''Antalya savaşta Rus ve Ukraynalıların sığındığı liman oldu''

Yerleşik yabancılar Antalya merkezde Muratpaşa ve Konyaaltı ilçesi ile Alanya, Manavgat, Side, Serik (Belek,kundu, kadriye ) , Kemer, Kaş , Kaş Kalkan ,Gökseki ve Patara'da yaşıyor.

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
Rusya-Ukrayna savaşından sonrası ,Antalya ve turistik ilçeleri Rus ve Ukraynalı turistlerin akınına uğradı. 700 bin yatak kapasitesi ile pandemi öncesi 16 milyon yabancı turist ağırlayan Antalya'da 80 ülkeden 144 bin yerleşik yabancı yaşıyor. Yerleşik yabancılar Antalya merkezde Muratpaşa ve Konyaaltı ilçesi ile Alanya, Manavgat, Side, Serik (Belek,kundu, kadriye ) , Kemer, Kaş , Kaş Kalkan ,Gökseki ve Patara'da yaşıyor.

Alanya ilçesinde farklı milletlerden çoğunluğu Rus ve Ukraynalı olmak üzere 40 bin yerleşik yabancı yaşıyor. Alanya Belediyesi belediye bünyesinde yerleşik yabancıların sorunlarına karşı hızlı ve etkili çözüm bulmak için Yerleşik Yabancılar Meclisi bulunuyor. Manavgat ilçesinde ise çoğunluğu  Side Mahallesi'nde Alman olmak üzere 33 bin yerleşik yabancı yaşıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek,'' Rusya ile Ukrayna bir savaşın içinde olsada birlikte huzur içinde yaşadığı huzur ve güven içinde dünyada tek yaşadıkları şehir:Antalya. Sadece Konyaaltı ilçesinde 30 bin Rus ve Ukraynalı yaşıyor. 10 bin Rus ve Ukraynalılar gayrimenkul almış durumda. Savaş sonrası Antalya Rus ve Ukraynalı turistlerin birlikte yaşamada sığındığı liman.'' dedi.

Savaş sonrası Antalya'da  yabancı sermayeli şirket yatırımında hızlı artış yaşandı. 2021’de Rusya kaynaklı 71 yabancı şirketin kurulduğu Antalya’da 28 Eylül itibariyle 2022’de kurulan şirket sayısı 223 ulaştı.. Bu yıl kentte en fazla şirket kuran Rusya vatandaşlarını, 100 şirketle İran, 96 şirketle Almanya, 50 şirketle Ukrayna takip etti. Yabancıların kurduğu şirketlerin sektörel dağılımında bilişim, gayrimenkul faaliyetleri, tarımsal ürünlerin ticareti, seyahat acentesi-tur operatörü, uzmanlaşmış destek hizmetleri, inşaat faaliyetleri, restoran- yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri ilk sıralarda yer alıyor.


Alanya ilçesinde başta Rus ve Ukraynalı ile Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT;) ülke vatandaşlarına gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Arbat Homes Gayrimenkul Danışmanlık Şirketi Sahibi Asım Baştuğ,  Alanya'dan gayrimenkul alımında  Ruslar , Ukraynalılar ve Kazakistanlı ile İranlılar ilk sırada. Savaş ile birlikte  Rus ve Ukraynalılardan yoğun talep oldu. Savaş öncesi de Ruslar ve Ukraynalılar özellikle Alanya Mahmutlardan gayrimenkul alımda   ilk sıradaydı. Bundan 25 yıl  yıl önce Alanya da birinci sırada  Almanlardı şimdi ise Ruslar. '' dedi.   

             Kaş ilçesinde Maşallah emlak ve Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Şirketi Sahibi Maşallah Sayalı , Yunanistan'ın Meis Adası manzaralı Kaş'ta gayrimenkul alımında  birinci sırada İngilizler, ikinci sırada Güney Koreliler ve üçüncü sırada ise Ruslar ve Ukraynalılar olduğunu söyledi. Maşallah  Sayalı, '' İngilizler Türkiye'de Ege Bölgesi Muğla'da Köyceğiz, Datça, Marmaris, Bodrum , İçmeler , Dalyan, Göcek, Fethiye , Fethiye Ölüdeniz'den sonra en fazla yaşamak istedikleri yer Kaş. Kaş'ta gayrimenkul alarak yerleştikleri yer ise , Üçağız, Kalkan, Gökseki, Çerçiler , Patara, Kınık, Yeşilköy. Kalkan'da  yazın İngiliz nüfusu yerli nüfustan fazla oluyor. Savaş sonrası Kaş'a Rus ve Ukraynalıların ilgisi artı.'' diye konuştu. 

 Türk kültürünü öğrenmeye çalışmada yoğun istek sahibi olan Ruslar Türkçe kursuna katıldığı ilçede nikah salonlarındaki yabancı evlilikler de arttı. Konyaaltı ilçesinde bu sene yabancılarla 136 evlilik gerçekleştirildi. 49 Rus, 19 Ukraynalı kadın, 2 Rus, 4 Ukraynalı erkek nikah kıydı. Yabancı gelin ve damadın 27 evlilik yaptığı ilçede Rus ve Ukraynalı 3 çift hayatlarını birleştirdiği ifade edildi. 

Başkan Muhittin Böcek,Nüfusu 2021 yılına göre 199 bin 609 olan ilçede yabancı yoğunluğunu Konyaaltı ile ilgili şu bilgileri verd:

“ Konyaaltı’na yerleşen, oturan yabancı sayısı yaklaşık 30 bin. Bunun üzerine vatandaşlık hakkı kazanıp da şu anda Konyaaltı’nda oturmaya devam eden ama bugün artık Türk vatandaşı olan kişileri de eklediğimizde bu sayının 40 bini aştığını  tahmin ediyoruz. Yani Konyaaltı’nda sokakta gördüğünüz hemen hemen 4 kişiden 1’i yabancı.”

15 yıldır Alanya'da yaşayan Rus turizmci  Andrey Baranov, “Ben 15 senedir Alanya'da  yaşıyorum. 12 yıl önce ihtida töreni ile Müslüman oldum ve Ahmet ismini aldım. Eski eşim Ukraynalı. Oğlum Nikita ukraynada annesiyle yaşıyor. Rus'um ama  ama kendimi Türk gibi görüyorum.'' ifadesinde bulundu.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği