Antakya künefesine AB tescili

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı başvuru üzerine ‘Antakya künefesi’ tescilli coğrafi işaret olarak koruma altına alındı.

ANTAKYA - Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı başvuru üzerine ‘Antakya künefesi’ tescilli coğrafi işaret olarak koruma altına alındı.
Avrupa Birliği, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart 2019’da yaptığı başvuruyu sonuçlandırarak Antakya künefesini Coğrafi Işaret olarak Tescil etti. Böylece Antakya Künefesi, AB tarafından Türkiye’den tescil edilen dokuzuncu ürün olarak kayıtlara geçti.

Daha önce Antep baklavası (2013), Aydın inciri (2016), Malatya kayısısı (2017), Aydın kestanesi (2020), Milas zeytinyağı (2020), Bayramiç beyazı (2021), Taşköprü sarımsağı (2021) ve Giresun tombul fındığı (2022) AB tarafından tescillenmişti.AB, menşe adı korumasını (PDO) üretim, işleme ve hazırlık süreçlerinin tümünün spesifik bir bölgede yapıldığı ürünlere veriyor.

Son dönemde AB tesciline giderek artan bir ilgi söz konusu. AB’den tescil bekleyen Türkiye’den ürünlerin sayısı 42’ye ulaşmış durumda.

AB Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Antakya künefesinin AB’de tescili, yaşanan deprem felaketinin sonrasında yaralarını sarmakta olan Hatay’ın tarihi ve kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacaktır” denildi.

Manşetler

Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada