Ayasofya Müzesi, restore edilecek

Çatısı onarılarak koruma altına alınacak olan Ayasofya Müzesi, daha sonra restore edilerek, inanç turizmine açılacak.

BURSA -Çatısı onarılarak koruma altına alınacak olan Ayasofya Müzesi, daha sonra restore edilerek, inanç turizmine açılacak.

Bursa'nın İznik İlçesinde bulunan Ayasofya Müzesi, çatısı yapıldıktan sonra restore edilerek turizme kavuşturulacak.

 



Hıristiyanlık dünyasının önemli olaylarına sahne olan İznik'te ki tarihi Ayasofya kilisesi, şuan itibari ile çatısı onarılarak koruma altına alınacak. Çatısı tamamlandıktan sonra ise restorasyon çalışmalarına başlanacak. Romalılar döneminden ayakta kalan en önemli yapılardan biri olan ve Hıristiyanlarca kutsal hac merkezlerinden biri kabul edilen Ayasofya Müzesi'nde başlatılan çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülüyor. Tarihte birçok olaylara sahne olmanın yanı sıra 2. ve 7. konsül toplantılarına da ev sahipliği yapan Ayasofya, aynı zamanda Hıristiyanlar tarafından yazılan 104 İncil'in 4'e indirildiği yer olarak ta bilinmekte.

 



Orijinaline uygun olarak yeniden ayağa kaldırılmak istenen Müzenin, çalışmalar kapsamında tavan kısmı kapatılarak, minaresi onarılacak. Ayrıca duvarların ve çevresel faktörlerin düzenlenmesi gerçekleşecek. Tavan kısmı yapılarak koruma altına alınan müzenin daha sonra kurulca kabul edilecek şekilde restorasyonuna başlanacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi 375 bin YTL bedelle alan mimarlık firması, sözleşmenin imzalanmasıyla restorasyona başladı. Restorasyon çalışmalarının 5 ay içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.

 

İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan kilisenin belli bir dönem kilise olarak kullanıldıktan sonra camiye çevrildiğini hatırlatarak, "1331'den sonra Orhan Gazi tarafından camiye dönüştürülmüş olan Ayasofya. Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Mimar Sinan tarafından bir mihrap ilave edilerek, yan neflerde büyük kemer açıklıkları oluşturulmuştur." dedi.

 

İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı,"Kaymakamlık olarak Köylere Hizmet Götürme Birliği bütçesinden röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerini yaptık. Hazırlanan proje kuruldan geçti ve 6 ay sürdü. Vakıflar tarafından ise ihalesi yapıldı. Cami ve kilise özelliklerini içinde barındıracak binada yürütülen çalışmalar Mayıs ayında tamamlanacak. Proje kapsamında 200 bin YTL harcamamız oldu" şeklinde konuştu.

 

İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ise, kültür ve inanç turizminin merkezi konumunda olan İznik için Ayasofya'nın büyük öneme sahip olduğunu belirterek, buranın yaşatılması için çalıştıklarını söyledi. İznik Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Özel İdare ile Ayasofya'da bakım ve restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü bilgisini veren Eryılmaz, 2008 Mayıs ayında tamamlanması planlanan çatı ve minaresinden sonra ise restorasyon çalışmalarına başlanacağını vurguladı.

 

Jeopolitik öneme sahip İznik'in 4 kez el değiştirdiğini aktaran Başkan Eryılmaz, şöyle devam etti: "İznik, her el değişiklikte yakılıp, yıkılmış. Bundan Ayasofya'da nasibini almış. Ancak Osmanlıların İznik'i almasından sonra camiye çevrilen Ayasofya, 1922 yılına kadar cami olarak kullanılmış. Daha sonraları müzeye çevrilen Ayasofya, tamamlandığında da yine müze olarak kullanılacak." şeklinde sözlerini tamamladı.

 

AYASOFYA MÜZESİ

Ayasofya 4.yüzyılda bazilika tipinde inşa edilen kilise 11 Ekim 787 tarihinde İznik'te toplanan 7. Ruhani Konsil'le anılmakta. 11. yüzyıldaki depremden sonra, mimarisinde önemli bir değişiklik yapılarak nefler payelerle sınırlandırılmıştır.

 

 

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası