ARO: Kariye Müzesi'nin cami olması kararına karşı çıktı

Antalya Rehberber Odası-ARO yayınladığı deklarasyon ile Kariye Müzesi’nin cami olması kararına karşı çıktı. Sosyal medya kaynamaya başladı.

ÖZKAN ALTINTAŞ, TÜRKİYE TURİZM
ANTALYA- Kariye Müzesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararı ile Camiye dönüştürülmesine karşı çıkan Antalya Rehberler Odası-ARO yayınladığı deklarasyon ile Kariye Müzesi’nin cami olması kararına karşı çıktı.
Ülkenin turizm gelirlerinde kayıplar, yanında imajının zedeleneceğini belirten ARO Yönetimi açıklamada “Rehberlerin asli görevlerinden olan tanıtımın zorlaşacağını, meslektaşlarımızın da iş alanlarının daralmasıyla gelirlerinin azalacağını üzülerek belirtmek isteriz” dedi.
ARO yayınladığı deklarasyonla karara tüm rehber odalarını davet etmesi ve kendileri dışında tüm rehber odalarının karşı çıkması ortamı gerdi. Sosyal medya platformları kaynamaya başladı. Bazı odalar ve delegeler “Karar siyasidir. Biz siyasete alet olmayız” diyerek ARO’nun Kariye’nin cami olma kararına “çıkış yapma’sına karşı çıktılar.



REHBERLİK MESLEĞI VE TURİZM BÜYÜK YARA ALDı
ARO, Kariye’nin cami olmasıyla Türkiye’nin kültür zenginliği, turizm ve rehberlik mesleğinin büyük yara aldığını belirterek karara TUREB ve bağlı diğer 12 rehber odasında karşı çıkması şeklindeki deklarasyon sosyal medya ve internet sitelerinde yayınlanınca talep sosyal medya platformlaında gündeme taşındı. Rehberlerin görüşleriyle sosyal medya kaynamaya başladı.

TUREB’TE ÇATLAK
Bu arada bazı odalar bakanlık tarafından kendilerine yaptırım korkusu içinde cekimser kalırken, ARO karşı çıkmayı sürdürerek, Kariye’nin cami yapılmasına karşı kamuya açık deklarasyon yayınladı. Aslında TUREB’te çatlak şeklinde gelişen olaylarda “Kariye’yi ne yapacağız?” şeklindeki soruya cevaplar aranmaya başladı. Bu arada TUREB ve bazı rehber odalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Bu işe karışmayın” şeklinde gizli bir sinyal aldıkları ileri sürüldü.

Öte yandan Ayasofya’nın camiye dönüştürlmesinde olduğu gibi İstanbul’da Roma döneminin en önemli mozayiklerinin bulunduğu, aslında "Mozayik Müzesi" kavramına uyan Kariye Müzesi’nin de Cumhurbaşkanlığı kararı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine karşı TÜRSAB, TUREB başta olmak üzere turizm sektörünün hiçbir kuruluşundan ses çıkmayışı garip karşılandı.

Antalya Rehberler Odası ARO Yönetimi bu konuda “tek ses” olarak karara karşı çıkarken “siyasi bir tercih olan karar, bir zamanlar stratejik sektör ilan edilen turizm açısından, ülke tanıtımı ve hoşgörü mayalanmasının gerçekleştiği topraklar bakımından doğru olmamıştır inancındayız” dedi.

ARO Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:

KARİYE MÜZESİ Mİ YOKSA CAMİİ Mİ?

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip, içindeki mozaik ve fresklerle bu alanda dünya üzerindeki nadide eserlerden biri sayılan Kariye Müzesi’nin cami olarak kullanımı kararı her ne kadar ülkemizi yönetenlerin siyasi tercihi olsa da, bir zamanlar stratejik sektör ilan edilen turizm açısından, ülke tanıtımı ve hoşgörü mayalanmasının gerçekleştiği topraklar bakımından doğru olmamıştır inancındayız. Biz rehberlerin dinler arası diyalog ve hoşgörüyü anlatırken farklı dinlere ait kültürel mekanların gezdirilmesi ile ülke turizmine günü birlik değil uzun vadeli kalıcı faydalar sağladığımızı düşündüğümüz bir değer müze olarak korunsa daha isabetli olurdu kanaatindeyiz. Alınan son kararın uygulanması durumunda ülkenin turizm gelirlerinden kayıplar yaşamasının yanında imajının da zedeleneceğini, biz rehberlerin asli görevlerinden olan tanıtımın zorlaşacağını, meslektaşlarımızın da iş alanlarının daralmasıyla gelirlerinin azalacağını üzülerek belirtmek isteriz.

ARO yönetimi olarak meslektaşlarımızın sesi olmak ve mesleğin genel menfaatlerine uygun gelişimini sağlamak üzere çalışma görevimizin bulunması nedeniyle yukarıda yazdığımız düşüncemizi kamuoyu ile paylaşmayı bir borç biliyoruz.

Saygılarımızla,

ARO Yönetim Kurulu

– Hayati Korucu (Başkan)

– Ahmet Zeki Apalı

– Atilla Şükrü Nilgün

– Ertan Çetin

– Hülya Yıldırım

– İrem İslamoğlu

– Kamil Çirik

– Nevin Şenm

– Yusuf Güler

RESMİ GAZETE’DE KARİYE HAKKINDA YAYINLANAN KARAR ŞÖYLE:

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camisi yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan karar ise şöyle:

İstanbul İli, Fatih İlçesinde Bulunan Kariye Camiinin Müze ve Müze Deposu Olarak Kullanılmak Üzere Milli Eğitim Bakanlığına Tahsis Edilmesine İlişkin Kısmı, Danıştay Onuncu Dairesinin 11/1)1/2019 Tarihli ve E: 2019/11776, K: 2019/7680 Sayılı Kararı ile İptal Edildiğinden, Kariye Camiinin Yönetiminin 22/6/1965 Tarihli ve 633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35 inci Maddesi Gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına Devredilerek İbadete Açılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2840)

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak