BURSA- Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), ceviz üretiminin artırılması, yaygınlaştırılması, ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile bilimsel ve akademik iş birliği protokolüne imza attı. Protokol kapsamında ayrıca yerli cevizin fonksiyonel özelliklerinin ortaya konulması amacıyla bilimsel araştırmalar da yapılacak. İmza töreninde konuşan CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, “Türkiye’de üretim artıyor ancak tüketim de artıyor. Bu da ithalatın artmasına neden oluyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıl yaklaşık 130 milyon dolarlık ithalatla en çok ceviz ithal eden ülke olduk. Bu iş birliğiyle cevizin daha modern tekniklerle yetiştirilmesi, besin değeri açısından üstünlüklerinin ortaya konulmasını ve deneyimlerimizi birbirimize aktarmayı amaçlıyoruz” dedi.
CÜD Eş Başkanı Ömer Ergüder, Türkiye’nin ceviz için önemli gen merkezi olduğunu söyledi. Türkiye’nin, yapılan yeni ceviz bahçesi yatırımları ve üretim artışına rağmen bu avantajını değerlendiremediğini belirten Ergüder, “Türkiye, 2021 yılında yaklaşık 130 milyon dolarlık ceviz ithalatıyla en çok ceviz ithal eden ülke oldu. Üretim alanı ve ağaç sayısı her geçen yıl artsa da tüketimin de artmaya devam ediyor. Bu nedenle ithalat oranı da aynı şekilde artış gösteriyor. Türkiye’de ceviz üretimin artırılması, yaygınlaştırılması ve dolayısıyla ülke ekonomisine yüksek katkının sağlanması için meyvenin daha modern tekniklerle yetiştirilmesi, oluşabilecek olumsuz durumlara karşı alınacak önlemlerin değerlendirilmesi, ceviz bazlı katma değerli ürünlerin geliştirilmesi, yerli cevizin besin değeri açısından özelliklerinin ve üstünlüklerinin ortaya konulması gerekiyor” diye konuştu.
Protokol imza töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversitelerin görevlerinden birinin, topluma hizmet etmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Bizim de Bursa Uludağ Üniversitesi olarak, topluma karşı görevlerimiz var. Toplumun hem ihtiyaçlarına hem de taleplerine karşılık vermek durumundayız. Güçlü bir Ziraat Fakültemiz, ülkemizin öncelikli alanı olan gıda arzı ve güvenliği konusunda aktif çalışmalar yapan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bulunuyor. İş birlikleri ve araştırma projelerinde yer almak bizi mutlu ediyor. İmzalamış olduğumuz bu protokolün hem iki kuruma hem de önemlisi ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) Müdürü Utku Çopur ise, BİTUAM ile Gıda Mühendisliği Bölümü’nün, Ceviz Üreticileri Derneği’nin katkılarıyla hali hazırda ‘Türkiye’nin Farklı İllerinde Yetiştirilen Cevizlerin Kemometrik Karakterizasyonu, Sınıflandırılması ve Kimliğinin Doğrulanması’ isimli projeyi de üniversitenin BAP birimi maili desteğiyle yürütüldüğünü söyledi.
Ceviz Üreticileri Derneği Hakkında:
Ceviz Üreticileri Derneği, 2020 yılında Türkiye’deki yerli ceviz üretimini geliştirmek amacıyla, modern ziraat uygulamalarıyla ceviz üreticiliği yapan tarım işletmelerinin bir araya gelmesiyle kuruldu.
Toprak ve insan sağlığını ön planda tutarak, sürdürebilirlik kriterleri doğrultusunda ceviz yetiştiriciliği yapan dernek üyelerinin hedefi, ülkemizdeki cari açığa olumlu katkı sağlamak. Bu amaçla üniversiteler, bilim insanları ve sahada çalışan yerli-yabancı profesyonellerle üyelerinin etkileşimini arttırarak ülkemizde dekar başına verimi arttırıcı çalışmalar yapan Ceviz Üreticileri Derneği, bir yandan da kaliteli yerli ceviz algısını geliştirici faaliyetlerle tüketiciyi bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Öte yandan sektörün Türkiye’deki referans noktası olmayı hedefleyen Dernek, üyelerinin bilgiye ulaşmasını sağlamak için sektörel bilgi toplama faaliyetleri yürütmekte ve resmi üyesi olduğu Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi (INC, International Nut and Dried Fruit Council) gibi yerli ve yabancı kuruluşlarla iş birliği yapmaktadır.
Anadolu’nun kadim ceviz kültüründen güç alarak doğayı koruyup ülkemizin ormanlaşmasına katkı sağlayan Ceviz Üreticileri Derneği, sadece cevizin değil Türk tarımının geleceğine de hizmet vermektedir.