Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyon Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Sıcaklıkların yükselmesi ve havanın kuruması ile birlikte artan yangın riskine karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantı sonrasında açıklama yapan Vali Hulusi Şahin, olası yangınlara karşı “Gerek kara gerekse hava unsurları ile çok güçlü bir Orman Bölge Teşkilatımız var. Ekiplerimiz ve kurumlarımız ile hazırız.” dedi.
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Hulusi Şahin’in yanı sıra, Vali Yardımcısı Aydın Abak, Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı SG. Yarbay Tolga Coşkun, ilgili kamu kurum müdürleri ve kuruluş temsilcileri katıldı.
2023 yılındaki orman yangınlarına değinen Vali Hulusi Şahin geçen sene Antalya sınırları içerisinde iki tanesi büyük ölçekli olmak üzere, 171 adet orman yangınının çıktığını belirtti. Vali Şahin, “2023 yılı dünya tarihinin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. Bu sene daha sıcak ve kurak bir iklim yaşıyoruz. Buna paralel olarak geçen yıla nazaran daha çok orman yangını ile karşı karşıyayız, bu yangınları aldığımız tedbirlerle kısa sürede söndürüyoruz.” dedi.
Antalya Kritik Öneme Sahip
Türkiye'nin orman varlığının yüzde 5’ine sahip olan Antalya'nın çok kritik bir noktada olduğunu ifade eden Vali Şahin, “Gerek kara gerekse hava unsurları ile çok güçlü bir Orman Bölge Teşkilatımız var. Geçtiğimiz haftalarda İçişleri Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayelerinde Antalya merkezli orman yangını tatbikatlarını büyük başarı ile icra ettik. Ekiplerimiz ve kurumlarımız ile hazırız.” şeklinde konuştu.
Vatandaşlarımıza Büyük Sorumluluk Düşüyor
Orman yangınlarının çıkmaması için alınan tedbirlere de değinen Vali Şahin, “Öncelikli hedefimiz yangının çıkmasını önlemektir. Bu hususta, Antalya’da yaşayan vatandaşlarımıza, Antalya’yı ziyarete gelen misafirlerimize ve turistlerimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Ormanlara cam ve plastik gibi kolaylıkla tutuşabilecek atıkları atmamamız ve ormanlarımızın içinde ve yakınında ateşli piknik yapmamamız gerekiyor. Bu konuda Antalya’da yaşayan vatandaşlarımızın ne kadar hassas olduğunu biliyorum. Ankara’da Sayın Bakanlarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz toplantının ardından Yangın Kontrol Merkezi’nden yönettiğimiz tatbikat sırasında 2 dakika içerisinde 112 Acil Çağrı Merkezimize 100’ ün üzerinde yangın ihbarı geldi. Bu duyarlılık karşısında büyük memnuniyet duydum.” dedi. Tarımsal faaliyetlerde bulunan vatandaşlarımızın da çok dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Vali Şahin, “Tarım sektörü ile uğraşan vatandaşlarımız ormanlarımızın yakınlarında kesinlikle ateş yakılmamalıdır. Bu yüzden çok sayıda yangının çıktığını tespit ettik” dedi.
Ekipler 7/24 Teyakkuzda
Antalya Orman Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, olası bir yangın durumunda ekiplerin 15 dakika içerisinde müdahale edebilecek. Antalya genelinde Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 51 adet ilk müdahale aracı, 113 adet arazöz, 39 adet SİA, 6 uçak, 1 İHA, 10 helikopter, 10 treyler, 8 ekskavatör, 15 adet dozer, 15 adet greyder, 1279 işçi, 143 ayrı noktada olası bir yangına karşı yaklaşık 15 dakika içerisinde müdahale edecek şekilde hazır bulunuyor. Öte yandan, olası bir yangın durumunda, 254 ayrı noktada bulunan helikopter yangın havuzu ve 48 adet muhtelif gölet, dere ve ırmaklardan su tedariki yapabilecek.
Ayrıca, 40 adedi normal, 2 adedi ise otomatik olmak üzere, 42 Yangın Gözetleme Kulesi de oluşabilecek yangınlara karşı 7/24 teyakkuz halinde bulunuyor. Bu kuleler, mikrodalga veri sistemi özelliği ile 24 saat boyunca kesintisiz olarak yaklaşık 30 km çapında bir alanı tarayarak oluşabilecek bir yangının koordinatlarını anlık görüntülerle birlikte ilgili makamlara aktarabilecek kapasiteye sahip bulunuyor.