İSTANBUL- Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı rezidans inşaatında meydana gelen asansör kazasında 10 işçinin hayatını kaybetmesi üzerine şirket yöneticileri basın açıklaması yaptı.
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ve Torunlar GYO Genel Müdür Yardımcısı İnşaat ve Proje Yönetiminden Remzi Aydın tarafından yapılan basın açıklamasında asansör ve inşaat denetimlerinin sürekli yapıldığı sorumlular hakkında da adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Basın toplantısında konuşan Aziz Torun, tüm önlemlere rağmen işçilerin dikkatsiz davrandığını iddia etti. Torun açıklamasında şunları söyledi:
SİGORTASIZ KİMSE ÇALIŞMIYOR
Şirketimiz için çok üzücü bir olay yaşandı, Ali Sami Yen Stadı’nın yanındaki şantiyemizde 10 tane işçimizi kaybettik. Olayla ilgili tahkikat devam ediyor. 10 işçimizin kaybıyla ilgili gözaltında bulunan şantiye sorumlusu, blok sorumlusu ve diğer sorumlu arkadaşlar olmak üzere 9 kişi şuanda gözaltında. Biz torunlar olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının takipçisiyiz. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Bu şantiye sigortasız herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi ciddi bir eleman sayısı ile buradaki iş güvenliği ve işçi sağlığını kontrol ediyor.
BEN DE AYNI ASANSÖRE BİNİYORUM
Şirketimiz sigorta kapsamında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yakınlarına gereken her türlü yardımın takipçisi olacaktır. Biz bu konunun sonuna kadar hukuki takipçisi olacağız. Şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunun bilincinde olan bir şahısız. Bu kazayı şirketimize mal etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Şunu da ifade edeyim ki, bu asansör yük ve insan asansörü olarak tanımlanıyor. Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyede örnek daireye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekip ile ben de aynı asansörü kullandım.
ASANSÖRDEKİ ARKADAŞLAR MALZEME ÇIKARTIYORLARDI
Çünkü bu hem insan, hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2700 kilo ağırlık taşıma kapasiteli ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Bu amaçla monte edilmiştir. Kazanın meydana gelmesiyle ilgili şuanda Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişiler sahada çalışıyor. İnşaat alanında normalde 18:00’da mesaimiz bitiyor. Şantiyede çalışma saatleri hafta içi 23:00’a kadar devam ediyor. Hafta sonu ise18:00’e kadar sürüyor. Bu saatten sonra bu asansörde bulunan arkadaşların, muhtemelen tedarik amaçlı bazı malzemeleri çıkararak kullanılmış olduğunu düşünüyoruz. Dün akşam sahaya intikal ettiğimizde şantiyedeki arkadaşlar gözaltına alındığı için detaylı bir bilgiye ulaşamadık. Yanlış bilgi ile medya ciddi bir şekilde yanıltılıyor. Şantiyenin önünde, orada çalıştığını iddia eden kişiler asansörlerin bakımının yapılmadığı iddia ediliyor.
ÇALIŞANLAR DİKKATLİ DEĞİLLER
Her gün 2 tane eleman sabahtan akşama kadar sahada bulunuyor. İhtiyaç olduğunda, arıza halinde müdahale ediliyor. Dediğim gibi 10 gün evvel ben de bu asansöre bindim. Yönetim olarak bu binaya çıktığımızda bu asansör kullanılıyor. Asansörle ilgili bakımı Geda Majör isimli uluslararası bir firma yapıyor. Her gün sahada elemanları bulunuyor. Bakımlarını yapıyorlar. 16 saat iş güvenliği eğitimi almadan şantiyeye kimse giremez. Bütün çalışanlar bu eğitimden geçerek parmak iziyle şantiyeye giriyorlar. İş güvenliği ile ilgili denetimler periyodik olarak yapılıyor. Nisan ayı içerisinde bakanlık tarafından da denetim yapılmıştır. Şantiyede 1500 civarında işçi çalışıyor. İş güvenliklerine rağmen çalışanların dikkatli olmadığını görüyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Hukuki ve adli olarak gereken soruşturma yapılıyor.