Ataköy sahili halka açılacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 19 Ağustos’ta ihalesi yapılacak Ataköy arazileri için, “Burası 28 yıldır işgal altındaydı" dedi.

İSTANBUL- Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 19 Ağustos"ta ihalesi yapılacak Ataköy arazileri için, “Burası 28 yıldır işgal altındaydı" dedi.
Bayraktar, şunları söyledi: “Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile biliyor. Bu yerlerde bazı yasadışı işlerin yapıldığı Emniyet Müdürlüğü kayıtlarında da yer almıştır. Kiracılar arsayı yıllarca cüzi bir bedelle kullandı. Biz o arazileri temizlerken, Bakırköy Belediyesi bize evrak vermedi. İşgal varken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi biz Ataköy"e, turizme katkı sağlayacak bir proje uygulamak isterken, bunu engellemeye çalışıyor.”
16 yıl süren dava sonucunda arsaları devraldıklarını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
“1991 ve 1997"de yapılan imar planlarında hiç bir değişiklik yapmadık. Orası beton yığını idi, biz betonları yıktık, sahili halka açmak için 3 tane yol yaptık ve sahil bandını olduğu gibi halka açıyoruz. Oradaki imar, rekreasyon ve turizm amaçlıdır. Bu araziler çevre bütünlüğüne, tarihi niteliğine ve imar planına uygun, hem devletin mahrum kaldığı geliri en üst düzeyde sağlayacak hem de halkın ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayacak, rekreasyon ve benzeri serbest kullanım alanlarını içerecek. İhaleye çıkarılan yerleri düzenleyeceğiz. Yeşil alan olacak. Yıkılan yerleri temizleyip sahili halka açacağız.”

Yapılar tescil edildi
Bayraktar"ın verdiği bilgiye göre, proje kapsamında bölgedeki tarihi yapılar ve 76 adet anıt ağaç, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu"na (İKTVKK) tescil ettirilerek koruma altına alındı. Bölgenin görünümü ve ekolojisini bozan fiziksel yapılar temizlendi. İskender Bahçesi, Baruthane Binası, kule gibi tarihi yapıların bulunduğu bölümler satış kapsamından çıkarıldı ve tarihi kimliği korunarak kullanılmak üzere İKTVKK"nın denetiminde kiralanması kararlaştırıldı.

"Sulukulelilerin derdi konut değil"
Bayraktar, Sulukule"yle ilgili eleştirilere karşı da, “Sulukule kültürünü yaşatacak imkan olursa yaşatırız. Konut projesi konusunda değişiklik yapamayız” dedi. Bayraktar, şunları söyledi:
“Sulukule"de 1-2-3 katlı binalar yapıyoruz. Kültüre aykırı bir şey yok ki. Onların derdi konut değil. Tapusu olanlara 620 konut verdik. TOKİ olarak konut almadık. Kiracılar para ödemeden daire sahibi olmak istiyor. Kiracılara Taşoluk"ta 15 yıl vadeli, 150-200 lira taksitle ev verdik. Bir kısmı dairesini devretmiş. Romanların bazıları kervansaray otelde, bedestende istihdam edilecek.”

Rami Kışlası kütüphane olacak
Bayraktar, toptancı hali olarak kullanılan Rami Kışlası"nın boşaltılarak, kütüphane olarak düzenlenmesi konusunda proje geliştirildiğini bildirdi. Esnaf için bedeli alınarak yeni işyerleri yapılacağını açıklayan Bayraktar, “Rami Kışlası, Türkiye"nin en büyük kütüphanesi olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışıyor” dedi.

Manşetler

Antalya 2025'e ışıl ışıl girecek
Helenistik Kent Kapısı Kuleleri restore ediliyor
Antalya'da yılbaşı festivali yoğun ilgi görüyor
Boğaz'ın gözde yalıları el değiştiriyor
Karaarslan vazgeçti, Kalamış Yat Limanı Koç'a veriliyor
Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!