Belediyelerin müze gelirleri artırılsın

Göreme Belediye Başkanı Fevzi Günal, müze ve örenlerden belediyelere aktarılan payların arttırılmasını istedi.

NEVŞEHİR-Göreme Belediye Başkanı Fevzi Günal, müze ve örenlerden belediyelere aktarılan payların arttırılmasını istedi.Türkiye'nin önde gelen kültür turizmi merkezlerinden biri olan Kapadokya'da, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri merkezlerin başında gelen Göreme Açıkhava Müzesi'nin de belde sınırları içerisinde yer aldığı Göreme Belediye başkanı Fevzi Günal, müze ve örenlerden belediyelere aktarılan payların düşük olmasından yakındı.

1998 yılına kadar beldelerindeki müze ve ören gelirlerinden yüzde 40 oranında pay aldıklarını ve bu tarihten sonra çıkan bir yasayla bu gelirlerinin yüzde 35 oranında düşürülerek % 5 yapıldığını belirten Fevzi Günal, bu oranın yüzde 25 seviyesine yükseltilmesini istedi.

Beldelerinin 2007 yılında 1 milyon 200 bin yerli ve yabancı turist ağırladığını kaydeden Belediye Başkanı Günal "İller Bankası'ndan bize nüfusumuzun 2 bin olduğu göz önünde bulundurularak ödenek aktarılıyor. Oysa ki beldemizin nüfusu yaz aylarında 6 binin üzerine çıkıyor. Bunun yanı sıra her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyoruz. Bu turistler için yapılan yol düzenlemeleri, içme suyu ve çevre temizlik çalışmaları tamamıyla bize ait. 2 bin kişi için gelen para ile bir milyonun üzerinde turistin geldiği bir beldeye nasıl istediğiniz gibi hizmet verebilirsiniz?" dedi.

Beldede Göreme Açık Hava Müzesi, Karanlık Kilise gibi çok önemli müze ve örenlerin yer aldığına dikkati çeken Fevzi Günal, bu merkezlerden her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 4 Milyon YTL'nin üzerinde gelir aktarıldığını söyledi.

Günal "Bu gelirin biz yeniden yüzde 40'ını versinler demiyoruz ancak hiç değilse yüzde 25'ini bize versinler. Bizim gibi bölgede bir çok turistik belde var. Bu beldelerimizi normal bir belde ile bir tutmak çok mantıksız. Bir an önce bu hatanın düzeltilmesini ve sınırları içinde müze ve ören bulunan beldelere, bu merkezlerden elde edilen gelirin yüzde 25'i nin aktarılmasını bekliyoruz. Şu anda bize verdikleri yüzde 5 pay ile zaten bir bırakın yeni projeler üretmeyi bu merkezler için yaptığımız masrafları bile karşılayamıyoruz. Tek gelirimiz İller Bankası. Buradan gelen gelir ise bizim personel harcamalarımızın ancak dörtte biri," şeklinde konuştu.

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak