Aya İrini Kilisesi yenileniyor

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Çok kapsamlı şekilde çalışmalar yapıldı. restorasyonun yapılması için düğmeye basıldı.

İSTANBUL - 4. yüzyılda inşa edilen, 532 yılında geçirdiği yangın sonrasında Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından 548 yılında yeniden yaptırılan Topkapı Sarayı birinci avludaki Aya İrini Kilisesi’nin kubbesinin çelik malzeme ile sarılması kararı alındı.





BAKAN KURTULMUŞ: RESTORASYON İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
Aya İrini'nin restorasyonu konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Çok kapsamlı şekilde çalışmalar yapıldı. Çok detaylı bir şekilde aslına uygun tamiratının, restorasyonun yapılması için düğmeye basıldı. İnşallah Aya İrini de aslına uygun bir şekilde onarılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.



ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
Sultanahmet Armada Otel'de 2-3 Ağustos'ta Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı'nca "Aya İrini Restorasyonu ve Güçlendirilmesinde Uygulanacak Yöntemler ve Kullanılacak Malzemeler" konulu çalıştay düzenlendi.
Prof.Dr. İlber Ortaylı, Prof.Dr Mustafa Erdik, Prof.Dr. Zeynep Ahunbay, Prof.Dr. George Gr. Penelis, Prof.Dr. Feridun Çili, Prof.Dr. Hilmi Turan Durgunoğlu gibi isimlerin katıldığı çalıştayda restorasyon yöntemi ve kullanılacak malzeme çeşitleri tartışıldı. Restorasyon modeli olarak geleneksel yöntemlerin kullanılmasına, güçlendirme için ana kemer ve apsis kemeri gergi çubukları ile iyileştirme yapılmasına karar verildi. Ana kubbe ile yelken kubbelerin alt ve üst kısımlarına yapılacak karbon elyaf, FRP, çelik halat gibi malzemelerle sarma yöntemi uygulamaları için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılması planlanıyor.
Çalıştaya katılan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay şöyle konuştu: “Deprem riski değerlendirmesi yapıldı. Daha önceki restorasyon projelerinini Aya İrini’ye uygun olmadığı görüşünde birleştik. Sağlamlaştırma için mühendislik gerektiren müdahaleye gerek olmadan yapılmasına karar verdik. Hesaplamalarda kubbe yapısının zayıf olduğu görülüyordu. Kubbe kasnağı ve gergi sistemi ile müdahalenin doğru olacağına karar verildi. Aya İrini için verimli bir çalıştay oldu.”

KİLİSEYDİ DEPO OLDU, DEPOYDU MÜZE OLDU
4. yüzyılda inşa edilen Aya İrini Kilisesi, 532 yılında geçirdiği yangın sonrasında Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından 548 yılında yeniden yaptırıldı. Üç nefli bazilikal planlı yapı, ana mekân (naos), narteks (giriş) ve atrium (avlu) olarak üç bölümden oluşuyor. İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmediği için mekânın içinde ve dışında çok fazla değişiklik yapılmamış, silah ve ganimetlerin depolandığı yer olarak kullanıldığından ‘cebehane’ adını almıştı. 19. yüzyılda ‘Harbiye Ambarı’ adıyla depo işlevi devam eden yapı, 1846 yılında, Tophane Müşiri Fethi Ahmed Paşa’nın girişimiyle Eski Silahlar ve Eski Eserler adıyla iki bölüm halinde müzeye dönüştürüldü. Daha sonra yeniden depo haline gelen yapı, 1908-1940 yılları arasında Askeri Müze olarak kullanıldı.
 

Manşetler

TIF 2024’te turizmde hamle yılı: 2026 konuşulacak
Şekerci Cafer Erol, Londra’dan Avrupa’ya açıldı
Türkiye'de 7 günlük golf harcaması: 1.500-3 bin sterlin
Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!
Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor