BODRUM – Bodrum Akyarlar’da 2000’li yılların başında açılan ve ilçedeki en uygun fiyatlarla ürün satışı yapmasıyla tanınan Ongun Süpermarket kapandı. Yarım asırlık esnaf Muharrem Koyun ve ailesi tarafından işletilen marketin özellikle ucuz içki satışı ile ilgili hikayeleri Bodrum’la özdeşleşmişti.
Çorumlu Muharrem Koyun tarafından açılan ve yıllarca Akyarlar Mahallesi’nde çalıştırılan markette Koyun’un eşi Nevin Koyun ve çocukları Alicem Koyun (34) ile Ecem Koyun (27) da uzun mesailer yaptı. Anne babalarının deyişiyle, 'Çocuklar beşikten ziyade su kolileri üzerinde yatarak büyüdü'. Markette büyüyen Koyun Ailesi'nin çocukları kapanma kararının ardından şimdi mesleklerine atılma hazırlığı yapıyor.
Muharrem Koyun
Ongun Süpermarket’in temelleri 1970’li yıllarda atılsa da asıl tanınma süreci Muharrem Koyun’un Bodrum’a yerleşmesinden sonra, yolda satın aldığı suyun yüksek fiyatından şikayetçi olmasıyla başladı. Turgutreis Mahallesi’nde dolaşırken satın aldığı suyun kâr oranının yüzde 200’leri geçtiğini fark eden Muharrem Koyun, suyun temel ihtiyaç olduğunu ve büyük kârlarla satılmayacağını düşünerek, “Olgun Kuruyemiş” adıyla ilk işletmesini açtı.
Özellikle su satışını düşük kârla ya da hiç kazanmadan yapan Muharrem Koyun’un dükkanı kısa sürede ilgi odağı oldu. Satışları iyi gidince yüksek cirolar da yapmaya başladı. Bunun üzerine işini büyütmek isteyen Muharrem Koyun, Olgun Kuruyemiş’i kapatarak 2006 yılında Akyarlar Mahallesi’nde “Ongun Süpermarket”i açtı.
Ucuzluk politikasını burada da sürdürdü. Özellikle suda ve içki ciddi indirimler yapan ve piyasanın çok altında rakamlarda satış gerçekleştiren Ongun Süpermarket, Bodrum’un adı her tarafında duyuldu.
Firmalardan aldığı yüzde 30 ile yüzde 40 oranlarındaki indirimleri satışlarına yansıtan işletme, böylece Bodrum gibi pahalı bir merkezde fark yaratıyordu. Özellikle zincir süpermarketlere karşı büyük bir rakip haline gelecek iş potansiyeline de ulaştı.
Öyle ki bir süre sonra sadece Akyarlar’dan değil Yalıkavak, Gündoğan, Bodrum merkez, Gümbet ve başka pek çok bölgeden yolu göze alarak alışverişe gelinen bir duruma geldi. Bir süre sonra eğlence ve gıda hizmeti veren firmalar da 'Ongun’dan’ alışveriş yapmaya başladı. Hatta dünyaca ünlü eğlence gemisi ‘Catamaran’ gibi tanınmış markaları da müşterileri arasına katarak yıllarca satış yaptı.
MACARİSTAN GRAND PRIX'SİNE ÖZEL DAVET
Ongun Süpermarket’in ucuzluk politikası ilçede yoğun ilgi görüp böyle bir turizm merkezinde yeni bir esnaf kültürü oluştururken rekorlar da gelmeye başladı. Türkiye genelinde tekel grubunda satış rekorları üst üste kırıldı. Bu nedenle Muharrem Koyun ünlü bir sigara markasının özel davetlisi olarak Macaristan Grand Prix'sine de katıldı. Ünlü Formula 1 yarışçısı Michael Schumacher'le aynı otelde kalarak sohbet etme şansı buldu.
Koyun Macaristan Grand Prix'sinde.
Ancak Bodrum ile özdeşleşen işletmelerden biri haline gelen ve ‘vatandaş ucuz ürün alsın’ çağrısıyla tanınan Ongun Süpermarket’in hikayesi geçtiğimiz günlerde sona erdi. Akyarlar’da yirmi yıldan uzun süredir açık olan işletme kapandı. Bu durum müşterilerini üzerken Muharrem Koyun ise artık ucuz ürün satma şanslarının kalmadığını söylüyor. Pahalı suya karşı tepkiyle başlayan yolculuğunu anlatan Muharrem Koyun, tekel ürünleri ile tanınmış olsalar da dükkanında her türlü ürünü ucuza satmaya çalıştığını ve en büyük çabasının zincir marketlere rağmen ucuz ürün satışının imkansız olmadığını ortaya koymak olduğunu anlatıyor: “Bu aslında baba mesleğim. Ben de 9 yaşında başladım. İlerleyen yıllarda belli bir dönem inşaat sektöründe faaliyet gösterdim fakat yapamadım ve baba mesleğine döndüm. Kızım için spor malzemesi almaya giderken su ihtiyacım oldu ve aldım. Ancak fiyatının çok yüksek olduğunu fark ettim. Su satışından elde edilen kâr marjının yüzde 100'denden fazla olduğunu gördüm. Bu da beni tetikledi, hikayemin başlangıcı oldu. Su içmenin bir hak olduğunu düşünerek marketten daha düşük fiyatla satış yaptım. Yeri geldi hiç kazanmadan yaptım…”
NASIL UCUZ SATABİLDİ?
Muharrem Koyun ucuz satış sistemini ise şöyle anlattı: “Sigaradan 50 kuruş kâr elde etmeyi göze alan esnaf neden sudan daha fazla kâr bekliyor anlamış değilim. Su, insanların doğal ihtiyacıdır ve bu ihtiyaçtan fazla kâr edilmesi benim zoruma gidiyor. Yüzde 200’ü bile buluyordu bu oran. Ben firmalardan yüzde 30, yüzde 40 indirim alıyordum. Bu indirimleri hemen raflara yansıtıyordum. Böylece en düşük fiyatlarla satış yapabiliyordum. Yılarca yaptım. Piyasada bir ürün 300 TL ise bende 200 TL olurdu. Bundan dolayı Bodrum’un her tarafından insanlar geliyordu. Şimdi herkes üzgün” ifadelerini kullandı.
‘ZAMLARIN HIZINA YETİŞEMEZ OLDUK’
Kapatma kararını özellikle son dönemlerde karşılaştıkları ciddi zamlar nedeniyle aldıklarını ifade eden Muharrem Koyun şunları söyledi: “Biz bir esnaf kültürü yarattık. Ucuz satışın sadece zincir marketlerde olmadığını gösterdik. Ancak son dönemlerde zamlarla baş edemez hale geldik. Daha etiketi düzenlemeden yeni bir zam geliyordu. Zamların hızına yetişemez olduk. Artan maliyetleri de dikkate aldığımızda artık kenara çekilme zamanının geldiğini fark ettik. Böylece güzel hikayemiz hüzünlü bir sonla bitmiş oluyor. Herkes devam etmemizi istiyor. Ancak ucuz ürün satma imkanımız kalmadı…”