GAZİANTEP - Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, ABD, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye her yıl 2.5 milyon dolarlık baklava ihraç edildiğini söyledi.
BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım , 2001 yılında baklava üreticilerini bir dernek çatısı altında topladıklarını belirterek, ''Daha önce 110 bin dolar olan baklava ihracatı, Derneğin kuruluşunun ardından yapılan tanıtım çalışmaları ile 2.5 milyon dolar seviyesine yükseldi'' diye konuştu.
Yunanistan, Rusya, AB ülkeleri, ABD, Macaristan ve Çek Cumhuriyetine Baklava ihraç ettiklerini anlatan Yıldırım, her yıl yaklaşık 210 ton baklavanın ihraç edildiğini açıkladı.
Yıldırım, Türkiye'de ise günde 445 ton baklava tüketildiğini vurguladı.
''HER BAKLAVA ANTEP BAKLAVASI DEĞİLDİR''
Güllüoğlu Baklavaları'nın isim hakkını kullanan Güllüoğlu ailesinden Ömer Güllü, her baklavanın Antep baklavası olmadığını söyledi.
Baklavanın tamamen el emeği bir ürün olduğunu ifade eden Güllü, özellikle bayramlarda baklavaya yoğun bir talep olduğunu, bu talebi karşılamakta zorlandıklarını vurgulayıp sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gaziantep'in yanı sıra, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere büyük kentlerdeki Gazianteplilerin tatlı talebini karşılamak için yoğun çalışıyoruz. Ancak, takdir edilmeli ki günlük belirli bir üretim kapasitemiz var. Bunun üstündeki talepleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Biz, daha çok para kazanalım diye kesinlikle kalitemizi bozmak taraftarı değiliz. Bizim anlayışımıza göre, baklava doyumluk değil, tadımlık bir tatlıdır.''
Tüketicinin, kalitesinden ve sağlıklı ortamlarda üretildiğinden emin olmadığı baklavalardan uzak durması gerektiğine işaret eden Güllü, ''Baklavanın öncelikle kaynağı belli olmalı. Özellikle kaynağı belirsiz ve sağlıklı olmayan şartlarda satışa sunulan baklavadan uzak durulmalıdır'' dedi.
İYİ BAKLAVANIN RENGİ ALTIN SARISI OLUR-
Baklavanın kalitesini anlamanın zor olmadığını belirten Güllü, baklava almadan önce tadına bakmanın, sorunu başlamadan çözeceğini ifade etti.
Ömer Güllü, kaliteli baklavayı anlamanın yollarını şöyle sıraladı:
''Birincisi, iyi baklavanın rengi altın sarısı olur. Tazeliğinin göstergesi rengidir. İkincisi, çatalı batırdığınızda tatlı bir 'hırş' sesi çıkarmalı. Bu ses, baklavanın yufkasının, pişirilme sürecinin ve şerbetlenmesinin kaliteli olduğunu gösterir. Kalitesiz bir baklavada o sesi duyamazsınız. Üçüncüsü, çatalı batırıp baklavayı ağzınıza götürürken, içindeki Antep fıstığı ve tereyağının kokusunu duyarsınız. Kalitesiz ham madde kullanılan baklavada bu kokuları duyamazsınız. Tadım esnasında son testi de ağzınızda oluşan tatla yapmalısınız. Kaliteli baklava, lezzetiyle kendini gösterir. Son olarak da bir süre sonra midenizde bir yanma ya da rahatsızlık hissetmiyorsanız, tadına baktığınız baklava kaliteli ve iyi bir baklavadır."
Kaliteli baklavanın kaliteli malzemeyle yapılabildiğini ifade eden Güllü, kalitesiz malzemeden kaliteli baklavanın yapılamayacağını, örneğin, kullandıkları yağın, Şanlıurfa yöresinden temin ettikleri ayranı alınmış koyundan elde edilmiş tereyağı olduğuna dikkati çekti.