Cevabını aradığım sorular,

Süha Öncü

Sağlık Sertifikalı otelde tatil yapmaya karar verenlerin yerine kendimi koydum. Aklımdaki soruları önce kendime sordum.

Bakanlık, Sağlık Sertifikası için risklere karşı alınması gereken tedbirleri 132 maddede tespit etti. Sertifika kuruluşları da işletmenin bu tedbirleri alıp almadığını denetleyecek ve uygunsa Sağlık Sertifikasını verecek. Daha sonra belirli sürelerde işletmeyi denetleyecek.

Soru: İki denetleme arasında işletme bazı tedbirleri uygulamaz ise nasıl bir işlem yapılacak? Bu durumdan Sertifika veren kuruluşun sorumluluğu var mı?

İşletme, kendi hatalarından dolayı üçüncü şahıslara vereceği zararları tazmin edecek ‘’ Üçüncü şahıs Mali Sorumluluk Sigortası’’yaptırma zorundadır.

Soru: Sağlık Sertifikası olan işletmenin kendi hatalarına karşı aldığı bu sigorta poliçesi Covid-19 virüsünün misafirlerine vereceği zararları karşılar mı?

Covid-19 virüsü 14 günde arazlarını göstermeye başlıyor. Misafire tesise gelmeden 10 gün önce virüs bulaşmış ve arazlarını tatil sırasında göstermeye başlarsa tesis, tesisteki misafirlerin tümü ve çalışanlar karantina altına alınacak.

Soru: İşletme tüm tedbirlerini aldığı ama denetimi dışında Misafir tarafından Covid-19 virüsünün bulaştırılması durumunda işletmeyi koruyacak yerel ve uluslararası hukuki hakları nedir?

Karantina süresinde ve karantinadan sonra İşletmenin hem maddi hem de prestij kaybı olacaktır. Riski yaratan riskten doğan zararları karşılamak zorundadır.

Soru: Misafirlerin yaratacağı Covid-19 riskinden işletmeyi koruyacak ve doğacak zararlarını tazmin edecek Risk Sigortası var mı? Varsa şartları nelerdir?

Yabancı misafirlerin alacağı Seyahat Sağlık Sigorta poliçeleri ve özel sağlık sigorta poliçeleri ülkeleri dışında görecekleri Covid-19 tedavi giderlerini bugün için karşılamıyor.

vatandaşları için Devlet hastanelerindeki tedavi giderlerinin karşılanması konusunda sorun yok. Özel sağlık sigortaları olanlar içinde sorun yok. Ancak özel sağlık sigortası olmadan özel hastanelerde tedavi olmak isteyenler tedavi giderlerini kendileri karşılamak zorunda kalacaklar. Maliyeti oldukça yüksek tedavi riskini karşılayacak risk sigorta poliçesi olmayan, sadece üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortası olan işletmenin tercih edilmesi sorunlar yaratacak gibi gözüküyor.

Risk ve üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortalarından doğan tazminatların ödenmesi için sigorta şirketleri genellikle mahkeme kararlarını beklemektedir. Mahkemelerin kesin kararının alınması zaman almaktadır. Covid-19 virüsünün tedavisi oldukça maliyetli olduğu gibi uzun zaman almaktadır. Tedaviye hemen başlanması gerekiyor. Yani poliçeler olduğu durumda bile sigortaların hatanın kimde olduğunu belirmesi için geçecek zamanı beklemek şansları yok.

2020 yılında, bir tarafta bilinmeyen düşman Covid-19 virüsü diğer tarafta belirsizliklerin çok olduğu ortamda işletmelerin durumu oldukça riskli gözüküyor.

Bu durumda Tanrının bizi korumasına dua etmemizden başka şansımız yok gibi gözüküyor.

Kalın sağlıcakla,