BURSA -Bursa'da, "Büyük Şefler Kulübü"nü oluşturan aşçı ve pastacılar tarafından şeker hamuru ve j öle kullanılarak, 16. yüzyıla ait İznik çinisi örneklerinden 8 parçalık koleksiyon oluşturuldu.
Lale, gül ve karanfil gibi çiçek desenleri dışında az bilinen hayvan ve kalyon desenli çini örneklerinin şeker hamuruyla tekrar hayat bulduğu koleksiyon, gelecek ay açılacak sergiyle "Hansel ve Gretel"i seven çocuklar başta olmak üzere, meraklılarının izlenimine sunulacak.
"Büyük Şefler Kulübü" üyelerinden ve projenin "fikir önderlerinden" şef Hakan Doğan, projenin, Bursa'da meslek liseleri arasında düzenlenen yemek yarışması sırasında aklına geldiğini söyledi.
Bursa'ya ait bir değer olan İznik çinisini pasta formunda sunma önerisinin, öğrenciler tarafından kabul görmediğini belirten Doğan, şöyle konuştu: "Aradan zaman geçti. Büyük Şefler Kulübünde olayı anlatırken arkadaşlarımla 'O zaman biz yapalım' dedik. Çini ustası bir arkadaşımızdan daha önce İznik'te kullanılmış ama şu an pek bilinmeyen formları ve motifleri istedik. Koleksiyonu bilinen ve bilinmeyen motiflerden oluşturduk. Dört aşçı ve dört pasta şefine birer parça düştü. Son 2 aydır, toplam 8 parçalık koleksiyonu bitirmek için uğraşıyoruz."
Doğan, koleksiyondaki formların, pasta maketi üzerine şeker, şeker hamuru, jöle, gıda boyası ve limonla yapılan "glase" denilen malzemeyle yapıldığını dile getirerek, projedeki eserlerin, ocak ayında Bursa'daki bir alışveriş merkezinde açılacak sergiyle izlenime sunulacağını kaydetti.
Sergideki parçaların, aşırı soğuk ve sıcak gibi bozucu etkenlere maruz kalmaması durumunda uzun yıllar dayanabileceğine işaret eden Doğan, koleksiyonu, Bursa Kent Müzesi'ne bağışlamayı planladıklarını dile getirdi.
"Şeker hamurundan koleksiyon"un aslının sahibi çini ustası İbrahim Kuşlu ise uzun yıllardır geleneksel çini ürettiğini belirterek, öncelikle, hep beraber hangi form ve desenlerin yapılacağını tespit ettiklerini ifade etti.
Osmanlı'nın 16. yüzyıldaki form ve desenlerinin seçildiğini dile getiren Kuşlu, şunları söyledi:
"Bunlar, pastaya uygulamaya geçildi. Lale, gül ve karanfil, desenlerde çok kullanılır. Biz, bunların dışında İznik çinisinde olan ama çok fazla kullanılmayan desenleri seçmeye çalıştık, hayvan ve kalyon motifleri, maşrapalar gibi formları kullandık."
Koleksiyon, cami kandili, boğumlu sürahi, havan şamdan, ayaklı kase, maşrapa, tabak, kulplu sürahi ve düz panodan oluşuyor.
Koleksiyondaki tabakta, Şam işi dönemi deseni seçilmiş. Renk olarak, bu dönemin özelliği olarak mavi, turkuvaz ve kobalt renkleri kullanılmış.
Boğumlu sürahi tavşan, aslan ve geyik gibi hayvan figürleri, maşrapada ise kalyon gibi az bilinen figürler yer alıyor.
Koleksiyonda, Sokullu Mehmet Paşa Camii için 1571 yılında yapılmış cami kandilinin şeker hamurundan reprodüksiyonu da yer alıyor.
Grimm Kardeşler'e ait "Hansel ve Gretel" adlı masal, kısaca şöyle:
"Babaları tarafından ormanda terk edilen iki kardeş, şeker ve çikolatadan yapılmış bir kulübeyle karşılaşır.
Kulübeyi yemeye başlayan iki kardeşi, içeriden çıkan cadı tutsak eder ve Hansel'i kafese kapatır, Gretel'i hizmetçi yapar.
Cadının Hansel'i şişmanlatıp yeme isteğini anlayan çocuklar, cadıyı kandırıp, yanan fırına girmesini sağlarlar ve cadının mücevherleriyle babalarının evine dönerler."