Dalgıçlar Antalya Kaleiçi limanını temizledi

Avrupa'nın en büyük sivil toplum kuruluşları yerleşkesine ev sahipliği yapan ASSİM’in Çevre Platformu, Antalya Sualtı Derneği’yle sualtı temizlik timi kurdu.

Abdurrahman Büyükkeskim
Antalya -
Antalya’da, Muratpaşa Belediyesi’nin Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) Çevre Platformu bünyesinde kurulan sualtı temizlik timi, ilk dalışını tarihi Kaleiçi Yat Limanı’ndan yaptı. Dalgıçlar, tarihi limandan plastik sandalye, tesbih ve soba borusu bile çıkarttı.

Avrupa'nın en büyük sivil toplum kuruluşları yerleşkesine ev sahipliği yapan ASSİM’in Çevre Platformu, Antalya Sualtı Derneği’yle sualtı temizlik timi kurdu.  AB Sivil Düşün Programı kapsamında hazırlanan ‘Temiz Deniz Temiz Gelecek’ projesi kapsamında dernek, 20 gönüllü gence dalış eğitimi verdi. Yaşları 16 ile 30 arasında değişen gençler, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nca yetkilendirilen dalış okullarında eğitim aldı ve CMAS-1 dalış sertifikasının sahibi oldu.

Proje kapsamında eğitim alan gençler, Antalya Sualtı Derneği üyeleriyle Çevre Platformu’nun sualtı temizlik ekibini oluşturdu.

Ekip ilk dalışını tarihi Kaleiçi Yat Limanı’nda yaptı. Günün erken saatlerinde tarihi limanda buluşan ekip, dalış öncesi titiz bir hazırlık yaptı. Tüpler tek tek kontrol edildi, dalış ekipmanları gözden geçirildi. Tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından dalgıçlar tek tek suya atladı. Dalış sırasında liman yat ve tekne trafiğine katılırken deniz polisi de dalışa eşlik etti.

Yaklaşık 1 saat su altında temizlik yapan dalgıçlar, tarihi limandan plastik sandalyeden tesbihe ve boşa borusuna, çok sayıda cam ve plastik şişe çıkarttı.  Antalya Sualtı Derneği Başkanı Semih Başaran, “Sualtı temizliğimizde çok çeşitli plastikler, soba boruları, sandalyeler çıktı. Bazı canlıların buna adapte olduğunu gördük. Cam bardağın içine ahtapotun yuva yaptığı gibi” diye konuştu. Başaran, dalışa ilk başlayanların sorduğu temel sorulardan bir tanesinin “Sualtında bizi bir şey ısırır mı? “ olduğunu belirterek,  “Gördüğümüz gibi sualtında en tehlikeli canlı insan” dedi.
Dalışın ardından biyolojik çeşitliliğin korunmasına dikkat çekmek için denize levrek ve çupra yavruları da bırakıldı.

Manşetler

TIF 2024’te turizmde hamle yılı: 2026 konuşulacak
Şekerci Cafer Erol, Londra’dan Avrupa’ya açıldı
Türkiye'de 7 günlük golf harcaması: 1.500-3 bin sterlin
Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!
Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor