GAZİANTEP - Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı, bulgurun “dünya markası” olması için çalışmalar yapılacağını söyledi. Batalı, bulgur sektöründe kümelenme çalışması yapılacağını ve Ekonomi Bakanlığı'nın ''Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi'' kapsamında sektöre proje bazlı yüzde 75'e varan destek sağlayacağını bildirdi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden (GAİB) yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın artırılması için üreticilere yönelik sağlanacak ''Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (Ur-Ge) hakkında bilgilendirme toplantısı, bulgur üreticilerinin katılımıyla GAİB'de yapıldı.
TANITIM GRUPLARI KURULUYOR
Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı da olan Batallı, burada yaptığı konuşmada, Ur-Ge çalışmaları kapsamında tanıtım gruplarına Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın artırılması ve ihracatçıların uluslararası rekabet gücünün artırılması için destek sağlanacağını ifade ederek, bulgur sektörünün de kümelenme çalışması tamamlandıktan sonra Ur-Ge desteklerinden yararlanacağını belirtti.
DÜNYA PİYASALARINDA REKABET GÜCÜ ARATACAK
Batallı, ''Dünya piyasalarında firmalarımızın rekabet gücünü artırmak ve tanıtıma önem vererek markalaşmayı uluslararası arenada gerçekleştirmeyi kolaylaştırmak için Ekonomi Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağ Tanıtım Grubu'nu Gaziantep'e aldırmayı yoğun çalışmalar sonucunda başardık. Tanıtım grubumuzun bulgur tanıtımında başarılı olacağına inanıyorum. Devlet, Ur-Ge kapsamında bir araya gelen üretici firmaların ihracatlarını artırmalarına sağlamak için gerekli desteği verecek'' dedi.
GAZİANTEP VE GÜNEYDOĞU ANADOLU FAYDALANACAK
Ur-Ge kapsamında verilen desteklerle Türkiye'de ihracatçı şirketlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artacağını vurgulayan Batallı, şunları kaydetti:
''Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Gurubu'nun başına, Gaziantep Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu'nu getirdik. Çabalarımız sonucu bu tanıtım grubu Gaziantep'ten koordine edilecek. Tanıtım grubuyla ilgili ekip kurma çalışmaları önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Ur-Ge desteklerinden Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu'nun en iyi şekilde faydalanması için çalışacak.''
Katılımcıların bu destekten yararlanabilmeleri için en az 10 firmanın bir araya gelmesi ve giderlerin yüzde 25'ini karşılaması gerektiğini, kalan yüzde 75'lik bölümü devletin ödeyeceğini kaydeden Batallı, ''Bu proje ile istediğimiz ülkeye giderek bulgurumuzu tanıtabileceğiz' diye konuştu.
MARKALAŞMA VE İHRACATIN ARTTIRILMASI HEDEFLENDİ
Gaziantep Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu ise konuşmasında, bulgur imalatçılarının Ur-Ge'den faydalanabilmesi için işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
''Markalaşma ve ihracatın arttırılması yolunda Ekonomi Bakanlığımız tarafından son dönemlerde gerçekleştirilen en önemli adımlardan birisi Ur-Ge çalışmalarıdır. 2023 hedefinin yakalanması için bu destekler çok önemlidir. Diğer taraftan üretici firmaların kurumsallaşması, istihdamlarının artırılması, ihracattaki paylarının yükseltilmesi için sektörel işbirliği beraberinde büyük bir başarı getirecektir. Artık bulgur üreticilerimiz birlikte hareket ederek dünyanın çeşitli ülkelerinde ürünlerini tanıtabilecek, dünyanın çeşitli ülkelerinden alıcıları ülkemize davet ederek onlara üretimden tüketime kadar ürettikleri ürünleri en iyi şekilde tanıtabilmeleri için gerekli çalışmaları yürütebileceklerdir. Ur-Ge çalışmalarında bulgur imalatçılarımız başta olmak üzere diğer gıda ve üretim sektörümüzde kendi aralarında koordine olarak bu fonlardan yararlanacaktır.''
2023 YILINDA 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFLENDİ
Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörü Serap Gültekin de Ur-Ge desteğinin devletin en yeni ve şimdiye kadar hibe olarak verdiği en büyük destek olduğunu söyledi.
Ur-Ge desteğinin, devletin en yeni ve şimdiye kadar hibe olarak verdiği en büyük destek olduğunu bildiren Gültekin, şöyle dedi:
''Bu destekte devlet giderlerin yüzde 75'ini karşılayarak firmaların omzundaki yükü önemli oranda azaltıyor. Türkiye 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Bu ihracatı gerçekleştirmek üzerede devlet üretici firmalara birtakım destekler planladı. Ur-Ge Destekleme Projesi de bunların bir tanesi. Desteğin en önemli özelliği kümelenme dediğimiz sektörün içindeki firmaların bir araya gelerek, projeler üretilmesi sonucu verilecek. Sektörde güç birliği oluşturmaya yönelik bir destek. Tek tek başvuran firmalar bu destekten yararlanamayacak. En az 10 firmanın bir araya gelerek, bu destek için girişimde bulunmasını istiyoruz. Bizim dileğimiz un, bulgur, bakliyat gibi belirleyeceğiniz ürünlerin tanıtılması için sizlerle proje yaparak bu destekten faydalanmanızdır.''
Toplantıya, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreter Vekili Salim Kocaer ve bulgur üreticisi firma temsilcileri katıldı.