Basın özgürlüğünde dünyada 154'ncü sırada olmamız utanç verici

EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu: Ülkede son 5 yıl içinde dünyada gazetecilerin tutuklu olmada birinci sırayı aldığı ülke haline gelmesinin derin yaygı ve endişe verici olduğunu belirttİ.

DEP:'' 'Basın özgürlüğünde dünyada 154'ncü sırada olmamız utanç verici bir durum

Gelen Kutusu

x

Abdurrahman Büyükkeskin

ABDURRAHMAN BÜYUKKESKİN
MANAVGAT- Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa'da ifade özgürlüğünün garanti altına alınmış olmasına rağmen ülkede son 5 yıl içinde dünyada gazetecilerin tutuklu olmada birinci sırayı aldığı ülke haline gelmesinin derin yaygı ve endişe verici olduğunu belirttİ. Mücahit Gündoğdu,  Gazeteciler, ülkemizde 3 Mayıs'a birçok sorunla girdi. En önemli sorunuda 117 gazetecinin tutuklu olmasıdır.  Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 154'üncü sırada. Bu bile ülkede basın özgürlüğünün ne noktada olduğunun açık gösterir.'' dedi. 

 Ülkede basın özgürlüğü endeksinde bu noktaya gelmesinde en önemli faktörün uluslararası evrensel hukuk normları, yargım bağımsızlığının yok olması ve ifade özgürlüğünün ambalajlı torba yasalarla geçirilmesi olduğunu vurgulayan Gündoğdu, bir gazetecinin tutuklu olmasına bir sulh ceza hakimin karar vermesinin Avrupa Birliği(AB)hukuk normlarından  uzaklaşmasının açık bir göstergesi olduğunu kaydetti. Demokrasi çıpası yüksek olan ülkelerde Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde demokrasi barometresinin ölçüsünün basın özgürlüğü olduğunun altını çizen Gündoğdu şunları kaydetti:Gazetecili, polislik ve savcılık meslekleri ana nüvesi '' şüpheciliktir.''Gazetecilikte bu hakikatı arama ve peşinde gitme ile taçlandırılmıştır. Onun için Avrupa'da gazeteciliğin önceliğini şüpheciliğe bağlı soru sormalarıdır. Avrupa ülkelerinde basın toplantılarında emme basma tulumba gibi her açıklamayı kabul eden değil;sorularla tahlil eden gazetecilerin el üstünde tutulur. Ülkemizde 117 gazetecinin tutuklu olması kabul edemez. İşin ilginç yanı bunların 77'si terör suçlamasıyla tutuklu. Elinde bilgisayar klavyesi, fotoğraf makinesi, tripotu, kamerası, kaleminden başka bir şeyi olmayan bir basın emekçisi nasıl terörist olur? Gazeteciden terörist olmaz. Gazetecilik bir suç değil. Yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvettir(halk namına). Bir ülkede basın özgürlüğü yoksa demokrasiden bahsedilemez. Tutuklu gazetecilerin dünyada  Covıd 19 salgının olduğu dönemde cezaevinde tutulması Roma Valilerinin antik tiyatrolarda kafeslerin içinde beslenen aslanların önüne galadyötörlerin atılmasından farksız değil. Tutuklu gazeteciler serbrest bırakılmalı. Ölümcül virüs karşısında cezaevinde tutulması havuzda yüzen çocukların arasına prina balığı bırakmadan faksız.Hayat hakkı kutsal.''

Manşetler

Boot Düsseldorf 2025 'We Love Water' ’sloganı ile açılıyor
Antalya Havalimanı 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecek
Jet Fadıl’ın Caprice Gold'u 350 milyon dolar satışa çıkarıldı
İngiltere'de üç havalimanı Alman AviAlliance'a satıldı
Heathrow havacılık firması elektrikliye geçiyor
2043’e kadar 3.900 kargo uçağı olacak
Çin insansız ticari uzay gemisini tanıttı
Asya Turizm Forumu, Johor’da yeni turizmi başlatıyor
Garuda Indonesia ve Singapore Airlines, iş birliği büyüyor
TUROYD Bodrum’da gençleri turizme kazandırıyor