Arılar ölünce bal üretimi tehlikede

Kafkasya ve İç Anadolu'daki soğuk havadan kaçarak Antalya'nın Alanya ilçesine gelen yabancı arılar, yerli arıları öldürerek bal üretimini yüzde 50 düşürdü.

ANTALYA -Kafkasya ve İç Anadolu'daki soğuk havadan kaçarak daha sıcak olan Antalya'nın Alanya ilçesine gelen yabancı arılar, yerli arıları öldürerek bal üretimini yüzde 50 düşürdü. Kavgacı ve yağmacı oldukları belirtilen Kafkas ırkı arıların kırsal kesimde arıcılıkla uğraşan üreticileri tedirgin etti. Önlem alınmadığı takdirde Alanya ve çevresindeki yerli arıların bal üretiminin sona ereceğine inanan üreticiler, yetkililerden yardım bekliyor.




Alanya Arıcıları Koruma, Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Remzi Kaçmaz, soğuktan kaçarak Kafkas ve İç Anadolu'dan gelen yabancı arıların yerli bal üretimini bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Yabancı arıların çok kavgacı olduğunu anlatan Kaçmaz, bu arıların hem yerli artılara hem de üretilen balların zarar görmesine neden olduğunu vurguladı. Yerli arıların yabancı arılarla mücadele etmesinin mümkün olmadığının altını çizen Kaçmaz, "Kendi yerli arılarımız yabancı arılara karşı koymaya çalışsa da yine de ölüyorlar. Kafkas ırkı ve İç Anadolu'dan gelen arılar çok güçlü. Asla pes etmiyorlar." dedi.

 

Normalde konaklanılan yerlere en fazla 300 arı konulduğunu ve kovanlar arasındaki mesafenin 3 kilometre olması gerektiğini vurgulayan Kaçmaz, "Alanya Türkiye genelinde kuşatma bölgesi ilan edildiği için bölge halkı istedikleri yere, istedikleri kadar arı koyabiliyor. Bu durum bizim yerli arıcıların tamamen zararına oluyor. Bu şekilde giderse Alanya'da yerli arıcı birkaç yıl içinde hemen hemen hiç kalmaz. Yetkililerden yardım bekliyoruz." diye konuştu.

 

'KAFKAS IRKI ARIYI BESLEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

 

Alanya ve çevresinde yağmacı olan Kafkas ırkı arıyı beslemelerinin mümkün olmadığının altını çizen Kaçmaz, "Bu tip ırk arılar çok sıcak yaz iklimine ayak uyduramadığı için çabucak ölüyorlar. Bu nedenle Akdeniz Bölgesi ve çevresinde Kafkas arı yetişmiyor. Kafkas ırkı arı maalesef burada yetişmiyor. Bu nedenle yerli arılarla üretim yapmak zorundayız. Yerli arıya muhtacız." şeklinde konuştu.

 

İlçeye akın eden yabancı arılar nedeniyle Alanya'da bal üretimin yüzde 50 düştüğünü anlatan Kaçmaz, en verimli mevsimin mart, nisan ayları olduğunu hatırları. Mart ve nisan aylarında ilçeye gelen yabancı arıların mayıs ayında bölgeyi terk ettiğini aktaran Kaçmaz, nisan ayından sonra verim almalarının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de