Avrupa'daki 'Türk' imajı hareketi

Avrupa medyasını kullanarak AB kamuoyunu etkilemeye çalışan STK'lar Avrupa'da yeni bir Türkiye imajı yaratmak için harekete geçti

ANKARA- Avrupa Birliği (AB) sürecinde siyasi ve ekonomik açılımların yeterli olmadığını gören sivil toplum kuruluşları (STK) atağa kalktı. Özellikle Avrupa medyasını kullanarak AB kamuoyunu etkilemeye çalışan STK'lar Avrupa'da yeni bir Türkiye imajı yaratmak için harekete geçti. STK'lar birbiri ardına AB üyesi ülkelerin önde gelen medya temsilcilerini, genel yayın yönetmenlerini ve etkili köşe yazarlarını Türkiye'ye getirip ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeleri yerinde incelemeleri için organizasyonlar düzenliyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Finanskulüp ve İtalya-Türkiye Dostluk Derneği tarafından Avrupa medyasına yönelik birbiri ardına gerçekleştirilen organizasyonlarda Türkiye karşıtı kamuoyunun en yüksek düzeyde seyrettiği Avusturya ve Hollanda ile İtalyan medya temsilcileri Türkiye'de ağırlandı. TÜSİAD, bankalar, medya kuruluşları, bürokrat ve iş adamları gibi bir dizi kurum, kuruluş ve kişiyle temaslarda bulunan Avrupa'nın önde gelen gazetecilerine Türkiye gerçeğini birinci elden öğrenme imkanı sağlandı. Özellikle 301'inci madde, ordunun siyasetteki rolü ve AKP sonrası İslama bir kayış olup olmadığı ise, Avrupalı medya temsilcilerinin en çok merak ettiği konular. Avusturya, Hollanda ve İtalyan medyasının ardından sırada ise, Türkiye karşıtlığının en yüksek düzeyde seyrettiği Fransız medyası var. Medya temsilcilerinin ardından ikinci açılım ise, kültür ve sanat alanında yapılacak. Nisan ayında İtalya'da gerçekleştirilmesi planlanan bir organizasyonla Türk sanatçılarla İtalya çıkarması yapılıp, Türk kültürünün tanıtılması amaçlanıyor.

 

TV programcılarına Türkiye anlatılıyor

"AB kamuoyu, Doğu Avrupa ülkelerinin AB üyeliği sonrası yaşanan işsiz akını ve onların gelişiyle artan suç istatistiklerinin Türkiye'nin üyeliğiyle tekrarlanmasından korkuyor", ya da "AK Parti'nin aldığı oy oranı Türkiye'nin yarısının İslamcı olduğunu mu gösteriyor?" Avrupa medyasından yansıyan bu sorular, AB kamuoyunda yer alan önyargı ve yanlış algılamalardan sadece ikisi. İşte bu kaygı ve önyargıları ortadan kaldırıp, Türkiye'nin olumsuz imajını düzeltmek isteyen STK'lar Avrupa'nın önde gelen medya temsilcilerini Türkiye'ye davet edip, Türkiye hakkında daha doğru ve bilgilendirici yayın yapmasını hedefliyor. Aralarında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve milletvekili Egemen Bağış'ın da bulunduğu politikacı ve bürokratların yanı sıra TÜSİAD, Bankalar Birliği ve medya temsilcileriyle bir araya gelen Avrupalı gazeteciler ekonomi, siyaset ve kültürel gelişmeleri muhataplarıyla tartışma fırsatı buluyorlar.

 

Sırada sanatçılar platformu var

Türkiye imajının Avrupa medyasının üzerinden düzeltilme girişimlerinin yanı sıra, ikinci bir proje de Avrupa'nın önde gelen sanatçılarını hedef alıyor. Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal'in Fahri Başkanlığı'nı yürüttüğü İtalya-Türkiye Dostluk Birliği tarafından Nisan ayında İtalya'da gerçekleştirilmesi amaçlanan proje kapsamında Türk ve İtalyan sanatçıların biraraya getirilerek Türk kültürünün tanıtılması hedefleniyor. Türkiye'nin İtalya da dahil olmak üzere, Avrupa'da hala bir Arap ülkesi olarak algılandığını belirten Uğur Ziyal, bu yanlış imajın düzeltilmesi için yeni bir projeye start verdiklerine işaret etti. Bundan sonra geleneksel hale getirilmesi planlanan organizasyon kapsamında Türkiye'nin farklı platformlarda tanıtmayı amaçladıklarını söyleyen Ziyal, "Avrupa'da farklı ülke medya temsilcilerinin biraraya gelip tartıştığı ve birbirini daha yakından tanıma fırsatı bulduğu platformlar çok yaygın. Amacımız Türkiye'yi de bu platformlara katarak Avrupa kamuoyundaki Türkiye imajını düzeltmek. Bu girişimleri medyayla sınırlı tutmak istemiyoruz. Türk ve İtalyan sanatçıların biraraya gelip tartışma ortamı yaratılacak bu organizasyon sayesinde Türk kültürünü doğru bir şekilde aktarmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler