ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA - Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kent, kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları turizminde çok güçlü potansiyele sahip olacağı belirtiliyor. Kibriya'nın Antikçağ Anadolusu'nun muhteşem mimarisine sahip olduğunu söyleyen Hüseyin Çoban,''Antik dönemde Kibyra’da demircilik, dericilik , çömlekçilik ve at yetiştiriciliğinin yaygın olması yanı sıra tarihi ören yerinde bulunan su kanlarının hale orjinalliğini koruyor.
İyi bir tanıtımla bu güzide tarihi kültürel ve arkeolojik varlık zengini tarihi ören yeri bir bir tanıtımla başta Avrupa, İskandinavya, Baltık ülkeler, ABD, Kanada, Uzak doğu ülkeleri Japonya, Çin,Güney Kore, Tayland ve Rusya Federasyonu ve Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinde tanıtılarak Antik Çağ Anadolu yaşamını tanımaları sağplamak gerekiyor ' diye konuştu.
Burdur'un en fazla yabancı turist ziyaretçisi olan antik kenti Belçikalı arkeologların 35 yıldır kazı çalışması yaptığı Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kent bulunuyor. Burdur'un diğer tarih, kültür ve arkeolojik varlık turizmi zenginli ilçesi Denizli'ye giden yol ayrımında bulunan Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kent. Tarihi ören yeri Burdur Gölhisar ilçesinin Horzum mahallesinde birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer alıyor.
KIBYRA ANTIK KENT
Kibyra Antik Kent Tanıtım Gönüllüleri Platformu Sözcüsü İngilizce Öğretmeni Hüseyin Çoban, ''Kentin yerleşim alanı oldukça büyüktür. Yapılar, simetrik düzenlenmiş, tepelik teraslanarak göl ve ova manzarasına hâkim konumda ve hiçbir yapı bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilmiştir.
Şehre girerken solda muhteşem bir anıtsal kapı ile Antik Çağ Anadolu’sunun 12-13 bin kişi kapasitesi ile en görkemli stadyumu bulunmaktadır.İlerledikçe bazilika, yukarı ve aşağı agora, hamam, gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve su yolları görülmektedir. Meclis binası/müzik evi 3 bin 600 kişi kapasitesiyle Antik Çağ Anadolu'sunun en görkemli eserlerindendir.
Meclis binası/orkestranın tam merkezinde bulunan kırmızı, yeşil ve beyaz mermerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Medusa Mozaiği Anadolu’da tektir.Kibyra, II. Eumenes (MÖ 197-159) zamanında Bergama Krallığı egemenliğinde görünmektedir. Hemen sonrasında Kibyra ve yakın çevresinde konumlanmış antik kentlerden Boubon, Balboura ve Oinoanda’dan teşekkül dörtlü ortak meclis (MÖ 2-1'nci yüzyılda) oluşturulmuştur.Kibyra, demircilik, dericilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliğinde ünlüdür. Şehir halkı son derece savaşçı bir kimliğe sahiptir. Meclis binası, içindeki Medusa başı ve önünde yer alan Türkiye’nin en sağlam ve en büyük mozaik alanı dikkat çekicidir. Kibyra’dan çıkarılan eserler Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir.''dedi.