ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA - Plastik atıklar denizde ve tatlı suda yaşayan kaplumbağaların hayatını tehlikeye atıyor. 100 milyon yıldır yaşamlarını sürdüren Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının en fazla ölüm nedenlerinden biri denize atılan naylon poşetleri ‘deniz anası’ zannederek yiyerek boğulmalarından olduğu bildirildi.
24 CARETTA CARETTA ÖLDÜ
Doğal Hayatı Koruma Vakfi Side Gönüllü Sorumlusu Turizmci Mehmet Çelikten, geçen yıl Akdeniz’de 24 Caretta Caretta deniz kaplumbağasının balıkçı ağlarına takılarak, sürat motorlarının çarpması, tekne pervanelerine takılarak ve denize atılan naylon poşetlere bağlı boğulduklarını söyledi.
DÜNYA DOĞAYı KORUMA VAKFı’NıN KORUMASıNDALAR
Mehmet Çelikten, ''Side'den ve Belek’e kadar uzanan bölge Özel Çevre Koruma’nın Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı içinde bulunuyor. Bölgemizde 400 deniz kaplumbağası yumurtlama alanı bulunuyor. Deniz kaplumbağları bu dünyada insanlıktan daha eskiden beri varlar. İnsanoğlunun sınırsız istekleri yüzünden Caretta Carettalar, Dünya Doğayı Koruma Vakfı, WWF tarafından korunması gereken nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer alıyor.
YAVRULAR IÇIN BAZI YASAKLAMALAR UYGULANıYOR
Bu nedenle bölgemizde yaz sezonunda, kumsalda köpekle gezme, havai fişek atmak, ateş yakmak, yüksek sesle müzik açmak ve eğlence merkezlerenin ışık oyunları yasaktır. Bu gibi davranışlar yavru Caretta’ların’ denize doğru giderken yönlerini kaybetmelerine neden oluyor. Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında en fazla deniz kaplumbağası Türkiye’de bulunuyor.”