Antalya'ya tren gelir, geç gelir

Antalyalılar, Burdur-Isparta-Antalya tren projesinin devletin değil özel sektörün yapacağının belirtilmesi üzerine biraz zor olduğunu söylüyorlar.

ANTALYA- Antalyalılar, Burdur-Isparta-Antalya projesinin yatırım programına alınmasıyla umutlandılar. Ancak gelişmeler tren yolunu devletin değil özel sektörün yapacağını onun da biraz zor olduğunu gösteriyor. Çünkü Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, ilk kez özel sektöre davetiye göndererek trenyolunu yatırım yapmalarını istedi. Bu da Antalya treninin gelmesinin daha uzun yıllar alacağını gösteriyor.

 

 Size haberimizle ilgili tren görüntülerini fotoğraflarla sunuyoruz. Çünkü Antalya henüz hiç tren görmedi. Ancak bu konudu bazı gelişmeler var. O gelişmeler şöyle:'İlk olmak ister misiniz?' sloganıyla kapılarını özel sektöre açan Devlet Demiryolları, hızlı tren projelerini artırmaya hazırlanıyor. Bu projeler içinde yeni yatırım programına alınan Antalya hattı da yer alıyor. Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya hattında inşaat çalışmamalarını sürdüren TCDD, Antalya, Bursa ve Trabzon gibi önemli merkezler için işadamlarıyla işbirliği yapmayı hedefliyor. Amaç, hem yeni kaynak bulmak hem de özel sektörün tecrübe ve hızlı hareket kabiliyetinden faydalanmak.

Yıllardır eksikliği duyulan Isparta-Burdur-Antalya hattına Konya - Antalya hattı ilave edilerek ihale edilecek. Ancak bu ihaleye işadamlarının ilgi gösterip göstermeyeceği merak konusu. Zaten özel sektör işbirliğine yanaşsa bile mevzuat engelleri bulunuyor. Altyapı ve işletmenin sadece kamu eliyle yapılmasını öngören mevcut kanun, özel sektörün bu alanda faaliyet göstermesine imkân tanımıyor. İşbirliğinin hayata geçebilmesi için yeni düzenlemeye ihtiyaç var. Özel sektörün önünü açan bir taslak hazırlayan Devlet Demiryolları, çalışmayı Ulaştırma Bakanlığı'na gönderdi. Oluşturulan metin, önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilecek. Düzenleme yasalaşırsa, birçok tren hattı, kamu-özel sektör işbirliğiyle gerçekleşecek.

Sonuç olarak: Yılardır yılan hikayesine dönen Antalya tren hattının yakın bir zamanda gelmesi zor görünüyor. Zaten bunun zor ve uzun bir süreçc olduğu Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın şu açıklamasından da anlaşılıyor: ''İster altyapısı isterse işletmeciliği olsun demiryolları çok kârlı değil. Başka bir ifadeyle, bugün özel sektör, yap-işlet-devret ile mesela en uygun olabilecek Alanya-Antalya arasını yapsa, harcadığı paranın geri dönüşü 20 yıldan önce olmuyor. O bakımdan, özel sektör buna sıcak bakmıyor. Ancak, bir kısmını devlet karşıladığı takdirde özel sektör geri dönüşümü 12 ila 15 yıla iniyor. O zaman bu işe giriyor. İki taraf da kazanıyor''

Manşetler

21 Aralık, yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür
Esad Ailesinin Viyana’da 20 milyon Euro’luk oteli iddias
Antalya'da Yılbaşı Festivali Cam Piramitte başladı
Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Marmaray'da rekor kırdık
Hollanda’dan en katı iltica önlemi devreye giriyor
Fethiye Kalesi'nde 2 bin 600 yıllık eserler çıkarıldı
Mersin’de 55 milyon dolarlık ‘termal’ otel doluluk rekoru kırdı
Turistik Doğu Ekspresi seferleri 23 Aralık'ta başlıyor
56 yıllık dev içecek markası Aroma iflas bayrağını çekti
Makedon Kulesi'nde şapel kalıntıları bulundu