Ankara Anlaşmasıyla ilgili flaş gelişme: Türkler davayı kaybetti

Türkler, İçişleri Bakanlığı'na açtığı davayı kaybetti. Bundan sonra sürekli oturum için 5 yılı doldurmak, orta derece İngilizce ve 2 bin 390 sterlin başvuru ücreti ödemek zorundalar.

LONDRA- Ankara Anlaşması ile İngiltere'ye giden Türkler, İçişleri Bakanlığı'na açtığı davayı kaybetti. Bundan sonra sürekli oturum için 5 yılı doldurmak, orta derece İngilizce ve 2 bin 390 sterlin başvuru ücreti ödemek zorundalar.

Türkiye'den İngiltere'ye giderek iş kuran Türkler için uygulanan Ankara Anlaşması'nın şartları değişti. Daha önce 4 yıl doldurulduğu zaman alınan sürekli oturum izninin kuralları, İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından değiştirilmişti.

Bakanlık, 4 yıllık süreyi 5 yıla çıkarırken, orta düzeyde İngilizce dilbilgisi yeterliliğinin yanı sıra 2 bin 390 sterlin gibi bir fahiş başvuru ücreti alınacağını açıklamıştı. Duyurunun ardından İngiltere'de sosyal medya aracılığıyla birleşen gurbetçiler, İçişleri Bakanlığı'na dava açarak, 26 Mart 2018'de değiştirilen yasanın iptalini istemişti.

İngiliz yargısı, ilk mahkemede ve sonrasında yapılan başvuruları haksız buldu. Son mahkeme oturumunu video konferansla yapan Yargıtay da yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Ankara Anlaşması’yla göçmenliğe başvuran Türk vatandaşları, büyük bir fabrikadan ayakkabı boyacılığına uzanan iş yelpazesinde, kendi şirketlerini kurup 5 yıl boyunca vergi vermeyi sürdürebilirlerse bu sürenin sonunda getirilen şartları sağlayıp oturum izni alabilecek.

Türkiye ve AB arasında, 1963 yalında yapılmış bir dizi ticaret anlaşmasının ‘emeğin serbest dolaşımı’ başlığı altında yer alan ve halen yürürlükteki maddeleri ‘‘Ankara Anlaşması’’ olarak anılıyor. İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı rakamlara göre Ankara Anlaşması’na 2015’de sadece İngiltere içinde 3.135 Türk vatandaşı başvurmuş; bunu 2016’da 3.560, 2017’de 5.205 ve 2018’de 7.607 kişi izlemişti.

Birkaç bin sterlin sermayeyle iş planı yapan her Türk vatandaşı halen bu vizeye başvurup İngiltere’ye göç edebiliyor. Başvurular ücretsiz, ancak İngilizce. Bu da danışmanlar, çevirmenler, avukatlar ve muhasebeciler gibi meslek gruplarından kişilerin sadece Türk vatandaşlarından gelen başvuruların yoğunluğu sayesinde, 20 yıldan uzun süredir bunu kazançlı bir sektöre dönüştürmüş durumda.

Ankara Anlaşması’yla farklı bir iş planıyla ülkeye gelip, bu konuda danışmanlık yapmaya başlayanların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti