelerin birbirlerine sevmeleri ve kültürlerini paylaşmaları için önemli bir unsurdur” dedi.
Daha sonra katılımcılara teşekkür plaketleri verildi.
Diyarbakır’da Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği, ATURJET Başkanı Delal Atamdede’nin organize ettiği toplntıya FİJET Başkanı VE Tunus Turizm eski Bakanı Tijanı Hadddad, Diyarbakır Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar, Dünya Seyahat Acenteleri Federasyonu, UFTAA Başkan Yardımcısı Çetin Gürcün, TÜRSAB BYK Başkanı Mehmet Akyıl, Skal İstanbul Genel Sekreteri Can Arınel, Plantur Başkanı Hüseyin Kurtoğulları ile Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Akdeniz Turizm Vakfı, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanları ve yönetim kurulu üyeleri toplantıda yer aldı. Ayrıca dünyanın bir çok ülkesinden gelen FİJET üyeleri de panele katıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır turizminin tanıtımı için çalışmalar yürüttüklerini ve bazı tarihi dğerlerin restorasyanlarının sürdüğünü anlattı. Kaya, Roma İmparatorluğu’nun Doğudaki kapısı Zerzevan Kalesi’nin son olarak ortaya çıkarılan önemli eserlerinden biri olduğunu belirterek “ Zerzevan Kalesi Dünya Kültürel Miras listesine eklenecek özelliklere sahip günümüze kalan önemli bir eserdir. Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak için çalışıyoruz. Gelen konuklara bir mesajımız var. Yediğiniz içtiğiniz sizinolsun gördüklerini herkese anlatın.
FİJET BAŞKANI TİJANI HADDAD: TURİZM BİR DÜNYA SİSTEMİDİR
Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu, FİJET Başkanı ve Tunus Turizm eski Bakanı Tijanı Hadddad, FİJET’in 60 yıllık bir kuruluş olarak dünya turizmine hizmet eden gazetecilerin üyesi olduğu dev bir ağa sahip olduğunu belirterek “Siyasetin turizm üzerindeki etkilerini kaldıracak bir yapıya ihtiyacı vardır. FİJET dünyanın bir çok ülkesi hakkında medya aracılığı ile uluslararası ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Turizm sadece ekonomik değil kültürel mesajları verir. Turizm bir dünya sistemidir. Ülkeleri bir araya getirerek ekonomik ve kültürel işbirlikleri ile barış getiren bir olgudur. Türkiye önemli bir Akdeniz ülkesidir. Diyarbakır ise tarihi geçmişiyle çok önemli bir turizm şehridir.
Diyarbakır Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar, Diyarbakır’ın 13 bin yıllık geçmişiyle 33 medeniyete ev sahipliği yapmış aziz ve kadim şehir olduğunu belirterek Tarihi eserleri ile bir Açıkhava müzesi görünümündedir. Turizm rakamları istediğimiz ölçüde değildir. Yıllık turist beklentisi 1 milyon olarak yola çıktık ve çalışmaları sürdürüyoruz. Bu buluşmanın 1 milyon turist hedefine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.