Candan Karlıtekin: İkinci pist 6 yıldır neden yapılamıyor?

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Eski Başkanı Candan Karlıtekin: "Koskoca havalimanı yapılırken, Sabiha Gökçen'de ikinci pist 6 yıldır niye yapılamıyor?"

İSTANBUL-  Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Eski Başkanı Candan Karlıtekin, İstanbul Havalimanı ve Türk Hava Yolları'yla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Karlıtekin, "Koskoca havalimanı yapılırken, Sabiha Gökçen'de ikinci pist 6 yıldır niye yapılamıyor?" dedi.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Eski Başkanı Candan Karlıtekin, İstanbul Havalimanı ve Türk Hava Yolları'yla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Karlıtekin, "Koskoca havalimanı yapılırken, Sabiha Gökçen'de ikinci pist 6 yıldır niye yapılamıyor?" dedi.

Karar TV'de yayınlanan 'Özel Röportajlar' adlı programda konuşan Candan Karlıtekin, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını cevapladı.

THY NEDEN 353 UÇAK ALDI?

Yıldıray Oğur'un 'İçi boşatılmış kurumlar arasında Türk Hava Yolları var mı' sorusu üzerine Karlıtekin, hem tartışılan THY'nin yönetim kurulu hem de İstanbul Havalimanı hakkında önemli açıklamalar yaptı:

"Türk Havayolları ile ilgili mesele, bir kere yeni havalimanı ile alakalı. Türk Hava Yolları'nın bir dengesi vardı, biz de zamanında kurmuştuk o dengeyi. Bir ülkenin uçma ihtiyacı vardır, aynı zamanda uçma kapasitesi vardır. Mesela Türk Hava Yolları'ndaki 353 uçağa, normalde 2023'te gelecekti fakat 2019'da gelindi. Niye? Çünkü yeni bir havalimanı yapıldı.

Çünkü İstanbul Havalimanı'nı doldurmak zorundasınız. Müthiş kapasiteli. O zaman ne oldu? Türk Hava Yolları, bütün büyüme planlarını öne çekti. İstanbul Havalimanı'nı doldurmak için uçaklar erken alındı. Çünkü yeni havalimanı çok büyük ve çok masraflı. Hele öbürüne göre, kat ve kat masraflı. Sonuç olarak bu yeni havalimanına Türk Hava Yolları intibak etmek zorunda. Büyüme kapasitesini artırdınız, tamam. Peki, bu büyüme Türkiye'nin gerçek uçma ihtiyacı ile örtüşüyor mu? Soru bu. Bence örtüşmüyor."

"Sabiha Gökçen'de ikinci pist 6 yıldır niye yapılamıyor?"

THY başkanlığı döneminde yeni havalimanına karşı olduğunu belirten Karlıtekin, "Evet, itiraz etmiştim. Havacılık açısından gerek yok demiştim. Bu iş hiçbir zaman sağlıklı tartışılmadı, çünkü tartışıldığında biri, size hakikati anlattığında o hakikati bilmiş ve bağlı kalmış da oluyorsunuz. Benim temel itirazım şuydu; havacılık açısından ihtiyaç yoktu. Diğer havalimanlarına yapılan ilave yatırımlarla Türkiye'nin uçuş ihtiyacı karşılanırdı. Mesela Sabiha Gökçen'e kaç yıldır ikinci bir pist yapılamadı, enteresan yani. Koskoca havalimanı yapılırken, Sabiha Gökçen'de ikinci pist 6 yıldır niye yapılamıyor?

İSTANBUL HAVALİMANI NEDEN YAPILDI?

Esas havalimanın yapılma amacı şu, benim iddiam şöyle: İstanbul'u büyütmek istiyoruz. Niye? Kanal İstanbul meselesi var. Arazi geliştirme işleri var, emlak işleri var. Bunların hepsi kolay para. Arsalar üzerinde kalem oynat, sonra gelsin hazır para. Bu sefer sanayicisi de müteahhit olmaya soyunuyor? Böylece bir şekilde rant akıyor, siyaseti finanse etmeye başlıyor ya da bilemediğim başka işler yapılıyor. O alanın, oraya yapılması İstanbul'un nirengi noktalarını ileriye taşımak anlamına geliyor."

Türk Hava Yolları'nda yıllarca yöneticilik de yapan Candan Karlıtekin "Yönetim kurulları ek gelir kapısı olmamalı. Kurumları, yönetim kurulları geliştirir. Benim dönemimde Türk Hava Yolları'nda, işini bilen ve farklı konularda yetkinlikleri olan insanlar vardı. Şimdi durum çok farklı" diye konuştu.

Candan Karlıtekin kimdir?

1960 yılında Ankara'da doğan Dr. Candan Karlıtekin, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünü 1983 yılında bitirdi. 1984 yılında State University of New York Albany'de International Trade & Finance Master'ını, 1988 yılında da yine aynı okulda International Trade& Finance ve Macroeconomic Modelling ihtisas dallarında Doktora çalışmalarını tamamladı.

1984-1987 yıllarında State University of New York, Araştırma Görevlisi (Statistics) ve Öğretim Görevlisi (Microeconomics),

1988-1990 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman,

1990-1991 yıllarında Bilkent Üniversitesi'nde yarı zamanlı Öğretim Görevlisi,

1990-1993 yıllarında Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.'de Araştırma Müdürü,

1993-1994 yıllarında BEM Dış Ticaret A.Ş. 'de Tüccar,

1994-1996 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı,

1996-1997 yıllarında T. Kalkınma Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür vekili,

1999-2001 yıllarında Beğendik Mağaza İşletmeleri A.Ş. Danışman ve Genel Müdür olarak çalıştı. 

2002 yılında THY'ye giren Karlıtekin, son dört yıldır da Yönetim Kurulu Başkanı idi.

Halen Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak