Basında tekelleşme gazeteciliği bitirme noktasına getirdi

Hüseyin Avni Gelendost, gazeteciliğin, Üstad Metin Toker'in dediği gibi gazetecilik mesleğinin ' en alt makamın da en üst makamınında '' muhabirlik'' olduğunu söyledi

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi  ve Manavgat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hüseyin Avni Gelendost, gazeteciliğin, Üstad Metin Toker'in dediği gibi gazetecilik mesleğinin ' en alt makamın da en üst makamında  '' muhabirlik'' olduğunu söyledi. 
Antalya'nın Manavgat ilçesinde  günlük yerel bir gazete çıkaran sürekli basın kartı sahibi Hüseyin  Avni Gelendost, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, haber üretmenin maliyetinin hem hukuki zemin hemde düşündüklerini özgürce ifade etmede ve sürekli artan maliyet girdilerinin çok zorlaştığını söyledi.

Yerel basının mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirten Hüseyin Avni Gelendost, '' Gazeteci demek yalnız ve yalnız gerçeğin peşinde koşan adam demektir. Onun için gazetecilik çok onurlu meslektir. Demokrasi çıpası yüksek olan ülkelerde kuvvetler ayrılığı gereği yasama, yürütme ve yargıdan sonra halk namına gerçeğin ve hakikatin peşinden koştuğu için dördüncü kuvvettir. İskandinav ülkesi gerek Finlandiya gerekse İsveç'te kamuoyunda yapılan araştırmalar ve '' Güvenirlik' indeksi dir sıralamasında  her zaman gazetecilerin en güvenli kişiler sıralamasında birinci sırada birinci çıkması tesadüf değil. Bir ülkenin demokratik ülke ve hukukun üstünlüğü kriterlerinin ölçümünde barometresi ve olmazsa olmazı ' ''basın özgürlüğüdür' , Bir ülkede basın özgürlüğü yoksa ; o ülkede hiçbir konuda hiç bir kimse özgür  değildir. '' dedi. 

           10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün basında tekelleşme ve tek tipleşmeye  bağlı her geçen gün çalışamayan Gazeteciler Günü' nün kefesinin daha ağır bastığına dikkat çeken gazeteci Avni Gelendost,'' Ben alaylı bir gazeteciyim. Mesleği sürekli basın kartı sahibi merhum babam  Naci  Gelendost'un yanında başladım. Babamın dönemindeki gazetecilerin  çalışma şartları ve gazetecinin düşündüklerini özgürce  ifade ederek yazıya dökmeye  bağlı  düşünce hürriyeti noktasında günümüz şartlarına göre çok çok ileriydi. O siyasiler çok rahat eleştirildi. Günümüzde  gazetecinin bir yazısı  'terör'' kapsamında kabul ederek kendini bir anda cezaevinde bulabiliyor. Bir gazeteci için yazdıklarına dikkat et 'Silivri çok soğuk sözüdür.''Dünyada 180 ülke arasında basın özgürlüğü endeksinde ülkemizin 154'ncü sırada olması  üzüntü verici. Gazetecilik öyle bir meslek ki. Tipki bisiklet sürücüsü gibi sürekli pedal çevirmek zorundasın. Pedal çevirmezsen bisikletten düşersin. Öyle bir nankör bir meslek ki bisiklet sürerken sürekli alkışlayanlar düşünce hiç kimse yüzüne bakmaz. Halini hatırını bile soran olmaz. ' diye konuştu. 

 Avni  Gelendost, iki yıl önce birlikte çalıştığımız muhabirimiz gazeteci Hakan Tankaya'yı trafik kazasında kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken geçen senede 20 yıldır yakından tanıdığı gazeteci dostu Abdı Işık'ı akciğer kanserine  yenik düşmenin üzüntüsünü yaşadığını sözlerine ekledi.

Manşetler

American Airlines, tüm uçaklarını yere indirdi
Antalya 2025'e ışıl ışıl girecek
Helenistik Kent Kapısı Kuleleri restore ediliyor
Antalya'da yılbaşı festivali yoğun ilgi görüyor
Boğaz'ın gözde yalıları el değiştiriyor
Karaarslan vazgeçti, Kalamış Yat Limanı Koç'a veriliyor
Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler