ANKARA- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TBMM Sağlık Komisyonu'nda yaptığı açıklamada corona virüsüne ilişkin tespit edilmiş vaka olmadığını söyledi. Bakan Koca "Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok yüksek. Ancak tespit edilebilmiş değil" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsünün Türkiye’de olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ancak henüz tespit edilmiş bir vaka olmadığını söyledi.
TBMM Sağlık Komisyonu’nda Avrupa’nın yeterli önlem almadığını söyleyen Koca vaka sayısının artacağını belirtti ve şunları söyledi:
* İtalya bir türlü önlem almadı. Avrupa da İtalya ile ilişkilerini kesmedi. Avrupa halen tedbir almakta geç kalıyor.
* Şu an evet İtalya büyük bir sorun yaşıyor ama Almanya ve Fransa önümüzdeki günlerde daha büyük sorun yaşayacak.
* Avrupa ile var olan ilişkimiz yoğun bir ilişki.
“BİLİN İSTERİM”
Tespit edilebilmiş vaka olmadığını söyleyen Koca şu ifadeleri kullandı:
* Bu salgının şu anda Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek. Ancak tespit edilebilmiş değil.
* Şu an tahlil yapılınca bile karşımıza çıkabilir. 3 saat sonra, 1 gün sonra karşımıza çıkabilir.
* Bunu toplumu bir şeye alıştırmak için söylemediğimi bilin isterim. Yurt dışına giden çok insanımız var. Oradan enfeksiyon almadığını kim söyleyebilir.
* Sorun küresel ama mücadelemiz ulusal. Görülebilir ama yayılımını önlememiz gerekiyor.
TÜRKİYE'DEN GELDİ DENİLMİŞTİ, TRANSIT GEÇMİŞ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ABD Maryland Eyaleti Valisi Larry Hogan'ın, 86 yaşındaki bir kadının Türkiye ziyareti sonrası yapılan corona virüsü testinin pozitif çıktığını söylediği haberle ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca 86 yaşındaki kadının İstanbul aktarmalı olarak Tiran'dan Washington’a gittiğini söyledi.
Bakan Koca, ABD Maryland Eyaleti Valisi Larry Hogan’ın Türkiye'yi ziyaret eden 86 yaşındaki bir kadında Corona virüsü saptandığını iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.
Bakan Koca’nın Twitter’dan yaptığı açıklama şu şekilde:
* ABD vatandaşı, 86 yaşındaki kadın hastaya, Türkiye ziyaretinden sonra Koronavirüs tanısı konduğu haberi yayıldı. Son 2 haftanın kayıtlarında ABD vatandaşı, 86 yaşında tek kadın vardır. Türkiye'yi ziyaret etmemiştir. 3 Mart'ta İstanbul aktarmalı, Tiran'dan Washington'a gitmiştir.
Çin'de patlak veren ve kısa süre içinde küresel bir tehdit haline gelen corona virüsü dünyayı kasıp kavuruyor. Türkiye'nin tüm komşularında virüs görüldü. Türkiye'de ise virüsle enfekte olan herhangi bir hasta kayıtlara geçmedi. Fakat Türkiye'den havayoluyla başka bir ülkeye giden en az iki kişide corona virüsüne rastlandı. Frankfurt, Londra, New York gibi dünyadaki önemli hub’larla birlikte Türkiye’nin en kritik noktası İstanbul Havalimanı... Riskin ne kadar yüksek olduğu, corona virüsü tespit edilen biri Fransız, diğeri İtalyan iki yolcunun İstanbul Havalimanı’ndan transit geçtiği haberleriyle açıkça ortaya çıktı.
Son verilerine göre corona virüsü vaka sayısı 115 ülkede 114 bin 458'e, ölü sayısı 4 bin 27'ye yükseldi. Virüsün yayılmasında en önemli etkenlerden biri tartışmasız havayolu ulaşımı.
Devletler peş peşe uçuş yasakları getiriyor. Vatandaşlarına mecbur kalmadıkça ‘yurt dışına çıkmayın' uyarısında bulunuyor. Sonuçta havacılık sektörü tarihinin en ağır krizlerinden birini yaşıyor.
Bu açıdan Frankfurt, Londra, New York gibi dünyadaki önemli hub'larla, yani uçuş aktarma noktalarıyla birlikte Türkiye'nin en kritik noktası İstanbul Havalimanı…
Riskin ne kadar yüksek olduğu, corona virüsü tespit edilen biri Fransız diğeri İtalyan iki yolcunun İstanbul Havalimanı'ndan transit geçtiği haberleriyle açıkça ortaya çıktı.
İtalyan yolcu Milano'dan İstanbul aktarmalı olarak Nijerya'ya, Fransız ise Londra'dan yine İstanbul aktarmalı Singapur'a gitmişti.
ÜRKÜTÜCÜ GERÇEK
Uçak yolculuğunun doğası gereği bu yolcular uzun uçuşları boyunca yüzlerce kişiyle yan yana geldi. Transit yolcu olarak dahi, İstanbul Havalimanı'na gelen bu yolcularla ilgili detaylara bakıldığında riskin ne kadar yüksek olduğu ürkütücü bir şekilde anlaşılıyor.
KAÇ KİŞİYE TEMAS ETTİ
İlk vakada, İtalyan yolcu 24 Şubat'ta Milano'dan THY uçağına bindi. Uçağın tamamına yakını doluydu. Kabin ekibi yemek servisi yaptı. Yaklaşık 2 buçuk saat boyunca yanında, önünde, arkasında olanlarla aynı havayı soludu. İster istemez koltuğa, emniyet kemerine, katlanır masaya, dirsekliklere, bagaj kapağına, kumandaya, dokunmatik ekran, klima valfine dokundu.
SÜRE BİLİNMİYOR
Bu yolcunun İstanbul Havalimanı'nda ne kadar kaldığı açıklanmadı. Direkt bir uçaktan diğerine geçtiği düşünülse bile birçok mekanı kullandı. Körükten yürüdü, yürüyen bantlardan geçti. Uzun uçuş nedeniyle mutlaka uçakta ya da yerde tuvaletleri kullandı. Yer personeliyle iletişim kurdu, arındırılmış alanda bir süre diğer yolcularla aynı ortamda bulundu. İstanbul-Lagos uçuşunda yine aynı riskler bir kez daha tekrarlandı.
İkinci vakada bir Fransız yolcu 3 Mart günü Londra'dan İstanbul'a geldi. O da kabin ekibiyle, yanındaki yolcularla iletişim kurdu, koltuğa, kemere dokundu. İstanbul Havalimanı'nda 22 dakika kaldığı resmen açıklandı. Bu, havalimanının fiziksel büyüklüğü düşünüldüğünde çok kısa bir süre…
KABİN EKİBİ KARANTİNADA
Yüksek ihtimalle bir uçaktan indi, doğrudan diğer uçağa geçti. Yine de yer personeliyle, diğer yolcularla yüz yüze geldi, kapıya, tuvalete, merdivene dokundu. Fransız yolcu daha sonra Singapur'a gitmek üzere uçağa bindi. Yine kabin ekibiyle, diğer yolcularla aynı ortamda saatlerce kapalı bir kutu içindeydi. Virüs tespit edilince THY uçağı Singapur'dan boş döndü ve tüm ekip karantinaya alındı.
DÜŞÜNDÜREN SORULAR
* Bu yolcuların kullandığı 4 uçakta ilk dezenfekte işlemi ne zaman yapıldı?
* İtalya uçuşları durduruldu ama Londra gibi uçuşların devam ettiği şehirlerde de virüsün bulaşabileceği görüldü. Bu durumda tüm uçuşlar çok riskli değil mi?