LONDRA - Dünyanın en büyük elmas üreticisi De Beers'in bu yılın ilk yarısında karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 geriledi.
Madencilik şirketi Anglo American'ın yüzde 45 hissesine sahip olduğu elmas devi De Beers, bu yılın ilk yarısında karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 azalarak, 3 milyon dolara indiğini açıkladı. Firma, geçen yıl aynı dönemde 316 milyon dolar kar etmişti.
Elmas piyasasının yüzde 40'ını kontrol eden De Beers, bütün elmas ve mücevher satışlarının yarısını oluşturan ABD piyasasında talebin halen düşük olduğunu, buna karşın Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerde talebin korunduğunu bildirdi.
Genel Müdür Gareth Penny, gazetecilere yaptığı açıklamada, "bu yılın ilk yarısında ticari koşulların olağanüstü zor olduğunu, bundan sonraki çeyreklerde toparlanmanın görüleceğini" söyledi.
Elmas ve mücevherde küresel piyasanın beşte birini oluşturan Çin ve Hindistan'ın, 5-6 yıl içinde küresel satışların üçte birini oluşturaca ğına işaret eden Penny, De Beers'in, Anglo American ile şirketin yüzde 40 hissesine sahip Güney Afrikalı Oppenheimer ailesi ve yüzde 15'ine sahip Botswana'nın nakit desteğine ihtiyacı olmayacağını belirtti.
Botswana, Güney Afrika, Namibya ve Kanada'da madenleri bulunan şirketin, yılın ilk yarısındaki üretimi geçen yıl aynı döneme göre yüzde 73 gerileyerek, 6,6 milyon karat oldu.
Anglo American şirketinin küçük bir parçası olan ve şirketin karına son iki yıldaki katkısı yüzde 5'i bulan De Beers, maliyetlerini yüzde 50'den fazla kıstı ve küresel çalışma gücünü 4,700 kişi (yüzde 23) azalttı.
Küresel ekonomideki gerileme nedeniyle tüketicilerin elmas tasarımlı saatler ve el çantaları gibi eşyalara para harcamayı gereksiz olarak görmesi küresel lüks mallar piyasasını olumsuz etkiledi. Buna rağmen, De Beers, çiftlerin evlilik ve nişan yüzüklerine para harcamayı kesmediğini kaydediyor.