Almanya Türkiye'den geçici 2 bin havalimanı işçisi alıyor

DW Türkçe'ye göreHavaalanlarındaki kaosu azaltmak için ülkeye getirilecek kalifiye yabancı işçilerin saatlik ücreti 14.25 Avrodan başlayacak, hızlı bir şekilde oturum ve çalışma izni verilecek.

BERLİN/FANKFURT - Alman Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu, havaalanlarında yaşanan personel eksikliği nedeniyle Türkiye'den geçici olarak 2 bin işçinin alınmasına yeşil ışık yaktı.Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri, havaalanlarında bagaj taşıma ve güvenlik alanlarında çalışan yer personeli sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

Almanya, havaalanlarında yer personeli kriziyle başa çıkmak için yabancı işçi çalıştırma kurallarını gevşetiyor. İçişleri Bakanı Nancy Faeser bunu Çarşamba günü Berlin'de yaz tatili sezonu başladığında belirtti. Bakan Faeser, kabinenin bir dizi teklif üzerinde anlaşmaya varmasının ardından, “Şirketlerin yurt dışından, özellikle Türkiye'den yardım almalarını kolaylaştıracağız” dedi. Ancak güvenlik ve güvenilirlik gereksinimlerinin korunacağını vurguladı.
Alman DPA haber ajansı habrine göre Türkiye'deki Alman makamları, istihdam edilecek işçilerin alımı için Alman kurumlarından onay almak zorunda kalmayacak. Sözleşmeler en geç 6 Kasım'da sona erecek. Haberde geçici düzenleme için Türkiye'de halihazırda havaalanlarında çalışma tecrübesi olanlara öncelik verilebileceği belirtiliyor.
DW Türkçe'ye göre işçilerin saatlik ücreti 14.25 Avrodan başlayacak. Buna göre aylık ücret ortalama 45 bin TL’nin altında olmayacak Havaalanlarındaki kaosu azaltmak için ülkeye getirilecek kalifiye yabancı personele hızlı bir şekilde oturum ve çalışma izni verilmesi bekleniyor.

Almanya Dijitalleşme ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil geçen haftaki ortak basın toplantısında havalimanındaki şirketlerin ülke dışından işçi getirmelerine imkan sağlanmasıyla ilgili bilgi vermişti.

Soruna çözüm Türkiye’den

İçişleri Bakanı Faeser havalimanlarında tüm alanlarda personel eksikliği bulunduğunu ifade ederek, "Kısa vadeli önlemlerle yardımcı olmak istiyoruz. Şirketlerin ülke dışından, özellikle Türkiye'den yardımcı işçileri işe almalarına imkan veriyoruz." demişti.

Bakan Faeser, geçici olarak ülkeye gelecek personelin burada çalışan herkes gibi güvenlik incelemesinden geçeceğini, güvenlik konusunda taviz verilmeyeceğini dile getirdi.

Çalışma Bakanı Heil de sektör temsilcileri tarafından kendilerine 'Türkiye’de şu an ihtiyaç duyulmayan personelin bulunduğunun aktarıldığını' belirterek, bunların bagaj işlemlerinde görevlendirebileceğini anlattı.

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği'nin (BDL, Türkiye'den gelecek işçilerin A2 seviyesinde Almanca konuştuğunu, hava yolu birliği IATA'nın gerekliliklerini karşılayan sertifikalı tehlikeli madde eğitimlerine sahip olduğunu ve Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimlerini karşıladığını aktarmıştı.

Almanya’daki havalimanları ve hava yolu şirketlerinde personel eksikliği nedeniyle haftalardır yaşanan sorunlar uçuş iptalleri ve gecikmelere de neden olurken, Alman hava yolu firması Lufthansa bu durumun 2023 yılına kadar normale dönmesini beklemiyor.

6 Kasım’a kadar çalışacaklar

Alman Çalışma Ajansı (Bundes Agentur), geçici olacak bu düzenleme ile havaalanı yer hizmetleri, check-in, bavul yükleme, güvenlik kontrolleri, uçak doldurma- boşaltma, apronda araç sürücüleri ve VIP yolculara hizmet alanlarında çalıştırılacak Türk işçilerin 6 Kasım’a kadar çalışacağını açıkladı.

Vize işlemleri hızlı olacak

Vize başvuruları, Türkiye’deki Alman temsilcilikleri aracılığıyla Almanya’ya iletilecek ve vize işlemlerinin hızlanması için, Federal Çalışma Ajansı’ndan izin alınması gerekmeyecek. Çalışma Ajansı’ndan bir sözcü, Türkiye dışındaki başka ülkelerden işçi alınmayacağını, vize işlemlerinin ise iki- üç haftada tamamlanacağını duyurdu.

7.200 işçi açığı var

Almanya havalimanlarında şu anda yaklaşık 7 bin 200 personel açığı bulunuyor. Bu açık nedeniyle özellikle check-in, güvenlik ve bavul indirip bindirmede büyük sorunlar yaşanıyor. Bazı uçuşlar iptal edilirken, personel yetersizliği nedeniyle uçuş öncesi ve sonrası beklemeler 4.5 saate kadar çıkmıştı. 

Manşetler

İstanbul’da dört kişilik bir ailenin maliyeti 73 bin 739 lira
Bisikletin en hızlıları Antalya’da pedal çeviriyor
Kapalı Çarşı’da koşulmazı koşmaya hazır mısın?
Rixos Sailing Cup 2024: Göcek’te rüzgarla yarış başladı
Kapılarını açan Büyük Mısır Müzesi göz kamaştırıyor
Depremde yıkılan 600 yıllık Yusuf Kümbet restore edildi
İngiltere ve Galler arasına lüks yataklı tren geliyor
Aşk Çeşmesi'ne yapılan tahta para havuzu turistleri kızdırdı
Boot Düsseldorf 2025 'We Love Water' ’sloganı ile açılıyor
Antalya Havalimanı 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecek