BURSA- Kentin geçmişte olduğu gibi kaplıcalarıyla anılan bir kent olması için harekete geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi, termal kaynaklara sahip 10 ilçede yeni tesislerin turizme açılması için yatırımlara başladı.
Türkiye’nin en önemli termal kaynaklarına sahip olmasına rağmen tesislerin küçük ölçekli olması yüzünden termal turizmden bugüne kadar hak ettiğini alamayan Bursa’nın şifalı suları, Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla turizme kazandırılıyor.
Dünya Gazetesi'nden Esra Özarafat'ın haberine göre, kent merkezindeki termal sıcak su potansiyelinin değerlendirilmesi için yatırımlarda düğmeye basan Bursa Büyükşehir Belediyesi, ilçelere de uzandı. Termal kaynaklara sahip 10 ilçede yeni ve modern tesislerin yapılarak turizme açılması için yatırımlara başlandı. İlk olarak İnegöl Oylat, Orhangazi Keramet, Harmarcık Ilıcaksu, Büyükorhan Düğüncüler, Mustafakemalpaşa Tümbüldek gibi termal bölgelerde yatırıma başladıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Termal sular sadece kent merkezimizde değil, ilçelerimizde hatta köylerimizde bile var. Hatta Orhangazi Keramet’te de şifalı bir gölümüz var. Buraların turizme açılarak değerlendirilmesi noktasında hazırladığımız projeleri tamamlayıp, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunuyoruz. Projeler hem bulundukları ilçelere değer katacak hem de turizm geliri sağlayacak” dedi.
Kent merkezinde devam eden çalışmaları da değerlendiren Altepe, Sıcaksu Tabakhaneler bölgesinde yapılan sondajlar sonucu termal kapasiteyi 5 kat artıracak yeni kaynaklara ulaşıldığını duyurdu. Altepe, Jeotermal AŞ kanalıyla Bursa’da şu anda 55 otelin sıcak su ihtiyacının karşılandığını, 79 derecede saniyede 200 litre termal suyun elde edildiği Tabakhaneler bölgesinde inşa edilecek tesislerle kapasitenin 5 kat artacağını vurguladı.
Tabakhaneler bölgesinde kurulan 10 adet termal havuzla ilgili açıklamalar yapan Başkan Altepe, “Atılan adımlarla birlikte her geçen gün kaplıca şehri olma yolunda bir adım daha ilerliyoruz. Tabakhaneler bölgesinin altında bulunan sıcak suyu hazine olarak kabul ediyoruz. Alanda açılan 10 kuyu ile 79 derecedeki termal suyu çeşitli testlere tabi tuttuk. Çıkan suyun her türlü testini yapmak amacıyla kuyulardan numuneler alıyoruz. Şu ana kadar 10 yerde bu faaliyeti gerçekleştirdik. Yapılan çalışmalar neticesinde saniyede 200 litre su kapasitesine ulaştık. Bu oran Avrupa’da 200 tesisin ihtiyacının karşılanmasına denk geliyor. Bu da demek oluyor ki, Sıcaksu’da kurulacak 200 kadar tesisin termal su ihtiyacı tamamen karşılanabilecek” diye konuştu.
Almanya ve Avusturya’daki modeller incelendi
Sıcaksu – Tabakhaneler Bölgesi’nde devam eden çalışmalarla ilgili de bilgi veren Recep Altepe, yaklaşık 98 bin metrekarelik alanda 357 hak sahibi bulunması nedeniyle sürecin uzadığını söyledi. Bölgenin bir kür merkezi olarak planlandığını aktaran Altepe, “Almanya’daki Bad Füssing ve Avusturya’daki Obernberg Termal tesislerini yerinde inceledik. Yapılan istatistiklerde sıradan bir turistin gittiği ülkeye 800 dolar, sağlık turistinin ise 8 bin 500 dolar getirisi olduğu düşünüldüğünde böyle bir tesis hem yapıldığı alana değer katacak hem de Bursa’yı termal turizm açısından da bir adım öne geçirecek. Hak sahipleri ile birebir görüşmeler yaparak, hisseleri oranında proje paydaşı olmayı ya da kamulaştırma talebinde bulunma teklifl erini sunuyoruz. Öncelikle kamulaştırma talep eden hak sahiplerinin işlemlerine başladık. Yakın bir zamanda sonuç alıp, bir an önce bu projenin startını vermek istiyoruz” açıklamasını yaptı.