Babasının kebabını yaşatıyor

Manisa'da 4 kuşaktır kebapçılık yapan Onaylı ailesi, Acem Kebabı denilen ünlü Manisa kebabına dedelerinin bu adı vermesinin gururunu yaşıyor.

MANİSA - Manisa'da 4 kuşaktır kebapçılık yapan Onaylı ailesi, ünlü Manisa kebabına dedelerinin bu adı vermesinin gururunu yaşıyor.
Ali Onaylı, 4 kuşaktır kebapçılık yaptıklarını belirterek, babası Halil İbrahim Onaylı'nın askerden geldikten sonra kebapçılık yapmaya başladığını ve halen ilde kebap ustası olarak çalışanların büyük bölümünün babasının çırağı olduğunu söyledi.



Babasının o dönemde Acem Kebabı olarak bilinen kebabı çok iyi pişirdiğini ve bu konuda üne sahip olduğunu belirten Onaylı, şunları anlattı:
"İbram Usta olarak bilinen babam Halil İbrahim Onaylı, Acem Kebabı'nı çok güzel pişiriyormuş. Ama bu kebaba kuyruk yağı konuluyormuş ve biraz ağır bir yemek türüymüş. 1927 yılında babam bu kebaba konulan yağı, Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde üretilen özel tereyağıyla değiştirmiş.



Kebabın tadı böylece hem daha hafif, hem de lezzetli olmuş. Buna da Manisa Kebabı demiş. Acem Kebabı o tarihten sonra tereyağıyla ve Manisa Kebabı adı altında yapılmaya başlamış. Dedemin adını koyduğu ve üzerinde değişiklik yaptığı kebap şimdi ilimizin, hatta Türkiye'nin sınırlarını çoktan aştı. Yurt dışından kebabımızı yemek için özellikle gelen müşterilerimiz oluyor. Oğullarıma da bu işin önceliklerini öğrettim, işi onlar devraldı, onlar da çocuklarına öğretiyor."
Dedelerinden babalarına kalan, şimdi de kendileri tarafından işletilen Manisa Kebapçısı'yla gurur duyduklarını dile getiren Mehmet Halil İbrahim Onaylı (43), kardeşi Bilal (41) ile ortak işlettikleri dükkanda geleneksel lezzeti yaşattıklarını anlattı. Dedelerinin küçük değişiklikle sofralara sunduğu lezzetin, artık yapıldığı ilin adıyla anılmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Onaylı, "Dedemizin adını verdiği kebabı, onun yöntemiyle halen misafirlerimizin beğenisine sunmaktan ve kebaba ismini dedemin verdiğini söylemekten gurur duyuyoruz" dedi.
Kendilerinden sonra çocuklarının bu mesleği üstleneceğini bildiren Onaylı, iktisat fakültesi mezunu olduğunu ancak başka iş kolu seçmeyi hiç düşünmediğini söyledi.
Öte yandan, dede yadigarı Manisa Kebapçısı'nda, 1928 yılındaki Cumhuriyet Bayramı kutlaması sırasında çekilmiş bir fotoğraf bulunuyor. Fotoğrafta, dede Halil İbrahim Onaylı, dükkanının önünde görülüyor.

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti