ANKARA - Türkiye’de ‘çoklu baro’ sisteminin yasalaşması sonrasında Ankara ve İstanbul’da kurulan 2 No’lu barolar ile birlikte sayıları 83’e yükselen il baroları, ekim ayı boyunca gerçekleştirdikleri olağan genel kurullar ile yeni yönetim kadrolarını ve baro başkanlarını belirledi.
Bir önceki dönemde 9 olan kadın baro başkan sayısı, bu seçimlerle birlikte 13’e yükseldi. Bugüne kadar baro başkanlığı düzeyinde en yüksek kadın temsilinin yaşandığı barolar arasında Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Çanakkale, İstanbul, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Tunceli ve Yalova bulunuyor. İstanbul Barosu seçimlerinde Filiz Saraç, Trabzon Barosu seçimlerinde Duygu Keleş Aydın, Samsun Barosu seçimlerinde Pınar Gürsel Yıldıran, Ordu Barosu seçimlerinde Sibel Torun, Sakarya Barosu seçimlerinde İlknur Ebiz Yıldız, Çanakkale Barosu seçimlerinde Hande Keskin, Bolu Barosu seçimlerinde Bengü Akşemsettinoğlu, Bilecik Barosu seçimlerinde Halime Kahraman, Bitlis Barosu seçimlerinde Gülhan Bayram Sekmen, Sinop Barosu seçimlerinde Funda Öztürk Altuntaş, Tunceli Barosu seçimlerinde Fatma Kalsen, Yalova Barosu seçimlerinde Elif Turnacı Çavuş ve Artvin Barosu seçimlerinde Ayla Varan seçildi.
Avukatlık Kanunu’na göre 2 yılda bir ekim ayında yapılan baro seçimleri kapsamında şu ana kadar 82 baro olağan genel kurulunu yaparken, bu hafta sonu gerçekleşecek Amasya Barosu olağan genel kurulu ile birlikte baroların seçim süreci tamamlanacak.
25 BARODA BAŞKAN DEĞİŞTİ
Hali hazırda seçim sürecini tamamlayan Ağrı, Ankara, Ankara 2 No’lu, Balıkesir, Bitlis, Bolu, Çanakkale, Edirne, Elazığ, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Muğla, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Tunceli ve Van olmak üzere 25 baroda başkanlar değişti.
İSTANBUL VE ANKARA’DA GRUPLAR AYNI BAŞKANLAR FARKLI
Dünyanın en büyük barosu olarak nitelenen İstanbul Barosu başta olmak üzere Ankara ve İzmir Barolarında kazanan gruplar aynı olsa da başkanlar değişti. İstanbul’da hafta sonu yapılan seçimlerde 144 yıl sonra ilk kez bir kadın başkan seçildi. Farklı gruplardan dokuz adayın yarıştığı seçimlerde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu başkan adayı Filiz Saraç, oyların 7 bin 96’sını alarak yeni baro başkanı oldu.
Çoklu baro yasasının hayata geçmesinin ardından başkentte kurulan Ankara 2 No'lu Baro ile birlikte aynı hafta genel kurula giden Ankara Barosu’nda başkanlığa 'Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun adayı Mustafa Köroğlu seçildi. Mevcut başkan Eyüphan Korkmaz’ın aday olmadığı seçimlere tek aday olarak giden Sabri Hafif de 2 No’lu baronun yeni başkanı oldu.
İzmir Barosu’nda ise mevcut başkan Özkan Yücel’in aday olmadığı seçimlerde yeni baro başkanı üç rakibini de geride bırakan Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Sefa Yılmaz oldu.
ÇANAKKALE, EDİRNE, KIRIKKALE, KOCAELİ BAROLARINDA DA BAŞKANLAR DEĞİŞTİ
Çanakkale Barosu’nda ise Hande Keskin ile Soner Aydın yarıştı. Yapılan seçim sonucunda 2 yıl süreyle başkanlık yapacak isim Hande Keskin oldu. Edirne Barosu seçiminde ise mevcut başkan Tacettin Sivrikaya yerine Gökhan Karakoç başkan seçildi.
Balıkesir seçimlerinde Keziban Kalcı’ya karşı yarışan Nadir Karakaşlı başkan olurken, Kırıkkale Barosu’nun Olağan Genel Kurulu’nda başkanlık koltuğuna Oğuzhan Coskun’un rakibi Mutlu Korkmaz oturdu. Mevcut başkan Bahar Gültekin Candemir’in yeniden aday olmadığı Kocaeli Barosu seçimlerinde de Mehmet Gül başkan seçilirken, Kilis Barosu seçimlerinde Mehmet Taşçı, mevcut başkan Muammer Fazlıağaoğlu'ndan koltuğu devraldı.
BOLU BAROSU’NDA BİR İLK: TARİHİNDE İLK KADIN BAŞKAN
Bolu Barosu’nda yapılan seçimlerde de bir ilk yaşandı. Yapılan oylamada adaylardan Bengü Akşemsettinoğlu, Bolu Barosu’nun seçilmiş ilk kadın başkanı oldu.
Konya Barosu seçimlerini Oktay Unkur, Elazığ Barosu seçimlerini Melih Efe, Muğla Barosu seçimlerini Levent Akgün, Kütahya Barosu seçimlerini Ekip İlkay Sunay, Şanlıurfa Barosu seçimlerini önceki dönem başkanlık yapan Abdullah Öncel, Tekirdağ Barosu seçimlerini Egemen Gürcün, Van Barosu seçimlerini Sinan Özaraz, Tunceli Barosu seçimlerini Fatma Kalsen, Tokat Barosu seçimlerini Volkan Bozkurt, Siirt Barosu seçimlerini Muhammed Alptekin, Bitlis Barosu seçimlerini Gülhan Bayram Sekmen, Iğdır Barosu seçimlerini Özgür Kurban Gül, Osmaniye Barosu seçimlerini Mehmet Karakoç kazandı.
BAROLARDA KADIN BAŞKANLAR: SAYI 13’E ÇIKTI
Bir önceki dönemde 9 olan kadın baro başkan sayısı, bu seçimlerle birlikte 13’e yükseldi. Bugüne kadar baro başkanlığı düzeyinde en yüksek kadın temsilinin yaşandığı barolar arasında Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Çanakkale, İstanbul, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Tunceli ve Yalova bulunuyor.
İstanbul Barosu seçimlerinde Filiz Saraç, Trabzon Barosu seçimlerinde Duygu Keleş Aydın, Samsun Barosu seçimlerinde Pınar Gürsel Yıldıran, Ordu Barosu seçimlerinde Sibel Torun, Sakarya Barosu seçimlerinde İlknur Ebiz Yıldız, Çanakkale Barosu seçimlerinde Hande Keskin, Bolu Barosu seçimlerinde Bengü Akşemsettinoğlu, Bilecik Barosu seçimlerinde Halime Kahraman, Bitlis Barosu seçimlerinde Gülhan Bayram Sekmen, Sinop Barosu seçimlerinde Funda Öztürk Altuntaş, Tunceli Barosu seçimlerinde Fatma Kalsen, Yalova Barosu seçimlerinde Elif Turnacı Çavuş ve Artvin Barosu seçimlerinde Ayla Varan seçildi.
‘KADIN BARO BAŞKANI SAYISINDAKİ ARTIŞ ÖNEMLİ ANCAK YETERLİ DEĞİL’
İstanbul Barosu’nda 144 yıl sonra ilk kadın baro başkanı seçilen Filiz Saraç’a göre kadın baro başkanları sayısının artması önemli ancak yeterli değil. Geçen dönemlere göre kadın baro başkanı sayısında yaşanan artışın her şeye rağmen umut verici olduğunu söyleyen Saraç, "Öte yandan İstanbul Baromuzun 144. yılında gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuzda ilk kez bir kadın meslektaşımız divan başkanlığı yapmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken İstanbul Baromuzun ilk kadın baro başkanını seçerek verdiği mesaj da önemlidir" dedi.
Baroların insan haklarına işlerlik kazandırmakla görevli bir meslek örgütü olduğuna vurgu yapan Saraç, şöyle konuştu: "İstanbul Barosu’nun tarihi, hak ihlali gördüğü yerde itiraz eden bir çizgidir. Öncelikle temel bir hak olan eşitlik ilkesini 144 yıldır kadın başkan olmamasını olağan karşılamadığımızı seçim sürecinde vurguladık. Öncelikle bunun karşılık bulduğunu düşünüyorum. Ancak, sadece kadın olduğum için değil, İstanbul Barosu’nda ve TBB’de yaptığım görevlerle ve Baro’da uzun yıllara dayalı emeğim ve tecrübeme dayalı bir talep olması da etkiliydi kanısındayım."
‘HENÜZ ÖVÜNÜLECEK BİR SAYIDA DEĞİLİZ’
Kadın baro başkanlarının sayısında yaşanan artışı, kadınların mücadeleci yapısına bağlayan Samsun Barosu Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran da sayının yetersizliğine vurgu yaptı. Temsilde eşitlik ilkesi gereği kadın baro başkanlarının en az yarı yarıya olması gerektiğini ifade eden Yıldıran, "Umarım önümüzdeki seçimlerde kadın baro başkanları kadın meslektaşlarımıza örnek oluyordur ve cesaret verebilir. Şu an baktığımızda 83 baro başkanı arasında 13’ünü kadınlar oluşturuyor. Henüz övünülecek bir sayıda değiliz" dedi.
Yıldıran, kadın baro başkanlarının ağırlıklı olarak Karadeniz’de yoğunlaştığına da işaret ederek şunları söyledi:
"Bu yoğunluğun da tesadüf olmadığını düşünüyorum. Ben de Samsun Barosu’nun 98 yıllık tarihindeki ilk kadın baro başkanı oldum. Bu büyük bir onur ve gurur aynı zamanda. Biz ülke genelindeki temsilde kadının yeri daha üst düzeyde olmalı diyerek eleştiriyoruz. Ama kendi meslek kuruluşlarımızda bunu yapamıyoruz. Bu eksikliği gidermemiz ve kadın meslektaşlarımıza ilham vermemiz gerekiyor."
‘GELECEĞE DAİR UMUTLARIMIZ BÜYÜYOR’
Yalova Barosu Başkanı Elif Turnacı Çavuş ise kadın baro başkanı sayısında yaşanan artışı olumlu bulsa da barolardaki kadın erkek nüfusundaki eşitsizliğe dikkat çekiyor.
Kadın baro başkanı sayısının 13’e çıkmasının ‘yaşasın’ denilebilecek bir sevince tekabül etmediğine vurgu yapan Çavuş, "Hukukçular arasında aslında kadın erkek ayrımı olmaz; ancak kadınların istihdamdaki, barolardaki yerlerine baktığımızda toplumsal da bir sorun aynı zamanda. Bakıldığında sayının 13 olması sevindirici noktada olduğumuzu göstermiyor" diye konuştu.
Kadın temsilinin artacağına yönelik geleceğe dair umutlarının büyüdüğünü ifade eden Çavuş, "Bir sonraki seçimlerde daha iyi bir noktada olmak için mücadeleye devam edeceğiz. Biz kadınlar olarak üstünlük, ayrımcılık arzusunda değiliz, yalnızca eşitlik istiyoruz. Yönetimde ne kadar çok erkek aday varsa kadın adayların da o kadar desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Genel kurullarını tamamlayan barolar:
1) Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu (yeni)
2) İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç (yeni)
3) İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz (yeni)
4) Gaziantep Barosu Başkanı İskender Kahraman
5) Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan
6) Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses
7) Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın (yeni)
8) Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin (yeni)
9) Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez
10) Ankara 2 No’lu Barosu Başkanı Sabri Hafif (yeni)
11) Balıkesir Barosu Başkanı Nadir Karakaşlı (yeni)
12) Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren
13) Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel (yeni)
14) Düzce Barosu Başkanı Taner Çelik
15) Edirne Barosu Başkanı Gökhan Karakoç (yeni)
16) Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun
17) Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir
18) Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz
19) Sivas Barosu Başkanı Fatih Sevim
20) Kilis Barosu Başkanı Mehmet Taşçı (yeni)
21) Muğla Barosu Başkanı Levent Akgün (yeni)
22) Çankırı Barosu Başkanı Mustafa Deniz
23) Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Gül (yeni)
24) Kütahya Barosu Başkanı Edip İlkay Sunay (yeni)
25) Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün (yeni)
26) Tokat Barosu Başkanı Volkan Bozkurt (yeni)
27) Osmaniye Barosu Başkanı Mehmet Karakoç (yeni)
28) Konya Barosu Başkanı Oktay Unkur (yeni)
29) Tunceli Barosu Başkanı Fatma Kalsen (yeni)
30) Iğdır Barosu Başkanı Özgür Kurban Gül (yeni)
31) Trabzon Barosu Başkanı Duygu Keleş Aydın
32) Bolu Barosu Başkanı Bengü Akşemsettinoğlu (yeni )
33) Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz (yeni)
34) Çanakkale Barosu Başkanı Hande Keskin (yeni)
35) Bilecik Barosu Başkanı Halime Kahraman
36) Bitlis Barosu Başkanı Gülhan Bayram Sekmen (yeni)
37) Yalova Barosu Başkanı Elif Turnacı Çavuş
38) Elazığ Barosu Başkanı Melih Efe (yeni )
39) İstanbul 2 No’lu Barosu Yasin Şamlı
40) Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona
41) Kırıkkale Barosu Başkanı Mutlu Korkmaz (yeni)
42) Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız
43) Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan
44) Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin
45) Aksaray Barosu Başkanı Ferit Köse
46) Ardahan Barosu Başkanı Murat Yolçu
47) Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan
48) Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin
49) Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır
50) Bayburt Barosu Başkanı Serkan Pekmezci
51) Bingöl Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü
52) Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik
53) Çorum Barosu Başkanı Turan Kalıpçı
54) Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer
55) Erzincan Barosu Başkanı Adem Aktürk
56) Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz
57) Giresun Barosu Başkanı Soner Kandemir
58) Gümüşhane Barosu Başkanı Metin Arslan
59) Hatay Barosu Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın
60) Isparta Barosu Başkanı Ünsal Çankaya
61) Kahramanmaraş Barosu Başkanı Burak Gül
62) Karabük Barosu Başkanı Emrah Köklü
63) Kars Barosu Başkanı Fettah Çapkurt
64) Kastamonu Barosu Başkanı Özgür Demir
65) Kayseri Barosu Başkanı Ali Köse
66) Karaman Barosu Başkanı Oktay Yılmaz
67) Kırşehir Barosu Başkanı Onur Çanta
68) Malatya Barosu Başkanı Onur Demez
69) Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik
70) Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik
71) Niğde Barosu Başkanı Emin Alper Öztürk
72) Ordu Barosu Başkanı Sibel Torun
73) Rize Barosu Başkanı Ümit Peçe
74) Sakarya Barosu Başkanı İlknur Ebiz Yıldız
75) Samsun Barosu Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran
76) Sinop Barosu Başkanı Funda Öztürk Altuntaş
77) Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz
78) Uşak Barosu Başkanı Emin Coşkun
79) Zonguldak Barosu Başkanı Türker Kapkaç
80) Yozgat Barosu Başkanı Muhsin Ayanoğlu
81) Erzurum Barosu Talat Göğebakan
82) Nevşehir Barosu Başkanı Murat Boz