Atatürk’e saygı ve “100+1 İz Bırakanlar” Konferansı

Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhuriyet’in 101’inci yılı için yapılan toplantıda müzeciliğin kültür ve sanat yaşamına kattığı değerler konuşuldu

ÖZKAN ALTINTAŞ - TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhuriyet’in 101’inci yılı için düzenlenen “100 + 1 iz bırakanlar” başlıklı sergi ve konferansında “İnsanlık için iyilik ve geçmişe saygı için müzeciliğin önemi” Atatürk’ün müzeciliğe verdiği önemi ışığında konuşuldu.
İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç.Dr. Mutlu Erbay’ın organizasyonu ile düzenlenen toplantıda Atatürk’ün kadın erkek eşitliğine önem verdiğini gösteren poster dikkat çekti.



Ayrıca kürsüde Cumhuriyet’in 101’in yıl anısına Doç.Dr. Mutlu Erbay’ın yaptığı Atatürk tablosu önünde yapılan konuşmalar ise Büyük Önder’in tarih, kültür ve sanat içerikli toplantıda yer almasını sağladı.



Her yönüyle Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in yaşatıldığı toplantı, hep bir ağızda söylenen İstiklal Marşı ile açıldı. Konuşmalardan sonra İstanbul Üniversitesi Müze Yönetimi’nde emeği geçen öğretim üyelerine 15. Yıl Onur Töreni ile teşekkür plaketleri verildi.



ATATÜRK’ÜN MÜZECİLİĞE VERDİĞİ ÖNEM
Atatürk, müzeleri, Türk milletinin tarihini, kültürünü ve medeniyetini gelecek nesillere aktarmak için önemli bir araç olarak görüyordu. Müzelerin, milli bilincin güçlenmesine ve kültürel bir kimlik oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanıyordu.

Atatürk, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin bilincindeydi. Müzeler, bu mirası toplayan, koruyan ve sergileyen kurumlar olarak görüyordu. Atatürk, müzelerin sadece sergileme değil, aynı zamanda eğitim ve bilimsel çalışmalar için de kullanılması gerektiğini savunuyordu. Müzelerin, özellikle gençlerin tarih ve kültür konusunda bilinçlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyordu.
Atatürk, müzeleri sadece tarihi eserlerin sergilendiği yerler olarak değil, aynı zamanda milli bilincin güçlendirilmesi, kültürel mirasın korunması ve eğitim amaçlı kullanılan kurumlar olarak görüyordu. Onun bu vizyonu sayesinde Türkiye, zengin bir müzecilik geçmişine sahip oldu.



Özkan Altıntaş, İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç.Dr. Mutlu Erbay ve Tatil Bahçesi Seyahat Acentesi sahibi Fatih Cansızoğlu



TÜRKİYE’DE DAHA ÇOK MÜZE AÇILMALIDIR
“100 + 1 iz bırakanlar” başlıklı konferansın açış konuşmasında İstanbul Üniversitesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay Müzeciliğin Gelişimi ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Prof. Dr. Erbay, Türkiye’de yeni müzeler açılmasının sevindirici olduğunu belirtirken “Çok değerli eserlere sahip olan Türkiye’nin geçmişini sergileyen daha çok müze açılmadır” dedi.



1911 MODELİ UÇAĞI RESTORE EDİYORUZ

İstanbul Hava Müzesi, İstanbul Hava Müzesi Müdürü Albay Seyran Gamsız, müze hakkında bilgiler verirken envanterde bulunan uçakları tanıttı. 1911 yılında savaşta ganimet olarak elde edilen bezde yapılma bir uçaktan bahseden Albay Gamsız, “Uçakların restorasyon çalışmalarını üniversitelerle işbirliği halinde yürütüyoruz. Dünyada uçak restorasyonu konusunda çalışmalar yapan İngiltere’den hizmet almak pahalı. Çok değerli uçaklar var ve bunları kendimiz restore ederek sergilemeye hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇEKİÇ MÜZESİ: ÇEKİÇHANE
Şile’de Çekiçhane adlı müzesinde yüzlerce çekiç sergileyen Koleksiyoner Burhan Reşit, koleksiyon hakkında barkovizyon eşliğinde bilgiler verdi. Çeşitli yörelerden topladığı çekiçlerin yapısı ve amaçlarını anlattı.

SÜLEYMAN DEMİREL’İN İMZALI ÜNLÜ ŞAPKASI MÜZEDE
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Mehmet Akkan Suvar-Akkan, Akkan Suver Müzesi’ni anlattı. Müzede Marmara Grubu olarak ziyaret ettikleri ülke liderlerinin hediye ettiği eserlerin yer aldığını söyledi. Ayrıca Türk siyasilere ait eşyaların bulunduğunu belirten Akkan Suver “Süleyman Demirel’in bile imzalı ünlü şapkası müzede yer alıyor” dedi.


ÖĞRETMENLİK KUTSAL MESLEKTİR
Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, Oğuzkaan Koleji'nin 33 Yıllık Eğitim Serüveni’nin anlatırken öğretmenlik mesleğinin kutsallığını anlattı. Gelecek nesillerin iyi yetişmesi, tarihimize, kültürümüze sahip çıkmasının öğretmenlerin vereceği iyi eğitimden geçtiğini söyledi.



KADIKÖY’E DEV ATATÜRK MÜZESİ

Gönüllü Hizmet Vakfı Kurucu Başkanı ve kendini “Bir Cumhuriyet Gönüllüsü” olarak tanımlayan işadamı İnal Aydınoğlu “Başarılı insan arkasında iyi izler bırakandır. Ben de bu söze uyarak Gaziantep ve Kadıköy’e eğitim amaçlı tesisler yapıyorum. Kadıköy’e Atatürk’ün okuduğu 4 bini aşkın kitap ile eşyalarının yer alacağı bir müze yaparak bu büyük insana karşı görevimi yerine getiriyorum” dedi.
 

ATATÜRK ÇİZGİSİNDEN AYRILAMAYIN
Şair ve yazar Dr. Yusuf Akça, kuruluşunun 101. Yılında Maliye Meslek Okulu’nu anlattı. Gençlere Atatürk çizgisinden uzaklaşmamaları için şiirle tavsiyelerde bulunan Akça, coşkuyla okuduğu Maliye Meslek Okulu şiiri ile salonda bulunanları heyecanlandırdı.

YEŞİL İNOVASYON ÇEVRE DOSTU ÜRETİMDİR
Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasõtik Teknoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Gülşah Gedik “Yeşil İnovasyon” başlıklı konuşmasında ürün ve hizmetlerin üretim süreçlerinin, gelişen teknoloji sayesinde daha çevre dostu hale getirilmesini anlattı. "Eko-inovasyon" denilen bu kavramın çevresel etkileri en aza indirmeyi hedeflediğini söyledi.

NÖROTEKNOLOJİ ALZEHİMER HASTALARI İÇİN IŞIKTIR
Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Öğr. Üy. Günet Eroğlu, Alzehimer hastaları için yeni teknolojik imkanlar geliştirdiklerini belirterek “Nöroteknoloji ile Sorunları Aşmak” hakkında konuşma yaptı.

MÜZELERDE SANAL GERÇEKLİK
Medya Sanatçısı Talat Alkan “Müzelerde Karma Gerçeklik Kuşatıcı Deneyimler” hakkında bilgi verdi



ÇEŞME HATAY SAKIZ KÖPRÜSÜNÜ KURDUK

Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Yüksel, Çeşme’nin sakız fidanlarını iklimi uygun olduğu için Hatay’a taşıdıklarını belirterek “Çeşme limonunu yaygınlaştırmak üzere çıktığım yolda, şimdi Çeşme ile Hatay arasında sakız ağaçları köprüsü kurduk” dedi.



YERİNDE EĞİTİM TURLARI YAPIYORUZ

Tatil Bahçesi Seyahat Acentesi sahibi Fatih Cansızoğlu, gençlerin kültür birikimini daha yukarılara taşımak için kolej öğrencilerine yurtdışını tanımı ve müze ziyaretleri yaptırdıkları belirtti. Cansızoğlu, belir “Öğretmenlerin katıldığı turlarda yurtdışı tecrübe, yerinde eğitim ve dünyayı tanıyarak her konuda daha güçlü bir nesil yetişmesine katkıda buluyoruz” dedi.

Manşetler

Türkiye’den Malezya’ya giden 2024’te 24 bin kişiye ulaşıyor
Boğaz'da 16 milyara satılık otel hangisi?
Ankaralı inşaat devi konkordatoya başvurdu!
Southwind Airlines Kilit Grup'a satıldı
Venedik’e giriş bedeli iki katına çıkıyor
Novotel İstanbul Bomontı̇ açıldı
İntra Turizm, Visitaegean DMC ile Yunanistan pazarını Türkiye'ye açtı
Alman turistler Türkiye için 2025 rezervasyonlarına başladı
FITUR Woman 2025, turizmde kadın liderliğine ışık tutacak
Rus turiste banka yaptırımı, turizmde tartışma yarattı