ISTANBUL- Mercan Turizm’in Başkanı Cüneyt Mengü Türk turizminin geleceğinin kurtulması için 1618 Sayılı yasa değiştirilmesi gerektiğini söyledi. 1972 yılında 1618 sayılı yasayla Türk Turizminin gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın miyadı dolmuş yasayla bir adım öne gidemeyeceğini belirten Cüneyt Mengü yasanın tamamen değiştirilmesi veya çağdaş ihtiyaçlar doğrultusunda kısmen revize edilmesi gerektiğini bildirdi.
HER GENEL KURUL’DA GÜNDEME GELİYOR
1618 Sayılı yasa’nın yarattığı sııntıların her genel kurul öncesi gündeme etirldiğini ve yasanın değişmesi gerektiğinin anlatıldığını belirten Cüneyt Mengü, “21. TÜRSAB Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın hemen ardından kaleme aldığım yazıda bunları belirttiğini anlattı.Cneyt mengü açıklamasını şöyle sürdürdü:
“8. defa seçilen Ulusoy’dan özellikle incoming faaliyetlerinde bulunan seyahat acentelerinin içinde bulundukları sıkıntıların dile getirldiği yazısında sağduyulu birçok meslektaşımın beklentilerinin bir bölümü olduğu ve neden çözümlenemediği dile getirmiştim. Sözü edilen sorunların büyük bir kısmının aynen devam etmesi nedeniyle 22. Genel kurul seçimlerine iki ay kala ‘’22. TÜRSAB Olağan Genel Kurulu Yaklaşıyor’’ başlıklı yazımda da ister istemez tarafımdan farklı tez sunulmuş ve değerlendirmeler yapılmıştır.”
İSTANBUL’DAN YETERLİ KATILIM OLMADI
Cüneyt Mengü, 22. Olağan Kurul’a hakkında ise şöyle konuştu: “Birçok yazar tarafından ilk defa en fazla üyenin katılımından söz edilse de, TÜRSAB’a üye 8.642 seyahat acentesinin 4.700’ü kayıt yaptırmış, Divan Kurulu seçiminde 2.316 (% 27’si) ve Yönetim Kurulu seçimine 3.700 (% 43’ü) üye oy kullanmıştır. Toplam üye sayısının 2900’ü yani % 34’ü İstanbul’da faaliyet göstermektedir. Bu rakamlar incelendiğinde İstanbul’dan bile yeterli katılımın sağlanamadığı, İstanbul dışından kurula katılan acentelerin konaklama ve bilet masraflarının TÜRSAB tarafından karşılandığı durumu bilimsel olarak dikkate alındığında, acentelerin TÜRSAB’dan ciddi bir beklenti içinde olmadıklarını göstermektedir. Aslında bu husus da başlı başına araştırma ve inceleme konusudur. “
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
Cüneyt Mengü seçimle ilgili görüşlerini şöyle sıraladı:
“Divan kurulu seçiminde Ulusoy’u destekleyen liste 1059 oy, muhalif adayların ortak listesi 1257 oy almıştır. %40 ile %60 aralığında olan sonucun, yönetim seçiminde de katılım ne olursa olsun aynı sonucun alınacağı her iki muhalif başkan adayı ile tarafımca paylaşılmıştır. Netice itibarıyla seçime katılan yaklaşık 3700 üyenin 1688’i Ulusoy, 1060’ı Çakmak ve 1014’ü Bağlıkaya lehinde oy kullanmıştır. 1688 oy ise genel üye sayısının % 20’sidir. Kanaatimizce gerek % 20 gerekse % 43 oranlarında alınan sonuçlar TÜRSAB üyelerinin sorunlarını çözümleme babında TÜRSAB’ın tüzel kişiliğine açıkça uyarı mahiyetindedir.
Çekişmeli, tartışmalı ve genellikle biri birini tenkitten öte geçmeyen kurulda Divan Başkanlığını seçtiren iki muhalif adaya destek veren üyeler, zaman zaman Divan Kurulunu bile eleştirdiler. Öte yandan eleştirilerin dozunu artıran bazı üyelerimizin davranışları sektörümüze hiç yakışmamıştır. İbra konusunda ise üyeler sağduyulu davranmışlardır. Bundan sonra yaygarayı ve adaylık yarışını bir kenara bırakarak sektörün içinde bulunduğu sorunların çözümlenmesi için hep birlikte hareket etmeliyiz.
YASA SÜRATLE DEĞİŞTİRİLMELİDİR
Acil çözüm bekleyen taleplerin büyük bir bölümü Genel Kuruldan önce çeşitli platformlarda ve medyada yer almıştır. Aslında seyahat acenteleri sorunlarının karşısında en büyük engel yasal düzenlemelerin yetersizliği ve yokluğudur. 1618 Sayılı Yasa turizmin günümüzde içinde bulunduğu şartlara ve ihtiyaçlara kesinlikle cevap vermemektedir. Yasa süratle değiştirilerek; başta ulaşım sorunları dahil, global online sistemlerin yarattığı sıkıntılar giderilmeli, çeşitli alanlarda haksız rekabetler önlenmeli, hac kotası döviz girdisi vd. sağlıklı kriterlerle adil bir şekilde dağıtılmalı, ihracatçılara sağlanan teşvikler aynen acentelere de sağlanmalı ve seyahat acenteciliğinin bel kemiği olan tur operatörü yasası da çıkarılmalıdır.
VERİLEN EMEKLERE YAZIK OLDU
Adaylık yarışında aşırı derecede yapılan harcamalara yazık olmadı mı? Geçen iki kurulda TÜRSAB başkanlığına aday olan ve kazanamayan Emin Çakmak’ın kendi ekibinin de tavsiyesi doğrultusunda, artık adaylık sevdasından vazgeçmesini, Firuz Bağlıkaya’yı da son anda girdiği başkanlık yarışında aldığı oylardan dolayı da kendisini kutlarım.
Genel kurula iştirak eden bütün meslektaşlarımızı selamlarken yarışı kazanan Ulusoy ve ekibini tebrik eder faaliyet raporunda belirtilen hususların takipçisi olmalarını ve Acentelerin sıkıntılarını dikkate alarak 1618 sayılı yasanın ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi için girişimlerde bulunmasını dilerim.