Böğürtlene, devletten destek

Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu isbat olunan böğürtlen, Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde üretilmeye başlandı.

SARUHANLI - Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu isbat olunan böğürtlen, Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde üretilmeye başlandı.
İlçenin Mütevelli Beldesi'nde 100 dekarlık arazinin 80 dekarında ilk böğürtlen üretimini gerçekleştiren Saffet Cider, bu yılki böğürtlen hasadının başladığını, ancak Pazar piyasası olmadığı için ürünün satışında sorun yaşandığını belirtti.
3 yıl önce merak üzerine böğürtlen üretimine başladığını kaydeden Cider, "Böğürtlen Avrupa ülkelerinde, özellikle Hollanda'da aşırı derecede tüketiliyor. Ben de merak üzerine 3 yıl önce böğürtlen üretimine başladım. 80 dekar arazide ürün yetiştirdim. Ancak her yıl pazarlama sorunu yaşıyoruz" dedi.
Ürüne devletten hiçbir destek gelmediğini kaydeden Cider, kendi imkanlarıyla pastanelere, şarap ve reçel fabrikalarına kilogramı 1,5 liradan pazarlamaya çalıştıklarını vurguladı.
"Eğer ürüne devlet destek verir, pazar genişlerse Avrupa'ya ihracat bile yaparız. Ürünün ülkemizdeki üretimi de artar" diyen Cider, şöyle devam etti:
"Böğürtleni işleyip yurt dışına pazarlamak için Manisa'da fabrika kurmayı düşünüyorum. Böğürtlen çok faydalı bir bitki olmasına rağmen ülkemizde üretimi de tüketimi de çok az. Buna rağmen 3 yıl önce bu işe giriş tik. Çok güzel verim aldık. İklim şartları uygun olduğu için, yetiştirdiğimiz böğürtlenler yüksek seviyede aromaya sahip. Bir dekardan bir buçuk ton ürün alıyoruz. Ancak bu ürünün değerinin farkına ülkemizde hala varılmış değil. Bu nedenle ürünü yetiştirmek ve pazarlamak kolay olmuyor. Manisa'da bir fabrika kurup, böğürtlenden meyve suyu, şarap ve reçel imal ederek Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi düşünüyoruz. Şu an bunun hazırlıklarına başladık."
Şifa kaynağı olan böğürtlenin Saruhanlı ilçesinde ve köylerinde alternatif ürün olarak giderek yaygınlaştığını belirten Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, devletten destek beklediklerini belirtti. Okur, "Pasta, kek, reçel, dondurma gibi birçok gıda sektöründe kullanılan ve meyve olarak da tüketilen böğürtlen devletten destek gördüğü takdirde, hem çiftçi için iyi bir gelir kaynağı olacak, hem de birçok dünya ülkesine ihracat yapılarak Türk ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak" diye konuştu.
Saruhanlı Devlet Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Emel Koçoğlu, böğürtlenin doğal bir şifa kaynağı olduğunu, hastalıklara karşı koruyucu özelliğinin bulunduğunu söyledi.
Koçoğlu, böğürtlenin faydalarını şöyle anlattı:
"Böğürtlen idrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik hastalıklarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir. Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür."

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti