Antalya'da 379 ören yerinden Unesco listesinde sadece Xanthos var

Likya Birliği Devletlerinin biri idari biri de biri de dini merkezi olan Xanthos Antik Kent ile Letoon Antik Kent UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat / Antalya -
Antalya'da 370. tarihi ören yeri bulunuyor ama; UNESCO listesinde yer alan ise Xanthos Antik Kent yer alıyor. Kokartlı turist rehberi Vedat Özçelik,, kadim Anadolu medeniyetlerinin imbikten süzülen tarihi kültürel ve arkeolojik varlıkları zenginliği ile Türkiye'yi kültür turizminde adeta açık hava müzesi konumunda olmasını sağlıyor.Medeniyetler şehri Hatay Antakya da ortaya çıkarılan bu 2 bin yıllık mozaik, 9 bin ayak kare (yaklaşık 850 metrekare) kaplayan, mozaik motifler görenleri çok şaşırttı gibi dünyanın en büyük mozaiği görenleri şaşırtması yanı sıra arkeologların diliyle adeta Anadolu her karış toprağından adeta kültür hazinesi fışkırdığını dile getiriyor.

Anadolu''da her ilde bulunan tarihi ören yeri zenginliği ve arkeolojik bulgularla Türkiye'nin yerli ve yabancı turistler için adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu haykırdığını belirten Kokartlı turist rehberi Vedat Özçelik,Türkiye'de kadim Anadolu topraklarının dünyanın en eski medeniyetlerinin harmanlandığı zengin kültürel, tarihi ve arkeolojik zenginliği olan tek ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk kadın arkeologu olan ve Perge ve Side Kazılarında tarihin gün yüzüne çıkmasında emeği ve mimarı olan merhum Prof. Dr. Jale İnan'ın bir makalesinde ''' Yer altında bulunan ve arkeolojik kazılarla yer üstüne çıkarılan tarihi eser zengini bir ülkeyiz. Değerini iyi bilmek lazım. Bazen çok değerli arkeolojik yer altında da gün yüzüne çıkarılıncaya kadar da korunmuş olur. '' dediğini hatırlatan rehber Vedat Özçelik," Tarihin sıfır noktası kabul edilen 12 bin yıllık Göbeklitepe bizim ülkemizde. Göbeklitepe insanoğlunun dünyada 12 bin yıl önce yerleşik yaşama geçtiğini anlatan ve ispatlayan en büyük arkeolojik delillerin bulunduğu tarihi ören yeri. Bu bile ülkemizin ne kadar arkeolojik varlığı ve insanlık tarihinin kaderini üzerinde bilimsel söylentiler söylemede arkeolojik bulgu ispatı gösterilen Göbeklitepe 'nin dünya da tanıtılması için çok büyük bütçeler ayırmalı. Mısır Kültür Bakanlığı ülkesine entelektüel turist çekebilmek iki yıl önce arkeolojik bulgular da gün yüzüne çıkarılan Firavun Mumyalarını Kahire'de Müzeye götürme de hayata geçirdiği Firavunlar Mısır'a Geliyor Tanıtım Projesi kapsamında taşınması reklamı için 1 milyon dolar harcadı. Göbeklitepe,insanlık için Mısır Firavun Mumyaları Ndan daha büyük arkeolojik bulgusu olan tarihi ören yeri.


Antalya'nın UNESCO Korumasında yer alan tarihi ören yeri ; Xanthos Antik Kent. olması üzüncü verici olduğunu söyleyen rehber Özçelik, '' Antalya sınırları içinde 370 irili ufaklı tarihi ören yeri olan dünyada tek şehir. Fakat bunun 25'i kültür turizmine açık ve sadece biri Kaş'ın Kınık Mahallesi'nde bulunan ve Kınık'ın 20 kilometre uzağında bulunan Muğla'nın Seydikemer ilçesi Kumluova Mahallesi'nde bulunan Likya Birliği Devletlerinin biri idari biri de biri de dini merkezi olan Xanthos Antik Kent ile Letoon Antik Kent UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor. Zaten Xanthos Antik Kenti 2000 bin yılına kadar hiç aralıksız Fransız arkeologlar yapmış. Onların öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başvurusu ile 1988 yılında 35 yıl önce Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış. ' dedi.

Vedat Özçelik, sözlerini şu konuşma ile tamamladı:''Sadece Antalya'nın Kaş Kınık Mahallesi ile Gazipaşa ilçesi arasında tam 370 tarihi ören yeri bulunuyor. Bu yönüyle Antalya dünya tek şehir. Dünyada şehir sınırları içinde 370 tarihi ören yeri olan yer yok. Fakat üzücü olan ise 370 tarihi ören yeri olan Antalya'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan antik şehir var . Oda 2000 yılına kadar Fransız arkeologların 60 yıl aralıksız kazı yaptığı tarihi ören yeri Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık Mahallesi'nde bulunan Likya Birliği'nin idare merkezi olan Xanthos Antik Kent bulunuyor Oda 1988 yılında 35 yıl önce olmuş.''

Manşetler

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor
Ünlü hamburger devi BurgerFi iflas bayrağını çekti