CHP'li Özcan, 41 soru ile yangın sonrası orman politikasını sordu

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan Muğla’da Ağustos ayının başlarında çıkan orman yangınları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 41 soru sordu.

ARKARA - CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan Muğla’da Ağustos ayının başlarında çıkan orman yangınları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplamasını istediği 41 soru sordu. Özcan, “Sorularımın ivedi şekilde cevaplanması gerekiyor, Bakanlığın vereceği cevaplar bu ülkenin orman politikasını anlamamız için çok önemli” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan Muğla’da Ağustos ayının başlarında çıkan orman yangınları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 41 soru sordu.
2021 Yılı yaz döneminin ülkede orman yangınları bakımından çok kötü bir yıl olarak hatırlanacağını söyleyen CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan verdiği soru önergeleri ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Özellikle Muğla ve Antalya illerimizde hem ormanlarımız hem de yerleşim yerlerinde çeşitli maddi zararlar meydana gelmiştir. Muğla ve Antalya’nın da içinde bulunduğu Akdeniz Havzasının; yazları sıcak ve kurak geçen, kızılçam, halep çamı ve sahil çamı gibi çam türleriyle birlikte her dem yeşil yapraklı ağaç ve çalılardan oluşan bir yapıya sahip. Bu havza iklim değişikliğinden en fazla etkilenen havzalardan biridir. Yangın sonrası her tarafa fidan dikmek yerine uygun olan yerlerde doğal süreçleri takip etmek, ekosistem dengesi ve devamlılığı açısından önemlidir. Ormanlar; insanların ormanlar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek değil aksine ormanların insanlar üzerindeki olumlu etkilerini en yüksek seviyeye çıkarmak amacıyla yönetilmelidir.

“EKONOMİK BÜYÜMENİN ARACI OLARAK GÖRÜLÜYOR”
Türkiye’de politika, toplum ve ormancılık başlıkları arasında sağlıklı bir ilişki kurulamadığı açık. Tarım ve Orman Bakanlığının süreçlerine ve çalışmalarına bakıldığı zaman yürütülen neo-liberal politikalar sebebiyle ormanlara bir servet kaynağı olarak bakılıyor, başta maden olmak üzere ormanlar; havalimanı, çevre yolları, vb. gibi büyük altyapı projeleri ile rüzgâr, hidro ve termik elektrik santralleri ve onların iletim hatları için tıraşlanmakta, otel, golf sahası vb. turistik amaçlar için gözden çıkarılıyor. Ormanlardaki parçalanmaya ve dolayısıyla orman yangınlarıyla mücadeledeki başarısızlığa yol açan yanlış ormancılık politikaları; ormanların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir ekosistem olarak değil de, bir arsa veya araziye indirgenip “ekonomik büyümenin” bir aracı olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır.

“SORULARIMIN İVEDİLİKLE CEVAPLANMASI GEREK”
Tarım ve Orman Bakanına sorduğum 41 sorumun ivedi şekilde cevaplanması gerekiyor, bu sene orman yangınlarında ormanlarımızın çok büyük bir yüzdesini kaybettik. Bir dakika bile kaybedecek zamanımız yok, Bakanlığın vereceği cevaplar bu ülkenin orman politikasını anlamamız için çok önemli.”

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası