ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA-Antalya Büyükşehir Belediyesi 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında “Sürdürülebilir Kent İçi Hareketlilik Ödüllü Proje Yarışması” düzenliyor. Yarışma, Antalya Büyükşehir Belediyesi ulaşım planlamasının ve toplu taşıma sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşların bireysel araç kullanımı yerine alternatif ulaşım araçlarıyla seyahat etmesinin teşvik edilmesi ve aktif katılımın sağlanabilmesi amacını taşıyor.
16- 22 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinde belirli bir tema ekseninde kutlanan Avrupa Haftası’nın bu yıl ki teması “Herkes için Sıfır Karbon Salınımlı Hareketlilik” olarak belirlendi. Türkiye’den Avrupa Hareketlilik Haftası’na katılım gösteren 14 büyükşehir belediyesinden biri olan Antalya Büyükşehir Belediyesi de bu kapsamda vatandaşları kent içi çözümlere dahil edebilmek ve özellikle gençlerle işbirliği geliştirmek için “Sürdürülebilir Kent İçi Hareketlilik Ödüllü Proje Yarışması” düzenliyor.
BAŞVURULAR 7 EYLÜL’DE SONA ERİYOR
Ödüllü yarışmanı başvuruları 7 Eylül 2020 tarihinde sona eriyor. Yarışmada birinci olana elektrikli scooter, ikinciye bisiklet, üçüncüye de scooter verilecek. Yarışma, vatandaşlarda ve özellikle gençlerde ulaşımda sürdürülebilirlik hakkında farkındalık, ekip çalışması, proje geliştirme, sorun çözme, liderlik, sorumlu vatandaşlık bilinci geliştirmeyi amaçlıyor. Katılımın ücretsiz olduğu yarışmaya Antalya il sınırları içerisinde uygulanabilecek sürdürülebilir fikirler ile katılım sağlanacak. Yaş sınırlamasının olmadığı yarışmaya her katılımcı bir fikir ile katılabilecek. Katılımcılar yarışma ile ilgili detaylı bilgiye ve yarışma katılım formuna www.matchupantalya.org adresinden ulaşabilecek.
PROJE FİKİRLERİ DEĞERLENDİRİLECEK
Yarışmanın temel amacı sürdürülebilir kent içi hareketlilikte iyi uygulama örneklerinin Antalya’da uygulanması, bilgi ve deneyim transferi, teknolojik gelişmelerin ve kamuoyunun yeni ulaşım biçimlerini benimseme isteğinin geliştirilmesi, geleneksel özel otomobil sahipliği modelinden yeni toplu taşıma hareketlilik türlerine geçişin benimsenmesi, sürdürülebilir ulaşım hedefleri ve hareketlilik için güncel trendlerin takibi olarak belirlendi. Katılımcılardan dünyadaki ulaşım sorunlarını yakından tanımaları, kendi yerellerindeki sorunlarla büyük resmi ilişkilendirmeleri ve kent içi ulaşımda ne gibi adımlar atılabileceği ile ilgili düşündükleri amaçları belirleyerek proje fikirleri üretmeleri bekleniyor.
Ek alanı