İSTANBUL - Türkiye’de günde ortalama 80 milyon kişinin giriş çıkış yaptığı asansörlere dair yenilikler görücüye çıktı. 15. Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı, TÜYAP’ta başladı. İFO Fuarcılık tarafından AYSAD’ın (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği) desteği ile bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yılki fuara aralarında teknolojileriyle sektöre yön veren global markaların da olduğu 22 farklı ülkeden 300’ün üzerinde firma katılıyor. Konut ve ticari bina asansörlerinden hastane asansörlerine, ev içi asansör ve kişisel taşıyıcılardan oto asansörlerine kadar birçok teknolojik yeniliğin sergileneceği fuar 26 Mart Pazar gününe kadar ziyaretçilere açık olacak. Fuara İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, AYSAD Başkanı İzzet Güven, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu ve profesyonel ziyaretçiler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesilerek fuar gezildi.
22 ülkeden 300’ün üzerinde firma katılacak
Fuara ilişkin açıklamalarda bulunan İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, “Bu fuar 25 yıldan beri düzenlenen bir fuar. 15. kez AYSAD’ın destekleri ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Fuar gerçek bir uluslararası bir niteliğe sahip, 22 ülkeden firma katılım sağladı kendi ürün ve hizmetlerini sergiliyorlar. Yaklaşık 80 ülkeden 30 bin civarında profesyonel bekliyoruz. Fuara genel olarak baktığımızda asansörün vazgeçilmez komponent olan kabinler ve asansör kapılarının yanı sıra, asansörün en önemli unsurlarından olan güvenlik komponent bu fuarda mevcut. Fuar sadece ticari bir alan olarak kalmıyor, aynı zamanda bilginin paylaşıldığı bir ortam haline geliyor. 3 gün boyunca sürecek olan etkinliklerimizle, konferanslarda ve panallerde Türkiye’deki genel durum değişik açılardan değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.
"Asansör bakımları bina yöneticisinin sorumluluğundadır"
Asansör güvenliği mevzuatından bahseden AYSAD Başkanı İzzet Güven, "Asansör bakım yönetmeliğinde asansörlerin aylık periyodik olarak bakımlarının yapılması gerektiğini bina yöneticisine ve sorumlusuna bilgisi verilmiştir. Aylık periyodik bakımlarını sağlamak yöneticinin sorumluluğundadır. Bu çerçevede yeterlilik belgesi olan yani TSE tarafından hizmet yeterlilik belgesi verilmiş olan asansör firmalarına bu bakımların yaptırılması gerekir. Teknik açıdan yetersizlikler olabilir. Bakım firması bu teknik yetersizliklerini bina yöneticisine yazılı olarak bildirmek durumundadır. Bina yöneticisine bunu değerlendirerek yaptırmak veya yaptırmamak yönünde karar alır. Yaptırmamak yönünde bir karar aldığı takdirde bina sorumlusu bu işten sorumlu olur. Yani asansörün çalışmasından sorumlu olur. Senede 1 kez denetleniyorlar. Türkiye'de akredite olmuş 22 muayene kuruluşu var. Bu kuruluşlar çeşitli belediyelerle yapmış olduğu protokol çerçevesinde o belediyeye bağlı asansörleri denetliyorlar" şeklinde konuştu.