ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
ISTANBUL- Türkiye’de TÜRSAB’a üye olan 10 bine yakın seyahat acentesinin yüzde 70’ini oluşturan havayolu bileti satan seyahat acentelerini bir çatı altında toplayan Uçak bileti Satan Acenteler Derneği- UBSAD, sektörün önemli acentelerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bugüne kadar hiçbir kuruluşun sorunlarını çözmek için gayret göstermediğini belirten UBSAD kurucuları “Artık kendi işimizi kendimiz göreceğiz. Bu nedenle ortak menfaatlerimiz için UBSAD çatısı altında birleşiyoruz” dediler.
UBSAD ÜYELERI 10 BIN ACENTENIN YÜZDE 70’iDiR
UBSAD’ın kurucular kurulu üyeleri Seyahat acentalığı yapanların yüzde 70’ini uçak bileti satıylarıilgilendiriyor. Aslında acentelerin yüzde 100’ü bilet satıyor. Ancak sadece bilet satanların oranı yüzde 70’dir ve sektörde bu büyük bir güçtür.böylesine güçlü bir camiyayı gözardı etmek ve onların kazançlarını engellemek isteyenlere karşı durmamak bizleri UBSAD’a yöneltti.
Özellikle son aylardaki gelişen şartlar karşısında oldukça zor duruma düşmüş ve sektördeki mağduriyetler arttı.
HAKSIZ REKABETE GÖZ YUMULDU
Ülkemizde özellikle son 10 yılda hızla gelişen havayolu sektörü ile bu sekörün satış ve iş ortağı olan acentaların, aralarında olması gereken kordinasyonun yeterince sağlanamadı.
Kontrolsüz büyüme, taraflar arasında sorunları arttırdı. Dolayısıyla çözümler arasındaki makasın açılarak tarafların olması gereken işbirliğini bir bakıma “haksız rekabete” dönüştü.
SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI BELLI
İlk kez 6-8 Kasım 2015 tarihinde Antaya’da yapılan geniş acenta katılımlı bir çalıştay ile bilet satan acentelerin sodurları masaya yatırıldı. Yaklaşık 2 gunluk çalışma sonunda ortaya cıkan akademik destekli raporla sorunları tanımladı. Bundan sonraki süreçte ise oluşturulan etkili bir komite ile sorunların üzerine gidildi. Satış eşitliği konusundan, global fiyatlara, kurumsal satış kanallarından 462 Vergi Usul Kanunu ile ilgili sorunlara kadar pek çok konuda acentalar lehine önemli adımlar atıldı. Bu çalışmalarda “acenta-havayolu” dengeleri temel çözümün odağında oldu. Bu şekilde havayolu-acente ilişkileri ilk kez bir boyut kazandı.
2017 sonunda seçim gündemi ile ara verilen ve bugüne kadar da halen başlatılamamış olan bu çalışmalar ne yazıkki bütün süreci başa sardı ve sağlanmış olan kazanımları da bir anlamda etkisiz kıldı.
UBSAD’A NEDEN GEREK DUYULDU
Gelinen noktada, seyahat acentaları, ürününü pazarladıkları ve temsil ettikleri havayollarıyla rekabet etmek durumunda bırakıldı. Bu haksız rekabet maalesef seyahat acentalarını batma noktasına getirdi. Bu noktaya gelmenin en önemli sebebi ise, geçmiş dönemde başlatılan çalışmalar durdu. Sektör sorunlarının organize bir şekilde havayolu ve diğer paydaşları ile müzakere edilmesine ara verildi. Halen havayolları ile bir mutabakat sağlama konusunda çalışmalar yapılmaodı. Bu durumda bizler iş başa düştü diyerek UBSAD çatısı altında birleşerek kendi sorunlarımızı kendimiz çözmeye karar verdik. UBSAD yönetiminde olan arkadaşların her biri bu konuda uzmandırlar ve çözüm çarelerini en iyi bilenlerdir.
ACENTELERİN TAKATI KALMADI
Hızla gelişen Havayolu sektörü ve alternatif satış ve dağıtım kanalları karşısında acentelerin gücü hızla tükendi. Daha fazla beklemeye mukavemet kalmadı. Bunu her ay defoult olan, el değiştiren, banka veya alternatif kanallardan para bulmak için çırpınan ve sonu hüsranla biten acenta sayılarından tespit etmek zor değildir.
Bu sebeple havayolları ile bayisi ve temsilcisi olan seyahat acentaları arasında dengeleri yeniden tesis etmek, müzakere köprüsü oluşturmak, çözülemeyen ihtilaflar konusunda hukuki destek vermek, ayrıca mevzuatla ilgili tespit edilen eksiklik ve aksaklıkları, ilgili kamu kurumları nezdinde çözüme ulaştırmak amacıyla bir güç birliği oluşturma ihtiyacı UBSAD ın doğmasına sebep olmuştur.
SEKTÖRÜN EN IYI ISIMLERI BULUŞTU
UBSAD tamamen gönüllük esaslı sektörel ve teknik bir çalışma derneği olup, geçmiş dönemde sektöre önemli kazanımlar sağlayan havayolu komitesi icra kurulu üyeleri ve sektörde tecrübe ve katkılarıyla bilenen pekçok isim UBSAD çatısı altında bir araya gelmiştir. Gerek yarım kalmış olan çalışmaları sonuca ulaştırmak gerekse üyeler arasında bilgi ve birikimleri paylaşmak suretiyle çözüm odaklı etkili mücadele ederek sonuç almak, iş bu gönüllü hareketin temelini oluşturmaktadır. Şimdiden tahminin üzerinde bir katılımla destek bulan UBSAD yakın zamanda üyelerin teveccühüne mazhar oldukça dahada büyüyeceği muhakkaktır.
KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ BILET ACENTALARI ÖNCELIKLIDIR
Sektörde bilindiği üzere, sektörde belli kartellerin oluşması, global fiyatlar ve teknolojik üstünlükleri ile hem bireysel hem kurumsal satışlarda, küçük ve orta ölçekli seyahat acentalarını iş yapamaz duruma getirmiştir. Derneğin en önemli amaçlarından birisi, oluşturulan bu güç birliği ile sadece bazılarının istifade edebildiği avantajları, küçük ve orta ölçekli acentalarında yararlanmasını sağlamak, teknolojik destek ve eğitim vererek üyesinin yararına çalışmaları yürütmek ve satış kanallarında tam eşitliği sağlamaktır. Bu çalışmalar sanılanın aksine Havayollarının da lehine ve risklerini düşürmeleri açısından da avantajlarınadır.
‘BEN’ ZAMANI GEÇTI ‘HEPIMIZ’ DIYORUZ
Havayolları ve GDS gibi diğer sektör paydaşlarının acentalarına bakış açısı ve bu sebeple sektörde yaşanan sorunların küçük, büyük acentaların tamamını etkilediği muhakkaktır, bu zaman kadar ise her acentanın erişebildiği kendi yöntem ve bireysel temaslarla çözümler sağlamaya çalışması ise ya bazı acentalara ihtimas sağlamış ya da sorunun çözülemeden sektörün etkilenmesine devam etmiştir. Bu sebeple sorunlara ben veya biz demeden doğrudan “hepimiz” demek suretiyle sahip çıkılması gerekmete olup bu anlayış da UBSAD’ın temel vizyonunu oluşturmaktadır.
UBSAD’ta, yönetimden üyelerine, herkes eşit söz hakkına sahip olması ve tüm süreçlerin kesinlikle şeffaf bir şekilde yürütülmesi esastır. Ayrıca derneğe üye olsun veya olmasın bilet satan tüm acentaların yararı gözetilerek yapılacak tüm faaliyetler üyelerimizle düzenli olarak da paylaşılacaktır.