Abdurrahman Büyükkeskin
Korkuteli/Antalya - Antalya Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği(B) Yeşil Mutabakat kapsamında karbon kullanımını azaltmaya yönelik yenilenebilir enerji üretimini elektrikli otomobil,güneş, rüzgar paneli ve Güneş Enerjisi Santrali(GES)'ne yöneldi. AB Yeşil Mutabakat kapsamında elektrik enerjisini kurduğu GES'lerden sağlayarak turizmde Avrupa ülkeleri arasından en fazla seyahat edilen şehir unvanına sahip Antalya'da karbon kullanımı azaltarak çevrenin, doğanın korunmasını sağlıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli ilçesindeki Bozova Güneş Enerji Santrali (GES) sahası içinde üçüncü ve dördüncü etap GES projelerine başladı. GES-3 ve GES-4 santrallerinin de devreye alınmasıyla toplam kurulu güç 4 MW gücüne çıkacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü karbon emisyonuna dayalı iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve elektrik maliyetlerini düşürmek amacıyla yeni Güneş Enerji Santrali kuruyor. Korkuteli ilçesi Bozova Mahallesi’nde 17.10.2022 tarihinde devreye alınan GES genişletiliyor. Bozova GES bünyesinde yeni GES-3 ve GES-4 santrallerinin kurulum çalışmaları devam ediyor.
4 Mw Üretim Gücü
Mevcut GES-1 ve GES-2’nin ardından GES-3 ve GES-4 santrallerinin de devreye alınmasıyla Bozova GES’in toplam kurulu gücü 4 MW gücüne çıkacak. Yıllık 8.5 milyon kilovat saat elektrik üretim kapasitesine ulaşacak olan tesis, 2400 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretimi yapacak.
Bir yıl içerisinde 8.5 milyon kilovat saat elektrik gücü üretecek olan tesis, bu sayede öz kaynaklarda yıllık 25 milyon TL tasarruf sağlayacak. Bu sayede hem çevre koşulları hem de yenilenebilir enerji kaynakları kapasitesi artmış olacak. Fosil yakıt yerine, yenilenebilir enerji kaynağı olarak faaliyete geçecek Bozova GES santralleriyle yılda 4 bin ton karbondioksit salınımı engellenecek. Bu sayede 360 bin adet ağacın bir yıldaki karbondioksit emilimine eşdeğer bir emilim indirgenerek atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunda düşme sağlanmış olacak.