Antik kentte hayvan sevgisi içeren figürler bulundu

Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer “500 milyon yıllık jeolojik geçmişi ve etkileyici doğal yapısıyla dikkat çekiyor” dedi.

MUĞLA - Milas’ta Herakleia Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, 2 bin yıl öncesine ait figürlü mozaikler, antik kandiller ve hayvan iskeletleri olan mezarlar bulundu.

Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, 500 milyon yıllık jeolojik geçmişi ve etkileyici doğal yapısıyla dikkat çeken bu antik kent kazısında bulunanlar için “Bu buluntular, dönemin insanlarının hayvanlara ve doğaya duyduğu sevgiyi gözler önüne seriyor. Özellikle mozaiklerdeki hayvan figürleri, Herakleia halkının doğaya olan derin bağını simgeliyor” dedi.

HAYVAN SEVGİSİNİN İZLERİ ORTAYA ÇIKTI
Herakleia Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, 2 bin yıl öncesine ait çok sayıda buluntu keşfedildi. Bunlar arasında figürlü mozaikler, antik kandiller ve hayvan iskeletlerinin bulunduğu mezarlar öne çıkıyor. Bu buluntular, dönemin insanlarının hayvanlara ve doğaya duyduğu sevgiyi gözler önüne seriyor. Özellikle mozaiklerdeki hayvan figürleri, Herakleia halkının doğaya olan derin bağını simgeliyor.
Herakleia ve Latmos Kazıları'nın başkanı Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, kazıların çok önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor. Büyüközer, Herakleia'nın doğal yapısının, bölgenin halkının çevreyle uyum içinde yaşamasını sağladığını vurguladı. Antik kentteki yapılar, doğal kaynakları verimli bir şekilde kullanarak çevreye zarar vermeden inşa edilmiş. Bu durum, Herakleialıların yaşam biçimini ve çevreyle olan ilişkilerini anlamamıza yardımcı oluyor.

KÖPEKLERLE YAN YANA GÖMÜLME GELENEĞİ DİKKAT ÇEKTİ
2022 yılında yapılan kazılarda, insan iskeleti ile birlikte gömülmüş bir köpek iskeleti bulunması, Herakleialıların evcil hayvanlarına verdikleri önemi gösteriyor. Bu buluntu, antik halkın ölümden sonra bile köpekleriyle birlikte olmayı tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Bu gelenek, Herakleialıların evcil hayvanlarla kurdukları güçlü bağı ve hayvanlara duydukları saygıyı simgeliyor.

2 BİN YILLIK PATİ İZLERİNE RASTLANILDI
Herakleia'da yapılan kazılarda, 2 bin yıl öncesine ait pati izleri de bulundu. Bu izlerin tuğlaların üzerinde bulunması, Herakleialıların evcil hayvanlarıyla iç içe bir yaşam sürdüğünü kanıtlıyor. Pati izlerinin tuğlalar üzerindeki varlığı, hayvanların yaşamlarının antik kentte ne kadar yer kapladığını ve halkın evcil hayvanlarıyla yakın bir bağ kurduğunu gösteriyor.

Manşetler

Antik kentte hayvan sevgisi içeren figürler bulundu
Konya'da 788 yıllık kervansarayı Zazadin Hanı kapandı
Konya'nın ünlü lezzeti tescillendi! Konya Kifayesi nedir?
Alman havacılık devi Lufthansa 10 bin kişiyi işe alacak
Karmod, Portekiz'de otel projelerine konteyner şantiye yapıyor
İspanya'da 'altın vize' uygulaması nisanda sona erecek
THY'nin yolcu sayısı geçen yıl 85 milyonu aştı
Dünyanın en yoğun trafiği İstanbul'da
İBB, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na açtığı davasını kazandı
Side'de kış döneminde otellerin doluluk oranı yüzde 35