MIAMI - Dünyanın bugüne dek inşa edilen en büyük kruvaziyer gemisi "Icon of the Seas" (Denizlerin İkonu) ilk yolculuğuna çıktı. Geminin işletmecisi olan Royal Caribbean şirketinden yapılan açıklamada, 365 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük yolcu gemisi olma özelliğine sahip Icon of the Seas'in, yolcuları ile birlikte Miami Limanı'ndan demir aldığı bildirildi. Bu ilk yolculuk için büyük bir talep olduğu belirtilen açıklamada, dev kruvaziyerin 5 bin 600 yolcu ve 2 bin 350 gemi personeli ile denize açıldığı ifade edildi. Söz konusu gemi tam kapasite ile 7 bin 600 yolcuyu ağırlayabiliyor.
EYFEL KULESI'NIN BOYUNU AŞIYOR
Finlandiya'nın Turku kentindeki bir tersanede, 900 günde inşa edilen geminin uzunluğu Eyfel Kulesi'nin boyunu aşıyor. 20 katlı gemide, 17 metre yüksekliğe sahip bir şelale, biri göl olarak tasarlanmış yedi yüzme havuzu, altı su kaydırağı, bir buz pisti, bir atlı karınca, 40 adet restoran ve bar yer alıyor. Gemideki yolcuların eğlendirilmesi için 16 kişilik bir orkestranın yanı sıra farklı müzik tarzlarına sahip 50 ayrı müzisyen ve çok sayıda komedyen de gemi personeline dahil edilmiş durumda.
MESSI'NIN VAFTIZ ETTIĞI GEMI TITANIC'TEN BEŞ KAT BÜYÜK
İki milyar dolara mal olan Icon of the Seas, 1912 yılında, Atlas Okyanusu'nda bir buzdağına çarparak batan ünlü Titanic gemisinin beş katı bir büyüklüğe sahip. Likit gaz (LNG) ile çalışan gemi, bir haftalık Karayipler turunun ardından yeniden Miami Limanı'na dönecek.
Dünyanın en büyük kruvaziyer gemisi geçen Salı günü, demirli olduğu Miami Limanı'nda, Inter Miami takımının dünyaca ünlü futbolcusu Arjantinli Lionel Messi'nin bir düğmeye basarak geminin pruvasına bir şişe şampanya göndermesiyle vaftiz edilmişti.
ÇEVRECILERIN KARŞI ÇIKTIĞI DÜNYANIN EN BÜYÜK YOLCU GEMISI
Geminin 6 motoru dizele göre daha çevreci olduğu iddia edilen sıvılaştırılmış doğalgaz ile çalışıyor. Ancak çevreci gruplar bunun tamamen tersini savunuyor
365 metrelik dünyanın en büyük yolcu gemisi Icon Of The Seas’nin inşası 1.5 milyar sterline mal oldu. Gemi 250 bin ton ağırlığıyla efsanevi Titanik’ten beş kat daha büyük.
Royal Caribbean internet sitesindeki fiyatlara göre yolcular, Miami çıkışlı 7 gecelik Batı Karayip turu 3 bin 100 dolar, 7 gece Doğu Karayip turu için 2000 dolar ödeyecek.
Dünyanın en büyük su parkının bulunduğu gemide, 40 bar ve restoran, 15 metrelik şelale, mini golf sahası ve buz pateni pisti var.
Dev yolcu gemisi 20 güvertede 7600 yolcu ve 2350 mürettebat taşıma kapasitesine sahip.
Geminin 6 motoru dizele göre daha çevreci olduğu iddia edilen sıvılaştırılmış doğalgaz ile çalışıyor. Ancak çevreci gruplar bunun tamamen tersini savunuyor
DEV YOLCU GEMISI ÇEVRECI MI YOKSA ÇEVRE IÇIN TEHDIT MI?
Çevreci gruplar, sıvılaştırılmış doğal gazla çalışan geminin ve benzeri diğer büyük yolcu gemilerinin çevreye zararlı metan sızıntılarına neden olduğu gerekçesiyle uzun zamandır sert eleştiriler yöneltiyor.
Reuters'ta yer alan habere göre, Royal Caribbean International'a ait Icon of the Seas adlı gemi, geleneksel deniz yakıtından daha temiz yanan ancak metan emisyonları açısından daha büyük risk oluşturan sıvılaştırılmış doğal gazla (LNG) çalışacak şekilde inşa edildi.
Çevreci gruplar, geminin motorlarından metan sızıntısının, kısa vadeli zararlı etkileri nedeniyle iklim için kabul edilemez bir risk olduğu görüşünde.
Çevre politikası düşünce kuruluşu olan Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi'nin (ICCT) Denizcilik Programı Direktörü Bryan Comer, "Bu, yanlış yönde atılmış bir adım. LNG'yi deniz yakıtı olarak kullanmanın, deniz gaz yağından toplamda yüzde 120 daha fazla sera gazı emisyonuna yol açtığını tahmin ediyoruz" dedi.
METAN KARBONDIOKSITTEN 80 KAT DAHA KÖTÜ
Isınma etkileri açısından metan, 20 yıl içinde karbondioksitten 80 kat daha kötü, bu nedenle metan emisyonunun azaltılması küresel sıcaklık artışının kontrol altına alınmasında kilit rol oynuyor.
Icon of the Seas gibi yolcu gemileri, sektör uzmanlarına göre "metan kayması" olarak bilinen yanma süreci sırasında atmosfere metan sızdıran düşük basınçlı, çift yakıtlı motorlar kullanıyor.
Dökme yük gemilerinde veya konteyner gemilerinde kullanılan, daha az metan yayan ancak bir yolcu gemisine sığmayacak kadar uzun olan iki motor daha var.
Royal Caribbean, yeni gemisinin, karbon emisyonları söz konusu olduğunda, küresel denizcilik düzenleyicisi Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) gerektirdiğinden yüzde 24 daha verimli olduğunu savunuyor.
Sektörü savunan bir kuruluş olan Sea-LNG'nin Operasyon Sorumlusu Steve Esau, LNG'nin, küresel nakliye filosunun çoğuna güç sağlayan çok düşük kükürtlü akaryakıttan (VLSFO) daha az sera gazı yaydığını söyledi.
Yolcu gemisinin motorlarını geliştiren Wärtsilä'nın Ar-Ge ve Mühendislik Direktörü Juha Kytölä, motorların doğal gazı bir silindir içinde güce dönüştürdüğünü belirterek, “burada doğal gazın tamamının enerjiye dönüştürülmesini sağlamak önemli" dedi.
Dönüştürülmeyen gazın yanma işlemi sırasında atmosfere kaçabileceğini söyleyen direktör, doğal gazlı motor teknolojisinin 20 ila 30 yıl öncesine göre yüzde 90 daha az metan yaydığını ekledi.
Cruise Line International Association'a göre, Ocak 2024 ile Aralık 2028 arasında sipariş edilen 54 geminin yüzde 63'ünün LNG ile çalıştırılması bekleniyor. Şu anda yelken açan 300 yolcu gemisinin yaklaşık yüzde 6'sı LNG yakıt kullanıyor.