ANTALYA -Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1987 yılında başbakanlığı döneminde ortaya çıkardığı 'Barış Suyu Projesi' Antalya'nın geleceği olacak. Büyükşehir Belediyesi, 'Manavgat Su Temin Tesisleri ve Oymapınar-Antalya İçme ve Kullanma Suyu Projesi'ni hayata geçiriyor. Yasal alt yapısı tamamlanan ve çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak olan proje ile Antalya'nın 2070 yılına kadar içme suyu sıkıntısı çekmeyecek. Türkiye'nin en büyük içme suyu temin projelerinden birisine imza attıklarını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Artık Manavgat çayının suyu gözümüzün önünde boşa akmayacak. Barış suyu Antalya'nın geleceği olacak." dedi.
Menderes Türel, Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürü Faruk Karaçay ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 'Manavgat Su Temin Tesisleri ve Oymapınar-Antalya İçme ve Kullanma Suyu Projesi' hakkında bilgi verdi. Öneminin ve değerinin uzun vadede anlaşılacağı proje ile Antalya'nın 2070 yılına kadar içme suyu sıkıntısına çözüm getireceklerini ifade eden Menderes Türel, çalışmaların kısa süre sonra başlayacağı bilgisini verdi. Projenin 90 milyonu ham, 90 milyonu da arıtılmış olmak üzere yıllık 180 milyon metreküp kapasiteye sahip olacağını anlatan Türel, "Antalya'nın uzun vadede bu suya ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Bu suyun kullanımına yönelik her türlü yasal prosedür tamamlandı. DSİ ile yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandı." dedi.
'Manavgat Su Temin Tesisleri ve Oymapınar-Antalya İçme ve Kullanma Suyu Projesi' ile sadece Antalya'nın değil, Manavgat ve Alanya ilçeleri ile bunlara bağlı sahil beldelerinin de ihtiyacı karşılanacak. Saniyede 13,5 metreküp su temin edilecek olan proje 3 ayaktan oluşacak. Projenin ilk iki ayağı Oymapınar Barajı'ndan temin edilen suyun Varsak'ta kurulması planlanan arıtma tesisine getirilmesini kapsıyor. Projenin ilk etabına göre 91 kilometre uzunluğundaki hat üzerinde 2 bin 25 metre uzunluğunda tünel ve galeri yapılacak. 206 milyon YTL'ye mal olacak tünel ve galerinin içinde elektrik enerjisi üretecek olan bir de türbin bulunacak. İkinci etapta ise 91 kilometrelik hattın tamamı 2 bin 400 milimetre çapındaki borularla tamamlanacak. Bu bölün maliyeti ise 194 milyon YTL olacak. Projenin üçüncü ayağında ise Manavgat ile Alanya ve sahil beldelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. 25 yerleşim yerinin ihtiyacını karşılayacak olan bu etap ise 23 milyon YTL'ye mal olacak. İlçe ve beldelerdeki mevcut şebekelerin ilgili belediyeler tarafından kullanılmaya devam edeceği bilgisini veren Menderes Türel, kendilerinin sadece su teminini sağlayacaklarını kaydetti. Türel, suyun dağıtılması, abonelik işlemleri ve su bedelinin tahsilini belediyelerin yapmaya devam edeceğini bildirdi. Türel, suyu talep eden beledilere verileceğini de sözlerine ekledi.
Projenin tamamlanarak hayata geçmesi ile birlikte Antalya'nın bugün kullandığından daha kaliteli bir içme suyuna kavuşacağını aktaran Türel, "Şişe sularının birçoğundan daha kaliteli içme suyumuz olacak." dedi. Türel ayrıca, konuyu İspanya ziyareti sırasında Başbakan'a ilettiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı'nın onayı dahil olmak üzere tüm sürecin 2 hafta gibi kısa bir sürede tamamlandığını anlattı.
Proje hakkında teknik bilgiler veren ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay ise Oymapınar Barajı'ndan temin edilecek olan suyun cazibe ile Antalya'ya getirilmesinin avantajlarına değindi. Karaçay, 2 bin 25 metre uzunluğundaki tünel ve galeri içine yerleştirilecek türbin ile elektrik enerjisi elde edeceklerini söyledi. Karaçay, bu sayede ASAT'ın 1-1,2 milyon YTL arasında enerji tasarrufu yapacağını belirtti.
Faruk Karaçay konuşmasında özellikle bayanları ilgilendiren bir konuda da müjde verdi. Antalya'nın suyunun kireçli olmasından şikayet edildiğini hatırlatan Karaçay şunları söyledi: "Antalya'da bugün kullanılan su 32 Fransız sertliğinde (Fr). Manavgat'tan getireceğimiz su ise 14-15 Fr. Kireçlenmeden kaynaklı kirlenmeler su sayede sona erecek."