ANTALYA- TUREB-Turist Rehberler Birliği ve Antalya Rehberler Odası- ARO Başkanı Osman Özbuldu, TÜRSAB'ın yayınladığı bildiri ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"na eklenen yeni uygulama ile turizm sektöründe Sosyal Güvenlik sistemine girmeyen kalmayacağını ve çalışamayacağını bildirdi. TÜRSAB'ın konuya ilişkin bildirisini yayınlanayan ARO, bu yasa ile sektörde yapılan bazı yasadışı uygulamaların kontrol altına alınacağını ve düzen geleceğini belirtti. Bundan böyle turizm sektöründeki bakanlık uygulamalarında bu uygulamaların kesinlikle şart olduğu bildirildi.
ARO'nun yayınladığı TÜRSAB duyurusu şöyle
31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 8 inci maddesinin yedinci fıkrası gereğince bankalar ve kamu idareleri ile diğer kuruluşların, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol etme yükümlülüğü ve bu yükümlülüğe istinaden işlem yaptığı kişilerin kimlik bilgilerinin Kuruma bildirilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenleyen bir tebliğ Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Buna göre;
1-) Gerek bizzat bankaya gidilerek gerekse de internet ve telefon bankacılığı aracılığıyla ilk defa mevduat hesabı açtırılması, tüm kredi taleplerinin sonuçlandırılması, kredi kartı ve çek karnesi verilmesinde, başvuru sahibinden "meslek bilgileri" ve "çalışılan yerin unvanı ve açık adresi" bilgileri alınır.
Bu bilgiler manuel olarak yapılan işlemlerde formlara eklenir ve internet işlemlerinde de zorunlu alan olarak bu bilgilere yer verilir. Bu alanların doldurulmadan işlem yapılmasına izin verilmez. Telefon bankacılığında da bu bilgiler alınmadan işlemler sonuçlandırılmaz.
2-) 25/11/2005 tarihli ve 26004 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği" uyarınca, turist rehberlerine kültür ve turizm il müdürlüklerince "rehberlik yapılacağına" ilişkin kimlik kartı verilmesi ve her yıl bu kimlik kartlarının vize edilmesi işlemlerinde bunlara ait kimlik bilgileri ile belli periyotlarda turistik ve kültür bölgelerinde rehberlerin denetime tabi tutulmasında da, rehberlerin kimlik bilgileri ile çalıştıkları acentanın işyeri unvanı ve adresi bilgilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı' na verilmesi sağlanır.
3-) 25/4/1997 tarihli ve 22782 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği" gereğince, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Seyahat Acentaları Daire Başkanlığınca veya TURSAB (Türkiye Seyahat Acentalar Birliği) tarafından seyahat acentalarına yetki belgesi verilmesinde, "işyeri unvanı ve adresi" bilgileri ile bu acentaların Kontrolörler tarafından denetlenmesi aşamasında bu acentalarda ücretle çalışanlar ve acentaya bağlı turist rehberlerine ait kimlik bilgilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı' na verilmesi sağlanır.
4-) 6/7/2000 tarihli ve 24101 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Turizm Tesisleri Yönetmeliği" gereğince, Bakanlıkça işletme belgesi verilmesinde "işyeri unvanı ve adres" bilgileri ile bu işletmelerin Kontrolörler tarafından denetlenmesi aşamasında bu işletmelerde ücretle çalışanlara ait kimlik bilgileri de alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı' na verilir.
Sözkonusu bilgiler, Bankalar, kamu idareleri ve diğer kuruluşlardan istenecek olup, bu doğrultuda Birliğimizce istenecek belgelerin zamanında gönderilmesi hususunda gereğini bilgilerinize rica ederiz.
Saygılarımızla.
TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
(TÜRSAB)