Almanya'dan sünnet turları başlıyor

Almanya’da yaşayan Türkler “Bizde tatilde Türkiye’ye gidip sünnet töreni yaparız” dediler. Turizmciler Almanya Türkiye arasında sünnet turları hazırlıyor.

KÖLN- Almanya'da yaralama suçu kapsamına girdiği gerekçesiyle sünnetin yasadışı olduğuna karar verildi. Almanya’da ebeveyn rızasıyla bile olsa, çocukların sünnet edilmesi üst mahkemece yasadışı ilan edildi ve yasaya uymayanlara para ve hapis cezası verileceği belirtildi.
Köln Eyalet Mahkemesi, dün aldığı kararda, Müslüman bir ailenin çocuğunu sünnet eden doktorun yaralama suçu işlediğini belirtti. Mahkeme; doktoru, yaptığı işin 'yasadışı olduğunu bilmediği' gerekçesiyle serbest bıraktı. Bunun üzerine Almanya’da yaşayan Türkler “Bizde tatilde Türkiye’ye gidip sünnet töreni yaparız” dediler. Turizmciler ise şimdiden Almanya Türkiye arasında sünnet töreni turları düzenlemeye başladılar.
Sünnetin yaralama suçu kapsamına girdiği için yasadışı olduğuna karar veren mahkeme, sünnetin ancak tıbbi gereklilik sözkonusu olduğunda yapılmasının yasadışı olmayacağına hükmetti.
Köln Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada Müslüman bir çocuğu sünnet eden bir doktor yargılandı. Kölnlü doktor ailesinin isteği üzerine 4 yaşında bir Müslüman çocuğu sünnet etmiş, olaydan iki gün sonra çocuk kanama nedeniyle acile kaldırılmıştı. Köln Savcılığı olaydan bu şekilde haberdar olmuş ve doktora karşı dava açmıştı.
Mahkeme, doktor ile ilgili verdiği hükümde doktorun suçsuzluğuna hükmetti. Ancak karara gerekçe olarak doktorun içine girdiği eylemin hukuka uygun olduğunu sanması ve ceza gerektirdiğinden haberdar olmaması gösterildi. Gerekçeli kararda ayrıca şimdiye kadar belirsiz hukukî durum sebebiyle doktorun bu yöndeki ifadelerinin inandırıcı olduğu kaydedildi.
Bununla birlikte eyalet mahkemesi tarafından verilen hükümde Müslümanlar ve Yahudiler tarafından dinî çerçevede tatbik edilen sünnet eyleminin yaralamaya girdiği ve ceza gerektirdi belirtildi. Mahkeme, çocukların kendi kaderini kendilerinin tayin etmesi hakkının dinî özgürlükten daha ağır geldiğine hükmetti. Tıbbî gerekçelerle yapılan sünnetler ise bu durumun dışında tutuldu.
Mahkemenin verdiği karara tepkiler gecikmedi. Almanya Yahudiler Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada mahkemenin kararı eleştirilerek bunun “dinî toplulukların kendi kaderini kendilerinin tayin etmesi hakkına eşi benzeri olmayan, çarpıcı bir saldırı olduğu“ kaydedildi.

‘Bağlayıcı değil ama yol gösterici’
Passau Üniversitesi öğretim görevlilerinden ceza hukuku uzmanı Prof. Holm Putzke, kararın diğer mahkemeler için bağlayıcı olmadığını ancak bir işaret olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Yargılanan Kölnlü doktorun serbest bırakıldığı için şanslı olduğunu söyleyen Putzke, mahkemenin kararıyla birlikte artık hiçbir doktorun sünnet yapmanın yasak olduğunu bilmediğini iddia edemeyeceğini belirtti.

Manşetler

TIF 2024’te turizmde hamle yılı: 2026 konuşulacak
Şekerci Cafer Erol, Londra’dan Avrupa’ya açıldı
Türkiye'de 7 günlük golf harcaması: 1.500-3 bin sterlin
Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!
Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor